Pripravení na najhoršie: F-16 brázdia poľský vzdušný priestor
03 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Poľsko sa rozhodlo mobilizovať stíhačky ráno, 2. januára, keď ruské sily spustili ďalší rozsiahly letecký útok na Ukrajinu.

Rusko spustilo 2. januára ďalší rozsiahly letecký útok na Ukrajinu. V reakcii na útok Poľsko rozmiestnilo dva páry F-16 v blízkosti poľsko-ruskej hranice na ochranu svojho vzdušného priestoru. Operáciu potvrdilo operačné velenie poľskej armády na ostrove X, informoval denník The Kyiv Independent.

Na zaistenie bezpečnosti poľského vzdušného priestoru boli aktivované dva páry stíhacích lietadiel F-16 a jedno spojenecké cisternové lietadlo. Informovalo o tom operačné veliteľstvo. Lietadlá boli vypustené skoro ráno 2. januára zo základní v Lask a Krzesiny.

"Chceli by sme vás informovať, že pozorujú intenzívnu diaľkovú leteckú činnosť Ruskej federácie, ktorá je spojená s útokmi na územie Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení.

Okrem toho si poľská vláda predvolala ruského veľvyslanca Andreja Ordasha, aby vysvetlil predchádzajúci incident z 29. decembra, pri ktorom letecký objekt, pravdepodobne ruská raketa, vstúpila na tri minúty do poľského vzdušného priestoru.

Podľa ruských štátnych médií Ordash povedal, že Kremeľ nemá žiadne vysvetlenie, pokiaľ Poľsko neposkytne "konkrétne dôkazy", že v skutočnosti išlo o ruskú raketu.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Wladyslaw Teofil Bartoszewski novinárom povedal, že na ďalšie porušovanie hraníc zo strany Ruska budú reagovať "silnejšou reakciou".

Utorkový ruský raketový útok nebol prvý, po ktorom boli Poliaci vyzvaní, aby posilnili svoju obranu, keďže (pravdepodobne) ruská raketa vstúpila do poľského vzdušného priestoru z ukrajinskej strany hranice pri útoku dronom a raketami 29. decembra, čo prinútilo Poľsko uviesť svoju protivzdušnú obranu do stavu vysokej pohotovosti.

Matúš Šutaj Eštok zverejnil, na čo sa chce zamerať v novom roku
V novom roku sa chce minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) zamerať najmä na stabilizáciu Policajného zboru (PZ) a zmenu krízového riadenia. Za ďalšiu prioritu označil to, aby zákon platil pre všetkých. Uviedol to v koncoročnom rozhovore pre... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik