Ruskí hackeri sa vyznamenali! Katastrofa v Kyjeve
05 | 01 | 2024 I Milan Laca

Kybernetický útok na najväčšieho ukrajinského mobilného operátora bol katastrofou.

Ako to ovplyvnilo ukrajinské ozbrojené sily?

Hackeri útočili 

Šéf oddelenia kybernetickej bezpečnosti Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Iľja Viťjuk označil útok hackerov na počítačový systém najväčšieho mobilného operátora Kyivstar za katastrofu. Podľa neho, „zničil takmer všetko, vrátane tisícok virtuálnych serverov a počítačov“.

NASTÚPIA STARÉ DOBRÉ TANKY! Tiché ruské plány na jarný úder
T-72 a T-90 zohrajú rozhodujúcu úlohu v nadchádzajúcej ofenzíve ruskej armády. Rusko sa systematicky pripravuje na rozsiahly jarný prielom tankami. Nové posily Ruské tankové sily dostali nové stroje T-72B3 a T-90M Proryv, ktoré vyvinuli s... Čítať ďalej
04 | 01 | 2024 | Milan Laca

Kontrolovali ich už dlho

Viťjuk povedal, že hackeri mohli byť v systéme spoločnosti od minulej jari. Útok bol, podľa neho, možno prvým príkladom úplného zničenia jadra telekomunikačného systému. "V tomto bode môžeme s istotou povedať, že (hackeri) sú v systéme Kyivstar minimálne od mája 2023. Neviem teraz povedať, odkedy mali plný prístup do systému, pravdepodobne minimálne od novembra", povedal Viťjuk.

Ako to ovplyvnilo ukrajinské ozbrojené sily?

Podľa Viťjuka mal incident na ukrajinskú armádu malý vplyv, keďže používa iné komunikačné systémy, „iné algoritmy a protokoly“. Tiež to nezasahovalo do systému protivzdušnej obrany. "Ak hovoríme o detekcii dronov, o detekcii rakiet, tak našťastie nie, táto situácia sa nás veľmi nedotkla". Podľa neho, účelom útoku bolo zasadiť „psychologický úder“. Okrem toho Viťjuk zdôraznil, že sa to stalo „varovaním“, že nikto nemôže počítať s imunitou.

Čo sa stalo? 

Obyvatelia Ukrajiny sa 12. decembra na sociálnych sieťach sťažovali na rozsiahle zlyhanie  tamojšieho mobilného operátora. Obyvatelia regiónov Kyjev, Kropivnickij, Ľvov, Žitomir a ďalších meiest, hovorili o výpadku komunikácie a internetu. Operátor oznámil,  že príčinou zlyhania bol útok hackerov. Spoločnosť uviedla, že osobné údaje predplatiteľov neboli ohrozené. Do riešenia situácie sa zapojili aj orgány činné v trestnom konaní a špeciálne vládne zložky. Zástupcovia spoločnosti Kyivstar sľúbili, že všetkým predplatiteľom, ktorí nemajú pripojenie, poskytnú kompenzáciu. Začalo sa aj konanie podľa ôsmich článkov Trestného zákona Ukrajiny, za neoprávnené zasahovanie do prevádzky komunikačných sietí a ďalších. 

Nie Ukrajina, ale Západ je náš nepriateľ, povedal Putin zraneným vojakom
Na Nový rok ruský prezident Vladimir Putin navštívil zranených vojakov v centrálnej vojenskej nemocnici AA Višnevského na okraji Moskvy, aby zvýšil ich morálku a skontroloval, či skutočne čelia byrokratickým ťažkostiam, na ktoré sa sťažujú. Zároveň... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik