Prvé ohlasy na Čaputovej veto kompetenčného zákona
02 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vrátila poslancom Národnej rady SR na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon. Výhrady má k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu.

Prvá reagovala SNS

"Slovenská národná strana vníma vyjadrenie prezidentky so zadosťučinením.  Ani jedno slovo nie je o výhrade vo vzťahu k ministerstvu cestovného ruchu a športu. Opozícia celú kritiku zamerala na vznik ministerstva, ktoré je potrebné pre Slovenskú republiku. Slovenská republika môže v budúcnosti na synergii cestovného ruchu a športu zarábať do štátneho rozpočtu miliardy," stojí v stanovisku Slovenskej národnej strany.

"Veríme, že Národná rada sa pri opätovnom hlasovaní opäť zjednotí v kompetenčnom zákone a bez súhlasu prezidentky tento zákon bude platný a účinný. Vnímame, že opozícia v parlamente opäť ukázala len svoj amatérsky prístup, kedy sa zamerala svojimi vyjadreniami, najmä strany Sloboda a Solidarita a Progresívne Slovensko, na vznik nového ministerstva, ktoré vlastne prezidentke Slovenskej republiky vôbec nevadí," dopĺňajú.

Progresívne Slovensko vo vytržení

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka víta rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá vetovala novelu kompetenčného zákona. TASR o tom informoval riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva.

"Táto novela je veľmi nebezpečný návrh, ktorý unáša nezávislé inštitúcie, ako je štatistický úrad či Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, a zároveň dláždi cestu pre Tibora Gašpara, aby sa mohol stať riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS)," vyhlásil Šimečka.

PS poukázalo na to, že prezidentka kritizuje nielen viaceré ustanovenia zákona, ale aj spôsob, akým zmeny v zákone prebehli. "Čistky v nezávislých štátnych inštitúciách či nová trafika pre SNS v podobe nového ministerstva určite nie sú dostatočné dôvody na skrátené legislatívne konanie," skonštatoval Šimečka. Avizoval, že v opozícii urobia všetko pre to, aby prinútili koalíciu tie najhoršie návrhy stiahnuť.

SaS: Rozhodnutie prezidentky vetovať tzv. kompetenčný zákon je správne

Opozičná strana SaS víta rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej vetovať tzv. kompetenčný zákon. Krok považuje za správny. Strana má voči právnej norme viaceré výhrady, v tejto veci sa plánuje obrátiť aj na Ústavný súd SR. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Namiesto cielenej podpory športu a cestovného ruchu si koalícia pred Vianocami schválila v čase nedostatku financií ministerstvo s rozpočtom 100 až 200 miliónov eur ročne. Časť z toho ide pritom na platy úradníkov, limuzíny a ochranku," skonštatoval predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Okrem vzniku nového ministerstva nesúhlasí ani s ďalšími zmenami, ktoré mala novela priniesť. Skritizoval napríklad úpravu menovania a odvolávania predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Štatistického úradu SR. "Novela taktiež ministerstvu obrany, konkrétne Robertovi Kaliňákovi, poskytovala monopol pri udeľovaní licencií na obchodovanie so zbraňami. Toto je absolútne neprijateľné," poznamenal.

Poslanec zároveň avizuje, že prelomenie veta prezidentky nebude jednoduché. "Budeme zásadne proti a bojovať proti tomuto vládnemu valcu. Navyše spolu s opozičnými kolegami plánujeme napadnúť novelu kompetenčného zákona na Ústavnom súde," uzavrel.

Prezidentka vetovala tzv. kompetenčný zákon
Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vrátila poslancom Národnej rady SR na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon. Výhrady má k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin... Čítať ďalej
02 | 01 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik