Danko o vláde so Smerom a Hlasom: ŽRALOK a ALIBISTA! Myslíte, že ma to baví? (VIDEO)
04 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Aj Slovenská národná strana sa drží svojho predvolebného programu teda toho, čo im u voličov získalo „body“. Nesúhlasia s licenciami pre zbrojenie, ani s tým, že vláda dáva peniaze Ukrajine, alebo že iní ministri chcú podporovať GLOBSEC. Predseda SNS Andrej Danko tvrdí však, že politika je čistý kompromis. SNS chce pomôcť cestovnému ruchu, športu, kultúre či v životnému prostrediu tak, aby občania cítili hrdosť, mali istoty a nie stres. Predseda SNS začal dokonca zbierať podpisy na prezidentskú kandidatúru. Tvrdí, že podpisy zbiera "skúšobne", ak by nastala patová situácia.

Danko si uvedomuje, že politika je o veľkých kompromisoch, no dôležité je to, čo sa nakoniec vďaka nim dosiahne. Minulé vlády menežment neovládali. Andrej Danko tiež zbiera podpisy pod kandidatúru na prezidenta, pričom dve tretiny z potrebného počtu už má strana vyzbierané. Nepáčia sa mu Pellegriniho nejasné vyjadrenia, čo môže priniesť problémy, keďže najsilnejší protikandidát už robí kampaň dlhodobo. Danko sa síce nemieni nikam „tlačiť“, no ak situáciu vyhodnotí tak, že bude kandidovať aj on, mieni byť tvrdým súperom.

Nehodí sa im politika SNS

Andrej Danko aj o Petrovi Pellegrinim, aj o slniečkároch tvrdí, že sa im politika SNS nehodí. Predseda SNS sa však nemieni len prizerať. Všetko je však o politickom obchode.

„Myslíte, že Fico mi len tak daruje stavanie štadiónov a tribún? Dostaneš moc, musíš urobiť ľuďom odpočet a ja keď prídem do Banskej Bystrice, chcem ľuďom ukázať výsledky,“hovorí Andrej Danko, pre ktorého je dôležité, že skončila vláda Matoviča, Kollára a Ódora. Ako príklad zlého menežmentu ministerstiev za ich vlády Danko uvádza MŽP, kde Tomáš Taraba nachádza veľké problémy s výkupmi pozemkov v národných parkoch, ale aj milióny vyhodené na monitoring zvierat.

Má to premyslené

„Pripravujem si karty, aby som mal 15-tisíc podpisov, aby som mohol rokovať s Pellegrinim aj Harabinom. Mohli sme byť ďalej, keby Pellegrini so mnou teraz prišiel za Ficom a povedal – Robert, poď za prezidenta a ja sa uchádzam o premiéra. Vtedy by som Pellegriniho podporil. Ale nemôže Pellegrini a Hlas, aj pri obsadzovaní štátnych funkcií, pozerať stále na seba. Vybrali si ministerstvá, ktoré chceli, nám doslova hodili omrvinky, ohlodané kosti,“myslí si Danko. Prezradil, že mu chýba ešte päť tisíc podpisov z potrebných pätnástich.

Pravda / SANEP

Korčok nie je hocikto

Pre TV JOJ Andrej Danko povedal, že Peter Pellegrini nechápe, že jeho príliš liberálne postoje „odoženú“ voličov k Štefanovi Harabinovi. Danko predsedovi Hlasu vyčíta, že svoje rozhodnutie oznámiť, či bude, alebo nebude kandidovať, zbytočne dlho naťahuje. Podľa Danka mu to skracuje čas na kampaň, kým Ivan Korčok už je v kampani dlho, čo nakoniec môže hrať v jeho prospech aj v konečnom výsledku.

„Za to si ponesie zodpovednosť. Naťahuje kampaň, nehovorí jasne, čo chce… a Korčok nie je hocikto,“ skritizoval Danko koaličného partnera.

Kandidáta rozoberú na súčiastky

Danko na margo Petra Pellegriniho hovorí, že novinári ho, ako každého kandidáta, „vyzlečú donaha“.

„Určite by o zdravotnom stave kandidáta na prezidenta mali občania všetko vedieť. Vrátane jeho orientácie, jeho manierov, správania, finančnej hotovosti,“varuje Danko. Podľa ktorého len pekný úsmev nestačí.

„Odpovedať treba aj na otázky s kým žije, koho má rád, koľko má detí a z čoho je financovaná kampaň a potom si ľudia vyberú,“ dodal. Prízvukuje, že on sám zatiaľ rozhodnutý nie je, chce sa dohovoriť. Súperom však nič nedaruje. „Ak sa nedohodnem s Pellegrinim, budem tvrdý súper,“ avizuje predseda SNS.

Kto rozbije koalíciu

„Ak by sa mala rozpadnúť koalícia Smer, Hlas a SNS, tak sa rozpadne len vtedy, ak sa tak rozhodne urobiť Andrej Danko na čele s SNS. Z iného dôvodu sa nemá koalícia prečo rozpadnúť,“ povedal Peter Pellegrini na Nový rok.

„To si od Pellegriniho vyprosím. Ak niekto rozbije koalíciu, bude to liberálne krídlo Hlasu. Andrej Danko kryl chrbát Ficovi a Pellegrinimu štyri roky. Nikdy sme vládu nerozbili. Ja vás ubezpečujem, že na rozdiel od Pellegriniho so Šimečkom kávu nepijem. Na rozdiel od Pellegriniho sa nepodliezam prezidentke,“ reagoval líder SNS, pričom vládu so Smerom a Hlasom nevníma, ako veľkú radosť.

Vo vláde so žralokom a alibistom

Koalíciu však rozhodne rozbíjať nemieni. Veľkým konkurentom je podľa neho Robert Fico. Keby bol predsedom Smeru Pellegrini, SNS sa podľa Danka „prehupne“ cez 10-percentnú hranicu.

„Myslíte si, že je vo mne ktovieaká blaženosť byť vo vláde, kde je silný žralok Fico a alibista Pellegrini? Vy si myslíte, že toto ma baví?,“ pýta sa Danko.

Pravda / SANEP

Čaká sa na termín

Postup pri prezidentských voľbách je taký, že najskôr predseda NR SR vyhlási ich termín. Podľa Ústavy kandidovať môže občan bezúhonný a musel do termínu volieb dosiahnuť vek 40 rokov. Navrhnúť ho musí buď 15 poslancov NR SR, alebo vyzbiera 15-tisíc podpisov občanov. Kandidát je povinný odovzdať svoj návrh predsedovi parlamentu najneskôr 21 dní od vyhlásenia volieb. Hlava štátu je volená občanmi priamou voľbou na 5-ročné obdobie.

Schusterovi gratulanti - premiér i prezidentka (FOTO)
Premiér Robert Fico (Smer-SD) i prezidentka Zuzana Čaputová sa pridali ku gratulantom bývalému prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi. Zároveň k tým, ktorí vzdali hold vitalite bývalej hlavy štátu, oslavujúcej vo štvrtok 90. narodeniny. Fico:... Čítať ďalej
04 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik