Jadrová vojna USA - Čína? Aká je pravdepodobnosť?
03 | 01 | 2024 I Milan Laca

Aké je pravdepodobné načasovanie začiatku aktívnej konfrontácie medzi Spojenými štátmi a Čínou.

Ruský politológ Rostislav Iščenko komentoval plány USA na vojenskú konfrontáciu s Čínou. Úlohou USA je podľa experta zabrániť Číne zmocniť sa Taiwanu. To bude samo o sebe najväčšou porážkou pre Čínu ako celok a pre Si Ťin-pchinga osobne.

V čo dúfajú USA

„Američania očakávajú, že potom opozícia v Číne "zdvihne hlavu" a začne sa boj o moc.  Američania budú chodiť a radovať sa, podporovať sily, ktoré sú im najvernejšie. Toto sú štandardné americké plány pre vnútornú destabilizáciu, pretože plány na víťazstvo vo vojne s jadrovým štátom vojenskými prostriedkami, sú zbytočné“, hovorí Iščenko.

Nie Ukrajina, ale Západ je náš nepriateľ, povedal Putin zraneným vojakom
Na Nový rok ruský prezident Vladimir Putin navštívil zranených vojakov v centrálnej vojenskej nemocnici AA Višnevského na okraji Moskvy, aby zvýšil ich morálku a skontroloval, či skutočne čelia byrokratickým ťažkostiam, na ktoré sa sťažujú. Zároveň... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Riziko 

Expert zdôrazňuje, že práve preto existuje pomerne vysoké riziko, že v určitej fáze konfrontácie môže Čína použiť svoj jadrový argument. Na začiatku ako diplomatický nátlak, teda deklarovanie pripravenosti použiť jadrové zbrane a potom ich aj môžu použiť.

Aká bude vojna, ak bude?

„V obmedzenom rozsahu, ale je možná. Potom vyvstane otázka ďalšieho stupňovania jadrovej konfrontácie. Dúfajme, že sa tomu dá vyhnúť, ale je to dosť vážne nebezpečenstvo, ktoré sa presúva na roky 2024-2025. Američania ešte musia pochopiť, čo sa deje na Ukrajine a pochopiť, ako zadržia Rusko na západe“. Najpravdepodobnejšie zintenzívnenie konfrontácie v juhovýchodnej Ázii je, podľa politológa Iščenka, koniec roka 2024 alebo dokonca prvý polrok 2025.

Zelenského vojnové plány. Na čo sa chystá?
Centrom konfliktu bude Krym a Čierne more! Zelenskyj prezradil ciele ukrajinských ozbrojených síl na rok 2024. Plány a príklad pre svet Zelenskyj označil Krym a Čierne more za ciele ukrajinských ozbrojených síl na rok 2024. Magazínu The... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik