Náhody a intrigy policajného viceprezidenta a Lipšicova nehoda
02 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Aby sa nezabudlo! Včera sme vás informovali o pozdrave Zoroslava Kollára Danielovi Lipšicovi a do redakcie nám čitateľ zaslal odkaz na starší článok, ktorý s témou úzko súvisí. Píše sa rok 2016: Prvý policajný viceprezident Jaroslav Malík je extra trieda. Roky sa živil zbieraním informácií v utajení. A náhodou sa zjavil na mieste nehody Daniela Lipšica. A to nie je všetko...

Autor: Júlia Piraňa Mikolášiková

Prvý policajný viceprezident Jaroslav Malík pochádza zo Žiliny. Do Bratislavy chodieva za prácou na týždňovky. V upršaný septembrový večer sa náhodou v teplákoch prechádza po Vajnorskej ulici. Náhodu sa neďaleko stane tragická dopravná nehoda. Za volantom auta sedí dnes už bývalý opozičný poslanec Daniel Lipšic. Chodec, ktorého zrazil zomiera v nemocnici. Napísal v utorok 11. októbra večer týždenník Plus 7 DNÍ na webe.

O prítomnosti Malíka na mieste činu však informoval ešte 21. septembra denník Nový Čas.

„Bežne sa stáva, že pri závažných situáciach, prípadne nehodách akýchkoľvek ústavných činiteľov na činnosť polície na mieste môže dohliadnuť nejaký nadriadený. Z toho titulu som na miesto prišiel,“  vysvetľoval pre Plus 7 DNÍ osobne prvý policajný viceprezident Malík.

Malík uviedol, že býva blízko, končil mu pracovný deň, "dal sa do teplákov "a išiel na krátku prechádzku. Následne mal dostať aj vyrozumenie o udalosti z operačného strediska.

Zoroslav Kollár: Danielito, ty si vrah. Zabil si dôchodcu a... (VIDEO+GALÉRIA)
Mnohí možno Zoroslavovi Kollárovi vyčítajú to neúctivé oslovenie, ktoré sa k šéfovi ÚŠP nehodí – Danielito. Ale úctu si treba zaslúžiť a pán Lipšic si ju podľa neho nezaslúži. „Ty Danielito, si totiž vrah,“ tvrdí hneď na začiatku videa, venovaného... Čítať ďalej
01 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Podobné vyjadrenie poskytlo Novému Času aj tlačové oddelenie policajného prezídia: „Dostavil sa na miesto uvedenej dopravnej nehody na základe telefonického vyrozumenia ústredným operačným strediskom.“

Malíkovej historke o náhode je ťažké uveriť. Neobstojí. A ťažké je uveriť aj Lipšicovi, že Malíka predtým nepoznal.
Po prvé

Malík šestnásť rokov pôsobil v utajení a predstieral, že je niekto iný, fungoval pod legendou. Dával si veľký pozor, aby ho niekto nevyfotografoval, alebo si nenahral jeho hlas. To je dlhý čas. Služobne bol zaradený v odbore kriminálneho spravodajstva známeho pod skratkou OZOČ (Odbor zvláštnych operatívnych činností, neskôr Odbor špecializovaných služieb). Štyri roky mu aj šéfoval. Odbor sa "preslávil" sa škandálom okolo postavičky z bytovej a pozemkovej mafie Jozefa Draga.

Odbor utajeným spôsobom získava, sústreďuje a vyhodnocuje informácie o kriminálnej činnosti v rôznych prostrediach. To, čo tajní zistia, by malo pomáhať iným zložkám polície v zamedzovaní, odhaľovaní a objasňovaní trestnej činnosti. Keďže ho nikto nekontroluje, celá činnosť týchto tajných zaváňa predovšetkým intrigami. Zbieraním a využívaním informácií pre iné ciele.

Predpokladám, že v deň nehody mu prišla SMS-ka z operačného strediska a znela asi takto:"Dopravná nehoda s vážnym zranením chodca, križovatka Vajnorská - Kutuzovova, účastník Daniel Lipšic - poslanec NR SR." Malík neváhal a vyštartoval, spravodajská minulosť a zvedavosť mu nedala. A tak sa to začalo...

Tak sa už ako prvý viceprezident ocitol na mieste dopravnej nehody Lipšica. Na mieste činu. Zabudol však na to, že k nehodám chodia aj novinári a zachytili ho kamery, reportéri ho spoznali, keďže ihneď potom ako zasadol na stoličku prvého viceprezidenta Ministerstvo vnútra na webe zverejnilo jeho fotografiu a životopis. Začali sa pýtať. A tak musel niečo vymyslieť...

Po druhé

V čase keď bol Lipšic ministrom vnútra, Malíka degradovali z postu vedúceho 3. oddelenia odboru zvláštnych operatívnych činností a urobili z neho radového tajného - staršieho referenta špecialistu

Po tretie

Malík je kamarát s Jánom Vaľom. V čase keď rezort vnútra viedol Lipšic, zastával funkciu prvého policajného viceprezidenta. Mimochodom podľa informácií, ktoré som získala Malík ho v Prahe, kde pôsobil ako policajný pridelenec často navštevoval. Tiež má výborné vzťahy s ďalšími policajtmi z éry Lipšica.

Po štvrté

Podľa medializovaných informácií na miesto nešťastia prišiel aj Vladimír Pčolinský, bývalý spolupracovník Lipšica. Podľa mojich zdrojov sa s Malíkom dobre poznajú.

Po piate

Lipšicova právna zástupkyňa Eva Mišíková v čase keď ešte keď bola prokurátorka, prišla do sporu s viacerými ľuďmi z OZOČu (kvôli kauze Drag). Veci riešila aj s Lipšicom ako ministrom vnútra a Vaľom ako prvým policajným viceprezidentom.

Prvý policajný viceprezident

Má pod palcom napríklad kriminalistický a expertízny ústav, úrad kriminálnej polície (napríklad pátranie, enviromentálna kriminalita, extrémizmus, počítačová kriminalita), odbor boja proti terorizmu, odbor ochranných služieb (ochrana svedkov), úrad zvláštnych policajných činností (odposluchy, sledovanie), odbor špecializovaných služieb – kriminálne spravodajstvo, viac o organizačnej štruktúre policajného prezídia si môžete prečítať tu.

Po šieste

Zaujímavé by bolo sa spýtať bývalých prvých viceprezidentov Milana Lučanského, spomínaného Vaľa, či Michala Kopčíka pri koľkých vážnych nehodách s jedným poškodeným sa ocitli len tak náhodu a ku koľkým takýmto v podstate bežným nehodám, ktorých sa ročne stanú stovky vyštartovali na základe SMS-ky z operačného strediska.

Po siedme

"Na základe môjho doporučenia bol na miesto privolaný znalec a takisto prokurátor. Akurát som len z hľadiska manažérskeho a nejakého kontrolného, sledoval činnosť polície na mieste," vysvetľoval Malík.

Otázkou je, či prišiel Lipšicovi pomáhať, alebo škodiť. Z policajnej praxe je totiž známe, že tam kde sa objaví niekto, kto má niečo spoločné z OZOČ-om, vznikne vždy škandál a neveští to nič dobré.

Na záver

Ak by sa v čase vlády Ivety Radičovej objavil vtedajší policajný papaláš na mieste nehody poslanca za SMER, nastala by mediálna, politická aj policajná hystéria. A rovnako by tomu bolo aj v prípade, ak by sa za prvej, či druhej Ficovej vlády na miesto nehody nejakého opozičného politika, prišiel vtedajší policajný funkcionár.

Malík je k tomu ešte extra trieda. Roky sa živil zbieraním informácií a výrobou intríg. Toho sa nedá zbaviť len tak.

Bez povšimnutia by nemala ostať ani informácia, ktorú v tejto súvislosti spomína Plus 7 DNÍ. "Málik sa mal krátko pred nehodou s Lipšicom stretnúť v nákupnom centre na Vajnorskej ulici. Samotný exposlanec priznal, že v osudný večer v nákupnom centre naozaj bol. Vraj nakupoval veci v papiernictve." Ako som už uviedla, že obaja tvrdia, že sa pred nehodou nepoznali. "Ja som už o tom, že sme sa stretli v nákupnom centre pred nehodou počul. V ten deň som ani v spomínanom nákupnom centre nebol," vyhlásil Malík...

Čo asi tak môže byť cieľom šírenia a následnej medializácie tejto údajnej historky aj so žoviálnym osobným vyjadrením Malíka?

Zdroj: blog.sme.sk

DANIEL LIPŠIC bojuje proti Temným silám! Jeho syndróm prekročil hranice zdravého rozumu
Advokát a predseda Občianskeho združenia Za demokraciu a právny štát JUDr. Martin Ribár vo svojom statuse komentoval vianočné prianie, ktoré všetkým prokurátorom na Slovensku adresoval šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic. JUDr. Martin... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik