Ceny pohonných hmôt klesnú! Sankcie voči Rusku nepomohli
04 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Cena ropy v posledných dňoch začala na trhoch rapídne klesať. Je to dôsledkom obáv zo svetového ekonomického kolapsu. Negatívne sa o situácii vyjadrili aj americké banky.

„Začína sa hovoriť o tom, že ďalšie regionálne banky by sa mohli dostať do problémov, konkrétne Western Alliance a PacWest, ktorých akcie v posledných dňoch zaznamenali prudké poklesy. To v kombinácii s nečinnosťou americkej centrálnej banky, ktorá sa zdráha zasiahnuť, vytvára obavy u investorov o budúci ekonomický vývoj,“ vyjadril sa Lukáš Lipovský, analytik spoločnosti XTB pre tvnoviny.sk.

Úlohu tu zohrávajú dva faktory. „Za prvé, sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s ropou nie sú úplne efektívne, nakoľko sa objavujú informácie o tom, že Rusko dokáže tieto sankcie celkom efektívne obchádzať,“ vyjadril sa Lipovský. Podotkol, že si Rusko rýchlo našlo iné krajiny, do ktorých bude exportovať ropu. Ide predovšetkým o Čínu a Indiu, kam zvýšila svoj export za minulý rok desaťnásobne. To bohato kompenzuje výpadok vývozu ropy do štátov EÚ.

„Za druhé, spoločenstvo krajín vyvážajúcich ropu OPEC+ už na poslednom zasadnutí znížilo produkciu ropy o viac ako jeden milión barelov denne, takže trh momentálne neočakáva, že kartel pristúpi k ďalšiemu zníženiu produkcie,“ vysvetlil ekonomický analytik Lipovský. To vyvoláva dojem u investorov, že predaj ropy sa môže dostať do prebytku, čím jeho ceny automaticky poklesnú.

Sankcie? "Výborný" biznis. Miliardové straty!
NYT: Západné spoločnosti, ktoré opustili Rusko, stratili viac ako 103 miliárd dolárov. Zahraničné spoločnosti, ktoré opustili ruský trh, stratili od začiatku "špeciálnej vojenskej operácie" viac ako 103 miliárd dolárov. Informovali o tom noviny... Čítať ďalej
18 | 12 | 2023 | Milan Laca

Aký dôsledok to bude mať na Slovensko?

Ceny pohonných hmôt padnú. A to výrazne. „V prípade, ak by ekonomický pesimizmus na trhoch prevládal a kartel by nezasiahol, ceny ropy by mohli otestovať hranicu 60 dolárov za barel, čo by znamenalo ďalšie zlacnenie cien pohonných hmôt na Slovensku v rozmedzí od 6 do 10 centov za liter,“ uviedol Lipovský. To určite poteší peňaženky motoristov.

„Nafta sa na komoditnej burze v Rotterdame prepadla k cenám z roku 2019. Rovnako z tretích strán sa do Európy dostáva nafta, ktorá tlačí na cenu. Preto sa nám ukazuje priestor na ďalšie zlacnenie nilelen nafty, ale aj benzínu. V máji by sme sa preto mohli dočkať cien, ktoré môžu začínať číslami 1,3x pri nafte a 1,4x pri benzíne,“ tvrdí František Burda, analytik spoločnosti FinGo.sk.

Lepšie s cenami nafty na tom budú aj v Česku a Poľsku. Maďari doplatili na zastropovanie cien. „Česku k lepším cenám pomáha silnejúca česká koruna, preto môžu tankovať ešte výhodnejšie,“ dodal Burda.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik