Nechať sa vykurovať susedmi sa už neoplatí
04 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Mnohé domácnosti sa v snahe ušetriť spoliehajú na to, že do ich bytu cez steny preniká teplo zo susedných bytov. Nová legislatíva tomu chce urobiť koniec. Nové pravidlá začali platiť a prejavia sa už pri ročnom vyúčtovaní nákladov za minulý rok. Kým v minulosti sa nameraná spotreba v bytovom dome delila medzi byty rovným dielom bez ohľadu na spotrebu, bol vymyslený spôsob rozpočítavania nákladov cez základnú zložku a spotrebnú zložku. Kto veľmi chcel, si našiel obídenia aj tejto zmeny.

Takéto šetrenie na úkor susedov umožňoval percentuálny pomer základnej zložky a spotrebnej zložky, podľa ktorých sa rozpočítavajú náklady. Vlastníci bytov v niektorých domoch sa totiž dohodli tak, aby spotrebná zložka prevyšovala základnú, čím vznikali neúmerne veľké rozdiely aj v rozlohou rovnakých bytoch. Nová vyhláška upravuje možnosti dohody vlastníkov na percentuálnom pomere, čím prestanú byť motivovaní tí, ktorí šetria na úkor susedných bytov.

Dalo sa ušetriť

Základná zložka, ktorá zahŕňala náklady za teplo rozpočítané na meter sa spotrebiteľom ovplyvniť nedá. Spotrebná zložka hovorí o nákladoch za spotrebované teplo a tá sa vypočítava z meračov na radiátoroch, kde sa ušetriť dalo.

„Základná zložka tvorí 60 a spotrebná 40 percent z celkových nákladov na množstvo dodaného tepla na vykurovanie, ak sa vlastníci bytov nedohodnú inak,“uvádza vyhláška. Niektoré bytové domy mali základnú zložku nastavenú dokonca na nula percent. To niektorým umožňovalo, že hoci mali vypnuté radiátory, vykurovali ich susedia a tak sa neraz stalo, že dva byty s rovnakou výmerou mali obrovské rozdiely v nákladoch na teplo.

Beňová: Pár poznámok k ostatným trom dňom. Budú rušné časy
Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SSD) očakáva perné týždne. Usudzuje tak z diania na Slovensku na prelome rokov. Stalo sa niekoľko vecí, ktoré svedčia o tom, že na Slovensku nám (zvlášť politická) nuda nehrozí. Na Facebooku v statuse k trom... Čítať ďalej
02 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Po novom spravodlivejšie

„Nový spôsob rozpočítavania zabezpečí spravodlivejšie rozdelenie nákladov na teplo tak, aby boli dôslednejšie zohľadnené fyzikálne vlastnosti tepla. Bytový dom je totiž vykurovaný ako celok a teplo v ňom prestupuje medzi bytmi, čo však spôsoby merania dodaného tepla nezohľadňujú. Preto bolo už v starej vyhláške odporúčané, aby sa väčšina nákladov na teplo rozpočítavala podľa plochy bytov,“ približuje pre Plusku zmeny riaditeľ odboru legislatívy, metrológie a vzdelávania Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Michal Ilovič.

Ilustračný obrázok Shutterstock.com

„Mnohé domy si napriek tomu odsúhlasili, že budú väčšinu nákladov rozpočítavať podľa spotreby. Často v nich boli aj veľmi „šetrní“ vlastníci, ktorí svoje radiátory vypli úplne. Robili tak jednoznačne na úkor susedov, ktorí platili za teplo aj namiesto nich,“ doplnil Ilovič.

Fyzika nepustí, pravidlá dovolili

Vyhláška pripúšťala aj 60-80 percentné náklady. Mnohé bytové domy tak nerešpektovali 40-percentné odporúčanie rozrátanie podľa meračov.  Iloviča hovorí o 5-11 násobných rozdieloch v platbách za teplo na meter štvorcový. To však nie je fyzikálne možné. „V bytoch, ktoré znášali tieto extrémne náklady, to predstavovalo taký objem tepla, ktorý nemohli prostredníctvom radiátorov minúť,“vysvetlil Ilovič.Súhlasí síce, že prestupom tepla z bytu do bytu to nezabráni, vlastníkom bytu to však ukáže, že takto šetriť sa neoplatí.

Ako sa teda oplatí šetriť

„Šetriť na teple sa dá aj inak ako na úkor susedov. Optimálnu teplotu vedia postrážiť termoregulačné hlavice. Ak sme doma, stačí ich nastaviť na stupeň 3, pri odchode či večer na stupeň 2. Stlmiť úplne ich je vhodné len na pár minút počas vetrania,“ radí možnosti šetrenia Ilovič.

ALARMUJÚCE! ŽSR evidujú za posledný mesiac deväť smrteľných zrážok vlaku s osobami
Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v období od 4. decembra 2023 do 2. januára 2024 deväť smrteľných zrážok vlaku s osobami, jednu smrteľnú zrážku s cyklistom a päť zrážok vlaku s motorovým vozidlom. TASR o tom informoval Denis Dymo z... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Tibor Malý/TASR

Nová vyhláška prináša zmenu

Pomer základnej a spotrebnej zložky 60 ku 40-tim percentám je odporúčaný naďalej, no minimálna výška základnej zložky na ktorej sa môžu vlastníci bytov dohodnúť, vyhláška obmedzuje na 30 percent. „Rozdiel pri novom spôsobe rozpočítavania je v tom, že podiel, akým sa budú rozrátavať náklady podľa meračov a podľa plochy bytu, bude overený na základe kontrolného mechanizmu zohľadňujúceho špecifiká konkrétneho bytového domu. Ten má zabezpečiť, aby pomer ceny za teplo na meter štvorcový v byte s najnižšími a najvyššími nákladmi v dome nepresiahol 2,5 násobok. Podľa predbežných prepočtov by sa mala pri uplatnení kontrolného mechanizmu vo väčšine bytových domov základná zložka pohybovať v rozmedzí 60 až 70 percent,“ uvádza Pluska.

Extrémne šetrenie vás vyjde draho

„Nedoplatky budú mať tí vlastníci, ktorí vôbec nekúria alebo extrémne šetria. Horná hranica môže atakovať aj sumy cez 200 eur za rok. Percentuálne, to už ale vyzerá horšie. Náklady môžu byť vyššie aj o sto a viac percent. Na druhej strane byty, ktoré mali najvyššie náklady, ušetria aj stovky eur a rádovo desiatky percent za rok,“ hovorí o vyrovnaní nákladov odborník na energie v domácnostiach a bytových domoch Michal Kundrata zo Spoločnosti ochrany spotrebiteľov.

Významnejší nárast platieb za teplo sa podľa Iloviča týka vlastníkov bytov šetriacich na úkor susedov. „Napríklad v prípade, keď pôvodná základná zložka bola do 30 percent a po novom to bude 60 až 70 percent, môže v bytoch, ktoré mali vypnuté radiátory, stúpnuť platba za teplo dvoj- či trojnásobne,“ doplnil Michal Ilovič.

Ako to fungovalo

Vlastníci sa dohodli na pomere medzi dvoma zložkami a podľa toho sa na konci roka vypočítavali náklady pre celý dom. Vyhláška odporúčala rozdelenie celkových nákladov v pomere 60 % na základnú a 40 % na spotrebnú zložku podľa údajov na meračoch na radiátoroch. Problémom bolo, že bola možnosť dohodnúť sa aj na inom pomere zložiek, čo malo za následok výrazne nespravodlivé rozpočítavanie.

Bukovský: Tak sa teda poďme rozprávať, pani prezidentka (VIDEO)
Dr. Igor Bukovský si so záujmom pozrel novoročný príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej. Zaujala ho v ňom pasáž, kde prezidentka volá po dialógu. A práve to ho primälo k reakcii, ktorú zverejnil na YouTube. Ak by prezidentka prijala jeho výzvu,... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Ako to bude fungovať

Pri rozpočítaní podľa odporúčaného pomeru základná zložka 60 % a spotrebná 40 % treba vypočítať náklad na teplo v eurách na meter štvorcový za rok pre každý byt. Hodnota pre byt s najvyšším nákladom na meter štvorcový sa vydelí hodnotou pre byt s najnižším nákladom – výsledok je podiel špecifických nákladov vykurovaného priestoru. Ak je tento podiel viac ako 2,5 a rozdiel v platbách za meter štvorcový medzi bytmi je viac ako 2,5-násobný, treba zvýšiť podiel základnej zložky do tej miery, aby bol rozdiel nižší alebo rovný 2,5. Vhodný pomer základnej a spotrebnej zložky v konkrétnom dome sa overuje pomocou kontrolného mechanizmu výpočtom a podľa neho sa rozpočítajú náklady v celom bytovom dome, informuje Pluska, podľa ktorej to prinesie spravodlivejšie rozdelenie nákladov, ktoré musia vlastníci pri stanovení základnej a spotrebnej zložky rešpektovať.

Kúrenie v domácnosti, radiátor, ilustračné foto, zdroj: shutterstock

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik