Vladimír Putin v novoročnom prejave sľubuje: RUSKO NIKDY NEUSTÚPI!
31 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Vladimír Putin vo svojom novoročnom prejave prisahal, že Rusko „nikdy neustúpi“, keďže invázia Moskvy na Ukrajinu sa blíži k svojmu dvojročnému výročiu a obete na oboch stranách konfliktu naďalej pribúdajú, informuje americký portál Breitbart.

V snahe upokojiť vojnou unavený národ nasadil silák Vladimir Putin statočnú tvár, keď na Silvestra oslovil svojich ľudí a sľúbil, že Rusko prekoná problémy, ktorým čelí, pravdepodobne vrátane stagnujúcej vojny na Ukrajine a ekonomických výziev, ktoré predstavujú západné sankcie.

Nás rozdelia

„Znova a znova sme dokázali, že dokážeme vyriešiť aj tie najťažšie problémy a nikdy neustúpime, pretože neexistuje sila, ktorá by nás rozdelila, zabudla na pamiatku a vieru našich otcov, aby zastavila náš rozvoj,“  povedal Putin  podľa štátnej tlačovej agentúry TASS.

„Sme jedna krajina, jedna veľká rodina. Zabezpečíme sebavedomý rozvoj vlasti, blaho našich občanov, staneme sa ešte silnejšími. Sme spolu. A to je najspoľahlivejšia záruka budúcnosti Ruska,“ pokračoval.

Putinov prejav prišiel v čase množiacich sa varovaní o dopade ukrajinskej vojny na ruskú armádu, pričom britské ministerstvo obrany v sobotu tvrdilo, že priemerný denný počet ruských obetí vzrástol v roku 2023 o takmer 300. Ak by počet obetí zostal rovnaký aj v nasledujúcom roku, podľa odhadu britskej spravodajskej služby Rusko stratí viac ako pol milióna vojakov.

Prečo Kyjev ÚTOČIL na ruské mesto?
Útokmi ukrajinských ozbrojených síl na Belgorod sa Kyjev snaží vymámiť peniaze zo Západu, píše autor Konstantin Olšanskyj. Ale iba Londýn bol štedrý s novoročnými darčekmi pre banderovcov. Útok... Ukrajinský útok na pokojný Belgorod sa stal... Čítať ďalej
31 | 12 | 2023 | Milan Laca

Brífing tiež predpovedal, že Rusko bude potrebovať päť až desať rokov na to, aby si vybudovalo významnú zásobu dobre vycvičených a skúsených vojenských jednotiek, pričom zo súčasnej armády sa stane „masová armáda nízkej kvality s vysokou kvantitou“.

V reakcii na vysoký počet obetí, ktorý sa odhaduje na viac ako 300 000, sa v Rusku za posledný mesiac uskutočnili zriedkavé protesty, počas ktorých matky a manželky požadovali ukončenie odvodov svojich synov a manželov.
Putinova pozícia silnie

Zatiaľ čo na Rusko rastie tlak, Putin je pravdepodobne v silnejšej pozícii ako na začiatku roka, keď úspešne čelil pokusu o vzburu šéfa Wagnerových žoldnierov Jevgenija Prigožina, ako aj úspech jeho vojenských síl v blokáde toľko vychvaľovanej „jarnej protiofenzívy“ z Ukrajiny.

Putin, Prigožin, zdroj: Getty Images

Neúspech protiofenzívy pri znovuzískaní akéhokoľvek zmysluplného územia okupovaného Ruskom, narastajúci počet obetí a niekoľko významných korupčných škandálov viedli k rastúcej kríze dôvery medzi ukrajinskými finančnými podporovateľmi na Západe.

Napriek vytrvalému lobistickému úsiliu prezidenta Volodymyra Zelenského za viac hotovosti, zbraní a vojenského vybavenia čelí Kyjev v nadchádzajúcich mesiacoch finančnej kríze, pričom ďalšie financovanie zo Spojených štátov a Európskej únie je momentálne v limbu, keďže republikáni v DC zablokovali požiadavky prezidenta Bidena na dodatočnú pomoc vo výške 63 miliárd dolárov a maďarský premiér Viktor Orbán zablokoval Brusel v poslaní ďalších 50 miliárd eur.

Hoci sa však zdá, že vojnová únava sa prejavuje plošne, nezdá sa, že by niektorá zo strán bola ochotná ustúpiť a pristúpiť k rokovaciemu stolu, pričom Rusko aj Ukrajina sa údajne pripravujú na spustenie nového verbovania státisícov mužov v novom roku. 

V roku 2023 sa zákopová vojna v štýle PRVEJ SVETOVEJ VOJNY vrátila do Európy na Ukrajine
Rok sa začal optimizmom v súvislosti s ukrajinskou „jarnou protiofenzívou“, ale skončil sa všeobecným uznaním, že konflikt sa zvrhol do statickej zákopovej vojny, ktorá bola naposledy zaznamenaná pred storočím. A ktorá, bez technologického alebo... Čítať ďalej
31 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik