NASTÚPIA STARÉ DOBRÉ TANKY! Tiché ruské plány na jarný úder
04 | 01 | 2024 I Milan Laca

T-72 a T-90 zohrajú rozhodujúcu úlohu v nadchádzajúcej ofenzíve ruskej armády. Rusko sa systematicky pripravuje na rozsiahly jarný prielom tankami.

Nové posily

Ruské tankové sily dostali nové stroje T-72B3 a T-90M Proryv, ktoré vyvinuli s prihliadnutím na bojové skúsenosti na Ukrajine. Západní experti očakávajú, že zlepšia efektivitu ruských tankov pri príprave na jarnú ofenzívu.

Nie Ukrajina, ale Západ je náš nepriateľ, povedal Putin zraneným vojakom
Na Nový rok ruský prezident Vladimir Putin navštívil zranených vojakov v centrálnej vojenskej nemocnici AA Višnevského na okraji Moskvy, aby zvýšil ich morálku a skontroloval, či skutočne čelia byrokratickým ťažkostiam, na ktoré sa sťažujú. Zároveň... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

O tankoch

T-72B3 a T-90M sú stroje, ktoré Rusko používa najčastejšie na frontovej línii. Army Recognition píše, že západní experti chvália tieto vozidlá pre ich spoľahlivý dizajn, v kombinácii s pokročilými bojovými schopnosťami. T-72B3 je vylepšená verzia klasického T-72, ktorá je obzvlášť populárna, vďaka svojej rovnováhe palebnej sily, ochrany a mobility. 

Tank je vybavený vylepšeným pancierom, vylepšeným motorom a pokročilými systémami riadenia paľby. Zohral strategickú úlohu pri poskytovaní podpory útočným operáciám v Avdejevke, Marinke aj na operačnej línii Kupjansk-Svatovo-Kremennaja.

Ďalší je nový...
T-90M nie je len modernizáciou starého modelu, je to najnovší tank. Je vybavený najmodernejšími obrannými systémami, vrátane reaktívneho pancierovania a sofistikovaných systémov elektronického boja. 
 
T-90M sa tiež môže pochváliť zvýšenou palebnou silou, vďaka vylepšenému kanónu  a novým typom munície. Hlavnou výzbrojou je vylepšený kanón 2A46M-5. Navádzací systém hlavne ho odlišuje od všetkých ostatných ruských tankov, aj tankov NATO.
T-90 v akcii
Zlepšenia 

Na tankoch pribudlo najmä takzvané "lamelové pancierovanie". Umožňuje im chrániť sa pred ATGM a RPG, najmä v mestských bojových podmienkach. Tanky majú zosilnené kompozitné pancierovanie a reaktívne pancierové panely, ktoré poskytujú lepšiu ochranu proti vysoko výbušným protitankovým granátom. 

Ďalším ochranným systémom, ktorý nie je až taký známy, je "aerosol". V priebehu niekoľkých sekúnd sa okolo tanku rozpráši spektrálne nepreniknuteľný aerosol. Vylepšené pancierovanie tiež chráni tanky pred útokmi zhora. Sú vybavené integrovaným protidronovým systémom, ktorý zahŕňa radary včasnej detekcie, elektronického boja a priamej paľby, uvádza Army Recognition.

Ruský pokrok

Modernizácia tankov odráža strategický posun v ruskom vojenskom myslení. Ruské velenie si uvedomuje meniaci sa charakter moderných bojových operácií, v ktorých zohrávajú čoraz dôležitejšiu úlohu rôzne vzdušné hrozby, píše Army Recognition. Bývalý dôstojník britskej spravodajskej služby Sergio Miller pre Wavell Room napísal, že ruský tankový priemysel bol schopný ľahko prekonať všetky západné sankcie. Miller napísal, že v zime 2022/2023 dostala spoločná skupina vojsk asi 200 nových tankov. Boli rozmiestnené v Chersonskej a Záporožskej oblasti, ako aj na Donbase.  

Minimálne straty

Vo vo jnovom konflikte stratilo rusko doteraz len niekoľko kusov T-90M, píše Wavell Room. Údajne ich zasiahla americká protitanková strela AT-4, úlomky granátov z M982 Excalibur a ukrajinský Skif ATGM. Malé straty najnovších ruských tankov naznačujú ich vysokú životnosť, potvrdzuje Sergio Miller.

Prečo tak Rusi útočia? Čo sa deje na Ukrajine a čo ďalej?
Ruské vzdušné sily zaviedli smrtiacu taktiku: nonstop rozbíjajú ukrajinské ciele. Vojenský expert Knutov: Rusko masívne útočí na mosty a železnice. Ničia, čo je dôležité Ruské vzdušné a kozmické sily pokračujú v odvetných úderoch za... Čítať ďalej
02 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik