Nie Ukrajina, ale Západ je náš nepriateľ, povedal Putin zraneným vojakom
03 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Na Nový rok ruský prezident Vladimir Putin navštívil zranených vojakov v centrálnej vojenskej nemocnici AA Višnevského na okraji Moskvy, aby zvýšil ich morálku a skontroloval, či skutočne čelia byrokratickým ťažkostiam, na ktoré sa sťažujú. Zároveň sa vyjadril aj k vojne a zopakoval, že nepriateľom nie je Ukrajina, ale Západ.

rozhovore zverejnenom na webovej stránke Kremľa Putin ubezpečil, že vojaci nečelia žiadnym byrokratickým ťažkostiam. Potom komentoval vojnu a odpovedal na otázku zraneného A. Dubljanina o tom, ako sa pozerať na pomoc západných krajín "nášmu protivníkovi", teda Ukrajine.

"Nie je to tak, že pomáhajú nášmu protivníkovi. Sú naším protivníkom. Svoje problémy riešia svojimi (ukrajinskými) rukami. O tom to celé je. Bohužiaľ, bolo to tak po stáročia a pokračuje to aj dnes," odpovedal Putin.

Potom zopakoval, že Rusko proti Ukrajine nebojuje: "Samotná Ukrajina pre nás nie je nepriateľom. Ale tí, ktorí chcú zničiť ruskú štátnosť. Tí, ktorí chcú, ako sa hovorí, dosiahnuť strategickú porážku Ruska na bojisku, sú hlavne na Západe, hoci aj tam sú rôzni ľudia. Sú tam ľudia, ktorí s nami sympatizujú a sú s nami v duchu, ale pre takzvané elity je existencia Ruska, určite v jeho súčasnom stave a veľkosti, neprijateľná. Chcú to rozdeliť a neskrývajú to."

Putin poznamenal, že nepriateľom nie je Kyjev, ale západné elity, ktoré ho podľa neho využívajú na svoje vlastné ciele.

Vyčerpávame Ukrajinu a Západ, radoval sa Putin

Potom Putin zdôraznil, že situácia na bojisku sa začína meniť, aj keď celý Západ bojuje proti Rusku. Hoci sa front pohybuje minimálne, šéf Kremľa poukázal na to, že vojna vyčerpáva ukrajinské a západné zdroje. Pripomenul, že Ukrajinci vypália päť až šesť tisíc granátov kalibru 155 mm denne a USA produkujú iba 14 tisíc mesačne a zvýšenie na 20 000 mesačne nebude stačiť. 

"Rastieme a budeme rásť aj naďalej. A tak je to so všetkým," snažil sa Putin povzbudiť vojakov, ktorí sa vrátili z bojiska zranení.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik