Majitelia psov, čítajte pozorne! Za TOTO vám od nového roka hrozí vysoká POKUTA
02 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Koniec psom na reťaziach. Už od nového roka musia všetky zvieratá žiť u svojich majiteľov iba voľne.

Pes už nebude môcť byť uviazaný nielen na reťazi, ale ani na lane, špagáte či kábli. Psom to spôsobovalo viacero vážnych problémov. Poranenia kože, pomliaždenie stavcov, ale i psychické ťažkosti.

Vek už nerozhoduje

„Doteraz platil zákon o zákaze držania psov na reťazi len pre psy narodené po roku 2022. Majitelia psov tak mali dva roky na to, aby pre svojho psa zabezpečili vhodné podmienky,“ informuje portál spravy.rtvs.sk. Od 1. januára 2024 začal platiť zákon pre všetky psy bez ohľadu na ich vek!

Budú platiť výnimky

Uviazanie psa bude po novom možné len krátkodobo. Pôjde napríklad o jeho ošetrenie, kŕmenie alebo iné nevyhnutné úkony. Ako uviedla koordinátorka kampaní Slobody zvierat Kristína Devínska, v zákone sú však aj výnimky, kedy môže byť pes na reťazi. „Týka sa to gravidných súk, netýka sa to šteniat do 6 mesiacov, služobné psy, nebezpečné psy, ktoré v minulosti poranili človeka,“ vysvetlila.

Aké pokuty hrozia?

Porušenie zákona bude kontrolovať Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS). Ak zistíte nedodržiavanie zákazu, nahlásiť to budete môcť formou online formulára alebo telefonicky. "Orgány veterinárnej správy uložia opatrenia alebo sankciu. Pri fyzických osobách je to do 300 eur a pri právnických od 400 do 3 500 eur,“ informoval hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Andrej Wallner.

Gyimesi: NP Podunajsko chceli len nacucnutí mimovládkari
Na juhozápade Slovenska mal podľa plánov Ministerstva životného prostredia (MŽP) pod vedením Jána Budaja (nom. OĽaNO) nový národný park (NP) s názvom Podunajsko. Mal zasahovať do siedmich okresov a rozprestieral by sa na veľkej ploche najúrodnejšej... Čítať ďalej
02 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik