Exkluzívny rozhovor s Michalom Kaliňákom (HLAS - SD): Remišová vo svojej jednoduchosti veciam nerozumela a preto ani teraz nechápe čo spôsobila
03 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Exkluzívny rozhovor s Michalom Kaliňákom (HLAS - SD), prvým štátnym tajomníkom MIRRI prináša Hlavný denník. Z rozhovoru sa dozviete v čom spočíva práca štátneho tajomníka, čo bolo prioritou počas prvých troch mesiacoch na MIRRI, prečo sa zrodil nápad uskutočniť konferenciu s primátormi a so starostami a či sa plánujú výjazdové zasadnutia vlády do jednotlivých okresov. Exministerka Veronika Remišová vo svojej jednoduchosti podľa Michala Kaliňáka veciam nerozumela a preto ani teraz nechápe čo spôsobila. Michal Kalińák načrtol aj plány na rok 2024 a rozhovoril sa aj o predsavzatiach pracovných a osobných. V závere rozhovoru nájdete želanie pre čitateľov HD do roku 2024.

HD: Po predčasných parlamentných voľbách ste sa stali štátnym tajomníkom MIRRI. V čom spočíva práca štátneho tajomníka?

Michal Kaliňák: V mojom prípade ide o pozíciu prvého štátneho tajomníka, čo znamená pomerne širokú agendu od regionálneho rozvoja a najmenej rozvinutých okresov cez gesciu eurofondov, cezhraničných a nadnárodných programov až k agende Smart. Okrem toho participujem na príprave výjazdových rokovaní vlád, takže roboty, povinností a hlavne snahy o konkrétne výsledky nie je málo.  

HD: Ako charakterizujete posledné tri mesiace na rezorte MIRRI. O čom boli?

Michal Kaliňák: Bolo to obdobie hlavne hasenia požiarov, ktoré sme zdedili. Veronika Remišová bola skutočne katastrofou a úradnícke vedenie ministerstva nemalo reálny kontakt s legislatívnym procesom, takže problémy sa iba nabaľovali. Na rezort sme nastúpili do zdanlivého luxusu, lebo Veronika Remišová si na ňom dala záležať. Drahé stoly, sedačky, vešiaky, toto bolo jej mentálne vnímanie tohto rezortu. Nevnímala a evidentne ani nechápala množstvo problémov ktoré vyrábala ako na bežiacom páse, či už to bolo končiace eurofondové obdobie v katastrofálnom stave, alebo viac ako sto priorít schválených pre nové eurofondy, ale aj absolútna neaktivita smerom k najmenej rozvinutým okresom. Osobne ma zarazilo, koľko problémov dokázala vyrobiť, ale situácia je stabilizovaná, pretože vieme, ktorými krokmi chceme čo konkrétne dosiahnuť a už sa sústreďujeme na výsledky v tom, s čím sme prichádzali do vlády.  

HD: Veľmi veľký, pozitívny ohlas medzi primátormi a starostami zaznamenala prvá konferencia, na ktorej ste sa s nimi stretli v Poprade a kde ich bolo vyše tisíc. Prečo sa tento nápad zrodil, v čom vidíte pozitívum, plánujete stretnutie aj v roku 2024, bola možnosť sa s nimi porozprávať po konferencii aj osobne?

Michal Kaliňák: Kongres s komunálnymi lídrami, ktorý sme organizovali v polovici decembra v Poprade bol začiatkom permanentného dialógu so samosprávou o rozvoji regiónov. Bol prvý, ale nie posledný. Každý primátor či starosta na vlastnej koži na HegeroMatovičovej vlády pociťoval neistotu, nestabilitu, nepredvídateľnosť a netransparentnosť. HLAS pred voľbami garantoval samosprávam kľud na robotu a preto sme z pozície významného člena vlády mali morálnu povinnosť predstaviť im programové vyhlásenie vlády vo vzťahu k regiónom, aby vedeli ako ideme posúvať regióny a práve bezprostredné diskusie, ktoré boli súčasťou podujatia nás umocnili v správnosti tohto prístupu. Napokon, deň po tomto kongrese sme mali prvú výjazdovú vládu, v druhej polovici januára nás čaká ďalšia v okresoch Humenné a Vranov nad Topľou a popri výjazdových vládach naše ministerstvo pripravuje tzv. rezortný deň, aby sme na pravidelnej báze navštevovali regióny a s ich predstaviteľmi skloňovali riešenia namiesto problémov. Budeme to robiť v diskusii, pretože vo vládnej pozícii ideme naplniť predvolebné zámery podľa ktorých nebudeme  prijímať rozhodnutia bez diskusie a ani presúvať kompetencie bez peňazí. Naša rétorika sa po voľbách nezmenila, skutkami naplníme myšlienky.  

Plánujete aj výjazdové zasadnutia vlády do jednotlivých okresov?

Michal Kaliňák: Výjazdové rokovania vlády sa budú organizovať v päť týždňových intervaloch. Už som spomínal naše tzv. rezortné dni, kedy budeme za účasti zástupcov ďalších ministerstiev pravidelne v regiónoch, lebo od permanentého dialógu očakávame prijímanie čo najlepších rozhodnutí.

HD: V podstate sa od svojich študentských čias zaujímate o regionálny rozvoj, samosprávu, dianie v regiónoch. Držíte sa ešte stále tézy, že fungujúca samospráva, fungujúce regióny, spokojný občan? Prečo?

Michal Kaliňák: Viac ako dve desaťročia pôsobím v samospráve a mám za sebou 15 rokov prednášania na univerzitách, kde som sa venoval hlavne verejnej správe. Som presvedčený, že samospráva je interaktívna občianska náuka a kto pochopí fungovaniu samosprávy, dokáže vnímať v súvislostiach politiku komplexne. Samospráva sa buď spravuje sama, alebo si ju spravujeme sami. Je na nás ktorý prístup si zvolíme ale demokracia nám dáva viac príležitostí spolupodieľať sa na rozhodovaní a niesť za to aj svoju zodpovednosť. Preto zastávam tézu, že iba dynamické mestá a živý vidiek dokážu postaviť regióny na nohy a tak môžeme budovať skutočne silnú krajinu.

HD: Ktoré oblasti treba rýchlo a prioritne nastaviť vo vašom rezorte tak, aby sa všetky dobré nápady čím skôr premietli do reality a mohli si občania povedať, že áno, urobili to, čo sľúbili?

Michal Kaliňák: V každej z oblastí vieme čo a ako zmeniť, aby to pocítili ľudia aj samosprávy. Programové vyhlásenie preto vnímam ako plán práce a spolu s pánom ministrom Richardom Rašim sme si zaumienili, že v práci nespomalíme a z aktivít neuhneme. Už tento rok ideme so zmenou pomerne veľa zákonov, ktoré sa prejavia v novom prístupe k najmenej rozvinutým okresom a k regionálnemu rozvoju. Týždne po našom nástupe na rezort sme v diskusii so samosprávami prijali niekoľko opatrení, ktorými presúvame viac eurofondov do regiónov, pod jednu strechu dávame cezhraničné programy Interreg a spájame ich napríklad s Nórskymi a Švajčiarskymi finančnými mechanizmami, od ktorých si spolu s eurofondami sľubujeme viac verejných investícií v regiónoch. Keďže každú zmenu bude sprevádzať diskusia s regiónmi, vo vzájomnej komunikácii vieme zámery čo najlepšie nastavovať. Takže občania uvidia nielen diskusie o zámeroch, ale verím, že pocítia aj ich výsledky v podobe rozhodnutí.

HD: Mnoho samospráv aktuálne navyšuje dane, poplatky za KO. Prečo si podľa vás ľudia nepripúšťajú fakt, že sa to deje iba kvôli tomu, že predchádzajúca vláda ich finančne doslova vysala. Ako keby táto informácia išla mimo nich a doslova obviňujú starostov a primátorov z toho, že sa dane navyšujú a nie je z čoho hospodáriť. Je nejaký recept, aby sa im otvorili oči, alebo stále budú vidieť iba svoje modly, ktoré vzišli z ťažkého populizmu?

