TOTO nazývajú DEMOKRACIOU: Nevieme ich poraziť, ZAKÁŽME ICH!
04 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Vládnuca nemecká strana navrhuje zakázať silnejúcu populistickú opozíciu AfD! Líderka ľavicovej Sociálnodemokratickej strany (SPD) nemeckého kancelára Olafa Scholza navrhol zakázať stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) v čase, keď pravicová populistická strana prudko stúpla v prieskumoch, informuje Breitbart.

Zdesenie elít z hlasu ľudu

Líderka SPD Saskia Esken tento týždeň povedala, že úplný zákaz AfD by nemal zmiznúť zo stola, pričom tvrdí, že strana využíva „každú tému na podnecovanie ľudí“, čo je podľa nej „jasne protidemokratické“. „Takýto zákaz právom podlieha vysokým prekážkam. Som však presvedčená, že by sme to mali naďalej skúmať,“ povedala Esken pre nemeckú tlačovú agentúru dpa. "Je dôležité, aby sme hovorili o zákaze AfD a aby voliči boli otrasení."

Komentáre ľavicovej líderky prichádzajú v čase, keď AfD v prieskumoch predbehla jej stranu – ktorá je zhodou okolností aj stranou kancelára Olafa Scholza –, pričom AfD sa stala najpodporovanejšou samostatnou stranou v krajine a zaostáva iba za kombináciou Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Kresťanskosociálnej únie v Bavorsku (CSU), ktoré sa vzhľadom na ich silné partnerstvo zvyčajne počítajú v prieskumoch spoločne.

V súčasnosti má AfD, na pozadí rastúcej nevôle nad neúspechmi politiky otvorených hraníc v Nemecku v poslednom desaťročí, v prieskumoch 23 percent v porovnaní s SPD so 14,8 percentami a jej vládnymi koaličnými partnermi, Zelení s 13 percentami a Slobodná demokratická strana (FDP).

V roku 2023 sa populistická strana pretavila do víťazstiev v regionálnych voľbách, keď vyhrala voľby starostov a zabezpečila si vôbec prvý vládny post na úrovni okresného správcu v Sonnebergu. Tento rok sa AfD bude snažiť nadviazať na tieto úspechy a v súčasnosti sa predpokladá, že vyhrá krajinské voľby v Brandenbursku, Sasku a Durínsku. Ak by strana získala dostatok hlasov na to, aby vytvorila absolútnu väčšinu v jednom z týchto štátov, bola by schopná vymenovať prvého štátneho premiéra – funkciu podobnú guvernérovi v Spojených štátoch – od vzniku strany v roku 2013.
Miloš Zeman o Ficovi: Cením si rýchlych politikov! Naopak, tí pomalí... (VIDEO)
Bývalý český prezident Miloš Zeman v úrade nie je už rok, no stále má čo povedať, veď v politike pôsobil niekoľko desaťročí. Tentokrát sa vyjadril k zahraničnej politike Slovenska a Maďarska. Zvlášť k tomu, že oba štáty odmietli vojensky podporovať... Čítať ďalej
04 | 01 | 2024 | Eka Balaskova
Ak nemôžete vyhrať voľby, musíte jednoducho zmeniť pravidlá. Ľavicoví extrémisti tomu hovoria demokracia

Vzostup AfD však prišiel s masívnym potlačením etablovania v Berlíne, pričom Spolkový úrad na ochranu ústavy označil stranu za „podozrivú“ pravicovo-extrémistickú stranu. Medzitým boli štátne pobočky strany v Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durínsku priamo zaradené do kategórie pravicových extrémistov.

Regionálne stranícke základne boli obviňované z rasistických názorov alebo súperenia o zmenu ústavy Nemecka, ktorá je vzhľadom na jej implementáciu po druhej svetovej vojne považovaná za takmer posvätný dokument.

SPD nie je jediná, kto navrhuje zákaz AfD, pričom  vládou financovaný  Nemecký inštitút pre ľudské práva (DIMR) v júni povedal zákonodarcom, že  zákaz AfD by bol opodstatnený a tvrdil, že strana stojí proti „slobodnému demokratickému základnému poriadku“. DIMR tiež tvrdil, že politická ideológia AfD je „založená na tyranii národného socializmu“, čo je tvrdenie, ktoré strana ostro odmieta.

Sociálnodemokratický minister vnútra Durínska Georg Maier minulý týždeň vyzval na zmenu ústavy štátu, ktorá by zabránila AfD dostať sa k moci v regióne. 

Spolupredseda AfD v Durínsku Stefan Möller v reakcii na tento krok povedal: „Ak nemôžete vyhrať voľby, musíte jednoducho zmeniť pravidlá. Ľavicoví extrémisti tomu hovoria demokracia."

Nie Ukrajina, ale Západ je náš nepriateľ, povedal Putin zraneným vojakom
Na Nový rok ruský prezident Vladimir Putin navštívil zranených vojakov v centrálnej vojenskej nemocnici AA Višnevského na okraji Moskvy, aby zvýšil ich morálku a skontroloval, či skutočne čelia byrokratickým ťažkostiam, na ktoré sa sťažujú. Zároveň... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik