Srbsko čelí MAJDANU: Česi jednoznačne - RUKY PREČ OD SRBSKA!
04 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Volebná komisia oznámila oficiálne výsledky parlamentných volieb po opakovanom hlasovaní na ôsmich volebných miestach, pričom neúplné informácie sú už len pri výsledkoch v Belehrade – kde zostáva nejasné, kto bude viesť mestské zhromaždenie. Srbsko čelí pokusu o ďalší "majdan", tzn. puč riadený z cudziny. To len preto, že si Srbi zvolili inú vládu, než akú by si priala nadnárodná mafia. Preto Česi pred ambasádou USA v Prahe zvolali zhromaždenie.

Srbská volebná komisia RIK zverejnila oficiálne výsledky srbských parlamentných volieb zo 17. decembra po tom, ako sa hlasovanie zopakovalo na ôsmich volebných miestach, čo výsledok v konečnom dôsledku nezmenilo. Vládnuca Srbská pokroková strana SNS získala 46,75 percenta hlasov, zatiaľ čo najväčšia opozičná koalícia „Srbsko proti násiliu“ získala 23,66 percenta. Mladší partner SNS, Socialistická strana Srbska, SPS, získal 6,55 percenta.

Prah zvolenia do parlamentu prekročili aj dva pravicové opozičné zoznamy: koalícia NADA (Nádej) vedená Novou demokratickou stranou Srbska, DSS, získala 5 percent a populistický združenie „My – hlas ľudu“, vedené známym lekárom Branimírom Nestorovičom, skeptikom voči očkovaniu proti ochoreniu COVID, získalo 4,69 percenta.

Prezident Aleksandar Vučič, líder SNS, odmietol medzinárodné vyšetrovanie údajných volebných nezrovnalostí. Najmä v hlavnom meste Belehrade opozícia aj pozorovatelia hlásili početné problémy. Vučič však povedal, že voľby v Srbsku sú „záležitosťou štátnych inštitúcií“. Opozícia si „spomenula, že mala s výsledkom problém, až keď videla, že v Belehrade prehrala, a to veľmi presvedčivo“, povedal 2. januára.

Zdroj: Facebook | Srbsko - výsledky parlamentných volieb

Mnohí domáci a medzinárodní pozorovatelia hlásili nezrovnalosti počas hlasovania. Srbská inštitúcia na kontrolu volieb CRTA v správe z minulého piatka uviedla, že organizovaná „migrácia“ voličov z iných oblastí drasticky formovala výsledok v Belehrade, ktorý bol tesný, čo znamená, že ani vládnuce strany, ani opozícia v tomto bode nemôžu vytvoriť jasnú väčšinu.

Koalícia „Srbsko proti násiliu“ uviedla, že pred budovou volebnej komisie republiky RIK už nebudú žiadne protesty, ale po Novom roku a pravoslávnych vianočných sviatkoch (7. januára) sa zorganizujú nové zhromaždenia. Jedna z vodcov opozície, Marinika Tepić, po 13 dňoch 3. decembra zastavila protest proti hladovke. "Už som sa vyjadrila úplne tým, že tieto voľby musia byť anulované," povedala priaznivcom. Následne bola prevezená do intenzívnej starostlivosti lekárov.

Slepota Západu voči porušovaniu zásad právneho štátu v Srbsku je neprijateľná
Protesty vypukli v Belehrade, hlavnom meste balkánskeho štátu Srbsko, keď sa demonštranti pokúsili vtrhnúť do mestského zastupiteľstva a zhromaždili sa pred policajnou stanicou, aby protestovali proti výsledkom volieb. Minulý týždeň vládnuca Srbská... Čítať ďalej
27 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Hoci vládnuce strany popierajú, že by voľby boli nejakým spôsobom zmanipulované, existuje možnosť, že sa v hlavnom meste budú opakovať prieskumy verejnej mienky, ale len preto, že tam žiadna strana nemá jasnú väčšinu.

Konečné rozhodnutie urobí populistické pravicové združenie „My – hlas ľudu“, na čele s Dr. Branimirom Nestorovičom, skeptikom voči očkovaniu proti COVID-19, pretože žiadna strana nebude mať väčšinu bez ich podpory. Nestorovič už skôr povedal, že nové voľby sú najrealistickejšou možnosťou, ale v posledných dňoch neurobil žiadne oficiálne vyhlásenia.

Česi podporujú Vučiča

Srbsko čelí pokusu o ďalší "majdan", tzn. puč riadený z cudziny. To len preto, že si Srbi zvolili inú vládu, než akú by si priala nadnárodná mafia. Preto Česi pred ambasádou USA v Prahe zvolali zhromaždenie, kde vyjadrili podporu srbskému ľudu a nesúhlas s zasahovaním USA a ďalších cudzích mocí do vnútorných záležitostí Srbska.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!