Michal Kaliňák: Od nástupu HegeroMatovičovej vlády som upozorňoval na problémy a ich vládam som predkladal alternatívne riešenia. Boli im ukradnuté, a lepšie nedali na stôl. Preto ma terajšia situácie neteší, ale ani neprekvapuje. Prišlo to, čoho som sa obával, ale keďže samospráva bola pre bývalé vlády terčom, bankomatom aj šklbanou husou, teraz to všetci žijeme. Vidím v tom však aj pozitívum, že ľudia budú môcť porovnávať vlády a ich rozhodnutia a zistia, že to čo sme žili od volieb v roku 2020 sa už nebude opakovať. Politika musí byť aj o porovnávaní a teraz prichádza obdobie, kedy je čo porovnávať a hodnotiť.

HD: Chápe podľa vás Veronika Remišová ako a koľko pochybila v časoch svojho úradovania? Aké sú vaše pocity, keď ju vidíte doslova básniť o tom, čo a koľko dokázala a pritom viete, že pravda je úplne iná?

Michal Kaliňák: Veronika Remišová patrí minulosti, mňa zaujíma ten, kto tvorí budúcnosť. Ona vo svojej jednoduchosti podľa mňa veciam nerozumela a preto ani teraz nechápe čo spôsobila. Veď ako si vysvetliť jej kritiku toho, že sa stretávame s komunálnymi lídrami? Prečo ju brať vážne ak kritizuje nahradenie eurofondovej výzvy pre základné školy za 50 mil. eur ak ju ideme vymeniť za výzvu s objemom 150 mil. eur? Vnímam ju ako politickú zbytočnosť a výsledok zlyhania volebného systému, ktorý umožňuje, aby takéto pani Remišové boli politickými živnostníkmi a hoveli si v parlamente.

HD: Hlavné plány v roku 2024?

Michal Kaliňák: Pracovné plány sú naviazané na plnenie programového vyhlásenia vlády, lebo to vnímam ako manuál pre rozvoj regiónov. Osobné plány vychádzajú z túžby mať čo najviac času na rodinu a aby sme sa všetci tešili pevnému zdraviu.

HD: Predsavzatia pracovné, alebo si dávate aj osobné? Aké?

Michal Kaliňák:Novoročné predsavzatia nepovažujem za nevyhnutný sumár ambícií, s ktorými je potrebné vykročiť do posilvestrovského obdobia. Nikto to od nás nechce, ani to nie je podmienkou bytia. Mali by sme ho vnímať ako ďalšiu šancu od vlastného života byť lepšími. Ak to dokážeme, budeme skutočnými šampiónmi, lebo zvíťazíme nad sebou a ten najťažší súboj sa neraz odohráva v našom vnútri. So vstupom do nového roka by sme nemali zabúdať, že zvíťaziť nad pokušením, dôstojne prehrať v neférovom súboji, zachovať si človečinu je presne to, čo by nás opreté o pevné zdravie malo sprevádzať každým rokom. A nech je to súčasťou každého dňa v nadchádzajúcom období.

HD: Čo želáte čitateľom HD do roku 2024?

Michal Kaliňák: Čitateľom želám hlavne pevné zdravie, ktoré nech je oporou rodinnej pohody aj pracovných úspechov a aby na stránkach HD mali každý deň dostatok informácií, ktoré ich obohatia, inšpirujú, aj motivujú.

Lucia Kurilovská ODKAZUJE Jurajovi Krupovi z SaS: NEDOVOLÍM...
"NEDOVOLÍM, ABY BOLI PROFESIONÁLI, KTORÍ ZASVÄTILI SVOJ ŽIVOT POMOCI ĽUĎOM, TERČOM ÚTOKOV OPOZIČNÝCH POLITIKOV LEN Z DÔVODU POLITICKÉHO BOJA," deklarovala na sociálnej sieti 1. štátna tajomníčka Ministerstva vnútra, bývalá rektorka Akadémie PZ,... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Tibor Malý

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik