Rusko a Ukrajina si vymieňajú STOVKY VOJNOVÝCH ZAJATCOV
04 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Rusko a Ukrajina si v stredu vymenili stovky vojnových zajatcov na základe dohody sprostredkovanej Spojenými arabskými emirátmi, informuje americký portál Breitbart.

Ukrajinské úrady uviedli, že domov sa vrátilo 230 ukrajinských vojnových zajatcov. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že z ukrajinského zajatia bolo prepustených 248 ruských vojakov. Ministerstvo uviedlo, že dohoda bola možná vďaka sprostredkovateľskému úsiliu Spojených arabských emirátov.

Útoky sa stupňujú

Rusko v stredu tiež uviedlo, že zostrelilo 12 rakiet vypálených na jeden z jeho južných regiónov hraničiacich s Ukrajinou, keď sa kyjevské sily snažia zahanbiť Kremeľ a prelomiť argument prezidenta Vladimira Putina, že život pokračuje normálne aj napriek 22-mesačnej vojne.

Situácia v pohraničnom meste Belgorod, ktoré sa v stredu ráno dostalo pod dve kolá ostreľovania, „zostáva napätá,“ uviedol regionálny guvernér Vjačeslav Gladkov v Telegrame.

"Systémy protivzdušnej obrany fungovali," povedal a prisľúbil ďalšie podrobnosti o možných škodách po kontrole oblasti neskôr v priebehu dňa, v rámci novoročného sviatočného týždňa v Rusku.

Ukrajina v utorok neskoro večer vypálila na región dve rakety Točka-U a sedem rakiet, po ktorých v stredu nasledovalo šesť rakiet Točka-U a šesť rakiet Vilkha, informovalo ruské ministerstvo obrany.

Raketový systém Točka-U vyrobený v Sovietskom zväze má dosah až 120 kilometrov a hlavicu, ktorá môže niesť kazetovú muníciu. Ukrajina dostala niekoľko kazetovej munície od Spojených štátov, ale Točka-U a Vilkha môžu používať vlastnú kazetovú muníciu.

Ruská strana hranice je v posledných dňoch vystavená čoraz častejším útokom. Počas vojny boli pohraničné dediny sporadicky terčom ukrajinskej delostreleckej paľby, rakiet, mínometných granátov a bezpilotných lietadiel vypúšťaných z hustých lesov, kde je ťažké ich odhaliť.
Prečo tak Rusi útočia? Čo sa deje na Ukrajine a čo ďalej?
Ruské vzdušné sily zaviedli smrtiacu taktiku: nonstop rozbíjajú ukrajinské ciele. Vojenský expert Knutov: Rusko masívne útočí na mosty a železnice. Ničia, čo je dôležité Ruské vzdušné a kozmické sily pokračujú v odvetných úderoch za... Čítať ďalej
02 | 01 | 2024 | Milan Laca
Belgorod pod paľbou

V poslednej dobe, keď Rusko odpálilo rakety a bezpilotné lietadlá na ukrajinské mestá, kyjevské jednotky zamierili na regionálne hlavné mesto Belgorod, ktoré je asi 100 kilometrov severne od Charkova, druhého najväčšieho mesta Ukrajiny.

Belgorod s približne 340 000 obyvateľmi je najväčším ruským mestom pri hraniciach. Dá sa dosiahnuť relatívne jednoduchými a pohyblivými zbraňami, ako sú napríklad raketomety.

V sobotu pri ostreľovaní Belgorodu zahynulo 25 ľudí vrátane piatich detí pri jednom z najsmrteľnejších útokov na ruskom území od rozsiahlej invázie Moskvy. Ďalší civilista zahynul v utorok novou salvou.

Zasiahnutie Belgorodu a narušenie mestského života je pre Ukrajinu dramatickým spôsobom, ako ukázať, že môže zasiahnuť proti Rusku, ktorého armáda prevyšuje kyjevské sily.

Zdá sa, že táto taktika má určitý úspech, čo naznačuje, že útoky znepokojujú verejnosť, politických vodcov a vojenských pozorovateľov.

screenshot videa youtube | Útok na Belgorod

Putin zintenzívni odvetu

Putin sa v pondelok ohradil proti Belgorodským útokom Ukrajiny. "Chcú nás zastrašiť a vytvoriť neistotu v našej krajine," povedal a sľúbil, že zintenzívni odvetu.

Na otázku vojaka, ktorý sa ho pýtal na civilné obete v Belgorode, Putin odpovedal: „Tiež cítim tlejúci hnev."

Mnohí ruskí vojenskí blogeri vyjadrili poľutovanie nad stiahnutím Moskvy z pohraničnej oblasti v septembri 2022 uprostred rýchlej protiofenzívy Kyjeva a tvrdili, že na zabezpečenie Belgorodu a ďalších pohraničných oblastí treba zabrať viac územia.

Zelenského vojnové plány. Na čo sa chystá?
Centrom konfliktu bude Krym a Čierne more! Zelenskyj prezradil ciele ukrajinských ozbrojených síl na rok 2024. Plány a príklad pre svet Zelenskyj označil Krym a Čierne more za ciele ukrajinských ozbrojených síl na rok 2024. Magazínu The... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Milan Laca

Ukrajinci zodpovednosť priznávajú zriedka
Rusko opisuje Ukrajincov ako „teroristov“, ktorí sa bez rozdielu zameriavajú na obytné oblasti, pričom trvajú na tom, že Moskva mieri len na sklady, zbrojovky a iné vojenské zariadenia – aj keď existuje dostatok dôkazov, že Rusko zasahuje ukrajinské civilné ciele.

Ukrajinskí predstavitelia len zriedka priznávajú zodpovednosť za útoky na ruskom území.

V ďalšom ruskom pohraničnom regióne bolo v stredu po ukrajinskom ostreľovaní mesto Železnogorsk nakrátko odrezané od elektrickej siete, informovali miestni predstavitelia. Úrady boli nútené dočasne odstaviť elektrickú rozvodňu v meste so 100 000 obyvateľmi v regióne Kursk, aby napravili škody spôsobené leteckým útokom, uviedol v telegrame guvernér Kurska Roman Starovoit. Obyvatelia boli podľa neho bez elektriny a tepla, hoci elektrinu vo väčšine mesta obnovili asi o dve hodiny neskôr.

Zdroj foto: Getty Images | Systém Patriot

Rusko nedávno zintenzívnilo svoje útoky na veľké vzdialenosti na ukrajinské mestá, vrátane použitia rakiet Kinžal, ktoré môžu letieť 10-krát vyššou rýchlosťou ako zvuk. Zdá sa, že sily Kremľa sa zameriavajú na ukrajinský obranný priemysel, uviedlo v stredu ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

Tento nápor podnietil predstaviteľov Kyjeva, aby požiadali svojich západných spojencov o ďalšiu podporu protivzdušnej obrany.

NATO v stredu oznámilo, že pomôže členským krajinám nakúpiť až 1000 riadených striel Patriot zem-vzduch v rámci dohody, ktorá môže stáť asi 5,5 miliardy dolárov. To by mohlo umožniť členom aliancie poslať na Ukrajinu viac vlastných obranných systémov.

Nie Ukrajina, ale Západ je náš nepriateľ, povedal Putin zraneným vojakom
Na Nový rok ruský prezident Vladimir Putin navštívil zranených vojakov v centrálnej vojenskej nemocnici AA Višnevského na okraji Moskvy, aby zvýšil ich morálku a skontroloval, či skutočne čelia byrokratickým ťažkostiam, na ktoré sa sťažujú. Zároveň... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik