PRESTRELKA NA SIETI! Šutaj Eštok v reakcii na Kubinu začal rok zostra: AKÝ UČITEĽ - TAKÝ ŽIAK!
04 | 01 | 2024 I Eka Balašková

AKÝ UČITEĽ - TAKÝ ŽIAK, KUBINA PREBRAL LIPŠICOVE METÓDY A ŠÍRI NEPRAVDY O PRÍPADE ČURILOVCOV! Upozornil na to na sociálnej sieti minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v reakcii na status advokáta čurillovcov.

Medzi advokátom čurillovcov Petrom Kubinom a ministrom Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) sa rok začal zostra. Cez Facebook sa rozbehla slovná „prestrelka“ paragrafmi, ktorá sa týkala ako inak, personálneho rozkazu postaviť mimo služby vyšetrovateľov NAKA Čurillu, Sabotu, Mašina, Magulu a Dunčka a služobnej degradácie 1. viceprezidenta PZ Kišša. Minister mal podľa Kubinu rozhodnúť do 60-tich kalendárnych dní od podania rozkladu.

Kubina svoje tvrdenie opiera o zákon (§243 ods. 2 a § 244 zákona č. 73/1998 Z.z.) s tým, že rozklady boli podané 2. novembra 2023 a lehota uplynula 1. januára 2024.

„Napriek tomu, že dnes je už 4. januára 2024, teda 3 dni po uplynutí zákonnej lehoty na rozhodnutie ministra, žiadne rozhodnutie (ani iná súvisiaca písomnosť) nám do dnešného dňa doručené neboli. Je smutno-smiešne, že v konaniach pred civilnými súdmi sa ministerstvo bráni tvrdením, že títo policajti majú k dispozícii účinnú ochranu vo forme podania rozkladu. Vyzerá to tak, ako keby si na ministerstve vnútra dali novoročný záväzok, že zákonom (ani v tomto roku) nepodľahnú za žiadnu cenu,“ konštatuje právnik Kubina vo štvrtkovom statuse na Facebooku.

Gašpar o exšéfovi NAKA: Nový STAND-UP KOMIK na scéne, alebo Daňkovo MEDIÁLNE TURNÉ začína!
Čo majú spoločné Ján Mazák, Daniel Lipšic, Marek Janiga? V snahe ovplyvniť verejnosť si podľa mnohých vládnych politikov či (v prípade Mazáka) členov Súdnej rady obiehajú „červené denníčky“. Právnik Pavol Gašpar na Facebooku píše, že na rovnakú... Čítať ďalej
04 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v reakcii upozorňuje, že Kubina šíri nepravdy. Preberá tak metódy „učiteľa“ Daniela Lipšica. Informácia advokáta Kubinu o tom, že minister nerozhodol v stanovenom termíne a teda porušil zákon, je podľa Šutaja Eštoka Klamlivá. Aj v tomto prípade minister koná v súlade so zákonom a právnymi predpismi.

„Uvedomujem si, že pán Kubina prebral praktiky svojho mentora, Daniela Lipšica, ktorý sa v minulosti vyjadril, že: „Obvinení aj ich obhajcovia, majú právo zavádzať a klamať. Je to výlučne vecou „taktiky“ obhajoby.“ Zákon však hovorí jasne,“pokračuje minister a ďalej vysvetľuje, ako sa veci majú.

Matúš Šutaj Eštok, screen FB/MŠE

„Lehoty na rozhodnutia o podaných rozkladoch sú stanovené v zákone o štátnej službe príslušníkov PZ, pričom v prvom stupni rozhoduje orgán, ktorý rozhodnutie vydal. Tento orgán má lehotu 30 dní na rozhodnutie a následne, pokiaľ na svojom rozhodnutí trvá, tak spisový materiál vo veci postúpi na rozhodnutie druhostupňovému orgánu - poradnej komisii ministra vnútra SR. Druhostupňový orgán má následne lehotu 60 dní na rozhodnutie (tzv. poriadková lehota), ktorú môže v prípade nutnosti aj predĺžiť (o čom následne aj informuje dotknutého policajta). Lehoty na rozhodnutie teda uplynú až začiatkom februára 2024.“  Podľa ministra je tak jasné, že k žiadnemu zmeškaniu lehoty nedošlo, keďže v danom prípade je lehota na vydanie rozhodnutia 90 dní.

„To potvrdzujú aj viaceré rozhodnutia súdov v obdobných veciach. Taktiež samotný zákon o štátnej službe príslušníkov PZ definuje lehotu na rozhodnutie o odvolaní (60 dní) až od momentu doručenia oprávnenému orgánu, ktorým je až samotný druhostupňový orgán, o čom rovnako existujú relevantné rozhodnutia súdov SR,“ uvádza ďalej veci na pravú mieru minister vnútra, pričom zdôrazňuje svoju prioritu postupovať v súlade so zákonom nie len v prípade čurillovcov, ale aj vo všetkých ostatných prípadoch do budúcna.

V minulosti bolo Slovensko SVETOZNÁME! Vďaka TOMUTO
O Slovensku často hovoríme, ako o malej, bezvýznamnej krajine v srdci Európy. Pravdou je, že naša krajina má od Tatier k Dunaju len niečo cez tristo kilometrov a od Moravy po Poloniny ani nie 600 km. Na glóbuse je Slovensko „veľké“ asi ako... Čítať ďalej
04 | 01 | 2024 | Eka Balašková

Kubina sa bráni, že argumenty Matúša Šutaja Eštoka krívajú na všetky nohy, pretože zákon hovorí niečo iné.

„Je pravdou, že na autoremedúru (spôsob vybavenia opravného prostriedku, pri ktorom správny orgán zmení vlastné pôvodné rozhodnutie, pozn. red.) má minister lehotu 30 dní odo dňa podania odvolania a potiaľto (a iba potiaľto) je tvrdenie ministra pravdivé (viď § 242 ods. 7 nižšie). Ak však minister sám autoremedúrou odvolaniu nevyhovel (čo je evidentné, pretože o opaku by sme už vedeli), potom už pred vyše mesiacom musel predložiť vec odvolaciemu/rozkladovému orgánu (viď tiež § 242 ods. 7 nižšie) a ten musí rozhodnúť do 60 dní ODO DŇA PODANIA ODVOLANIA a nie odo dňa, kedy minister ráčil sám sebe predložiť spis (viď § 243 ods. 2 nižšie),“ vysvetľuje na oplátku Kubina s tým, že trvá na svojej pravde.

„Nuž teda neviem, kto v tomto prípade klame a zavádza. Pri všetkej sebakritike si však myslím, že ja nie,“ neodpustil si Kubina poznámku na záver statusu.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Slovenskí právnici UDRELI: Pripomínajú porušovanie princípov právneho štátu z roku 2021!
Stopäťdesiat členov súdnych orgánov, advokátov, akademikov a príslušníkov právnických profesií pripomína, že v januári 2021 zverejnilo a podpísalo Výzvu proti porušovaniu princípov právneho štátu 233 advokátov a 123 sudcov (vrátane emeritných).... Čítať ďalej
04 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik