Dráma, akú mesto Žilina dávno nezažilo! Chemici zistili šokujúce informácie
03 | 01 | 2024 I Tibor Malý

O dráme v Žiline informoval portál Nový čas, aj TVnoviny.sk. Ide o situáciu, akú mesto Žilina dávno nezažilo, respektíve ak vôbec. Trinásťročný chlapec našiel 1. januára na zemi neďaleko škôlky na Lichardovej ulici pohodenú zvláštnu ampulku. Na miesto bola vyslaná polícia, aj chemici, ktorí zistili šokujúce informácie.

Trinásťročný chlapec našiel 1. januára na zemi neďaleko škôlky na Lichardovej ulici pohodenú zvláštnu ampulku.

Ampulka mala na sebe označenie rádioaktivity a to bol dôvod, kvôli ktorému okamžite podľa portálu Nový čas informoval políciu.  

Polícia konala takmer okamžite, vyslaná bola výjazdová skupina krízového štábu civilnej ochrany pozostávajúca z vedúceho oddelenia a chemika.

Okolie miesta, kde chlapec ampulku našiel bolo uzavreté, na mieste bol aj lekár a záchranári.

Chlapec o ampulku mal podľa portálu Nový čas zakopnúť pred škôlkou.

"Keď ju vzal do rúk, zbadal, že je na nej označenie rádioaktivity. Na internete zistil, že nález rádioaktívneho materiálu musí ohlásiť na tiesňovú linku," píšu.

Potom, ako ohlásil nález na políciu, sa presunul na rušnú cestu k nákupnému centru, kde ampulku položil na chodník. Podľa zistení chemika, ampulka už rádioaktívna nebola, došlo k meraniu rádioaktivity. Vyrobená bola ešte 13. novembra 1992.

Podľa Nového času išlo o fosfor-32, ktorý sa používa najmä v medicíne ako kontrastná rádioaktívna látka v rámci rádioterapie kostných metastáz pri onkologických ochoreniach.

Prečo sa objavila po 30. rokoch nikto netuší, zlikvidovaná bude špecialistami z Banskej Bystrice. 

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik