Ďalšia Putinova šachová partia: Izrael - Hamas!
05 | 01 | 2024 I Milan Laca
Netanjahu hľadá Putinovu pomoc s rukojemníkmi v Gaze.

Pozitívna odpoveď ruského prezidenta je klasickým pragmatizmom – ako bola požiadavka Izraela

Pozadie

Rusko-izraelské vzťahy sa prudko zhoršili po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra a následnej izraelskej intervencii v Gaze. Napriek tomu, izraelský premiér Benjamin Netanjahu požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby on požiadal o prepustenie izraelských rukojemníkov, zadržiavaných Hamasom v Gaze – a Putin odpovedal pozitívne.

Atentát v Iráne. Vyše sto obetí! (VIDEO)
V Iráne zahynulo 103 ľudí pri výbuchu neďaleko cintorína, kde je pochovaný Solejmání. Počet obetí výbuchov, ku ktorým došlo v Iránskom Kermane počas pohrebných sprievodov na pamiatku štvrtého výročia smrti generála Kásema Soleimaniho, sa zvýšil na... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Milan Laca

Spolupráca so vzájomným prospechom

Rusko-izraelská spolupráca sa rozrástla v mnohých oblastiach po tom, čo sa Putin prvýkrát dostal k moci na prelome storočia. Jedným z najpozoruhodnejších príkladov bola „tajná“, ale dobre známa dohoda o odstránení konfliktov medzi Ruskom a Izraelom, podľa ktorej ruské sily do značnej miery privierali oči pred izraelskými útokmi na pozície Iránu a Hizballáhu v Sýrii. Izraelskí komentátori poukázali na potrebu Izraela zachovať túto dohodu a túžbu chrániť zostávajúcu židovskú komunitu v Rusku, ako dôvody, prečo sa Izrael nepripojí k Amerike a Západu pri poskytovaní vojenskej pomoci Ukrajine, alebo sankcionovaní Ruska.

Rozpory

Ale zatiaľ čo izraelskí lídri urobili všetko pre to, aby sa vyhli krokom proti Rusku po tom, čo Putin zasiahol na Ukrajine začiatkom februára 2022, ruskí lídri to neopätovali, keď Izrael zasiahol v Gaze začiatkom októbra 2023. Okrem toho, že z konfliktu obvinili americkú zahraničnú politiku, Putin a ďalší ruskí lídri boli veľmi kritickí voči izraelskej intervencii, požadovali prímerie a kritizovali útok Hamasu zo 7. októbra. Izraelskí predstavitelia a komentátori  vyjadrili svoju nespokojnosť s postojom Moskvy ku konfliktu v Gaze.

O rukojemníkoch

Napriek tomu, určitý stupeň rusko-izraelskej spolupráce pokračuje. 24. decembra mali Putin a Netanjahu hodinový telefonický rozhovor. Netanjahu neskôr povedal, že požiadal o ruskú pomoc pri prepustení izraelských rukojemníkov, zadržiavaných Hamasom v Gaze. Putin zareagoval pozitívne a poveril námestníka ruského ministra zahraničných vecí Michaila Bogdanova, aby pracoval na tejto veci. Bogdanov údajne telefonoval s Hamasom a ďalšími palestínskymi lídrami. Požiadal tiež o prepustenie izraelských rukojemníkov.

Moskva áno, USA nie...

Ak vezmeme do úvahy extrémne zlý stav rusko-amerických vzťahov, ako aj silnú podporu prezidenta Bidena Izraelu počas jeho kariéry a najmä po útoku Hamasu 7. októbra, môže sa zdať, že žiadosť izraelského vodcu o ruskú podporu Bidena znevažuje. V skutočnosti však môže byť Netanjahuovo obrátenie sa na Putina o pomoc s prepustením rukojemníkov, jednoducho pragmatické. Rusko má dobré pracovné vzťahy s Hamasom, zatiaľ čo USA nie, Netanjahu pochopiteľne videl, že Moskva má väčšiu šancu zabezpečiť prepustenie rukojemníkov, ako Washington.

Šachová partia

To, že Putin na Netanjahuovu žiadosť zareaguje pozitívne, je tiež vysoko pragmatické. Zatiaľ čo rusko-izraelské vzťahy sa zhoršili v dôsledku ruskej kritiky izraelskej intervencie v Gaze, Moskva nemá záujem na tom, aby Izrael ukončil svoju politiku, nepridať sa k Západu pri pomoci Ukrajine a sankcionovaniu Ruska. Či už je to úspešné alebo nie, ruské úsilie prinútiť Hamas, aby prepustil izraelských rukojemníkov, by mohlo pomôcť zabezpečiť, že Izrael nezmení svoju politiku týkajúcu sa Ukrajiny. Putin by tiež mohol vnímať súhlas s pomocou Netanjahua v situácii rukojemníkov, ako vytvorenie obrazu Ruska, ako efektívnejšieho sprostredkovateľa nielen v USA, ale aj v Číne.

Podarí sa? 

Nie je jasné, či Moskva dokáže presvedčiť Hamas, aby prepustil izraelských rukojemníkov. Ale aj keby sa tak stalo, nevedie to k ukončeniu konfliktu – ako si Netanjahu aj Putin nepochybne uvedomujú. Ale ak je Rusko schopné uľahčiť dohodu, na základe ktorej Hamas prepustí izraelských rukojemníkov výmenou za prepustenie palestínskych väzňov Izraelom, bude to prínosom pre vymenených jednotlivcov a ich rodiny. To stojí prinajmenšom za pokus.

Srbsko čelí MAJDANU: Česi jednoznačne - RUKY PREČ OD SRBSKA!
Volebná komisia oznámila oficiálne výsledky parlamentných volieb po opakovanom hlasovaní na ôsmich volebných miestach, pričom neúplné informácie sú už len pri výsledkoch v Belehrade – kde zostáva nejasné, kto bude viesť mestské zhromaždenie. Srbsko... Čítať ďalej
04 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!