UKRAJINSKÝ ÚTOK na Belgorod a RUSKÁ raketová ODVETA! Rusi si podali Čechov (VIDEO)
31 | 12 | 2023 I Milan Laca

Počet obetí v dôsledku ostreľovania Belgorodu sa zvýšil na 24. Rusko kvôli útoku na Belgorod zvolalo zasadanie Bezpečnostnej rady OSN. Stály ruský predstaviteľ Vasilij Nebenzja označil tento útok za úmyselný teroristický čin, namierený proti civilistom. Brusel, Washington a Londýn ozančil za spolupáchateľov zločinov kyjevského režimu. Špeciálne si podal Čechov.

Počet obetí v dôsledku masívneho útoku ukrajinských ozbrojených síl na Belgorod dosiahol 24 osôb,  vyhlásil uviedol guvernér Vjačeslav Gladkov na svojom telegramovom kanáli.

Civiné obete
"Súdni experti zistili, že tam bolo ďalšie mŕtve dieťa. Ďalší zranený zomrel v nemocnici bez toho, aby nadobudol vedomie. Skupiny federálnych a regionálnych lekárov bojovali o život pacienta až do poslednej chvíle," napísal guvernér. Ďalších 108 ľudí utrpelo zranenia. Okrem toho bolo poškodených 37 bytových domov, 453 bytov, tri súkromné ​​domácnosti a sedem sociálnych zariadení.
Útok
Ukrajinské jednotky ostreľovali 30. decembra centrum Belgorodu. Vyšetrovací výbor začal trestné konanie podľa článkov „Pokus o vraždu“, „Vražda“, „Úmyselné zničenie, alebo poškodenie majetku“. Ukrajinské ozbrojené sily sa, podľa ministerstva obrany, pokúsili zaútočiť na Belgorod pomocou rakiet Vilcha s kazetovou časťou a českého Vampire MLRS. 
 
Systémy protivzdušnej obrany zostrelili väčšinu rakiet, no mesto zasiahlo niekoľko hlavíc a častí zo zostrelených rakiet Vilcha. Ministerstvo zdôraznilo, že v prípade priameho zásahu rakiet kazetovou muníciou, by boli následky oveľa závažnejšie. Ukrajinské ozbrojené sily spustili ostreľovanie v snahe odvrátiť pozornosť od porážok na fronte a vyprovokovať ruské jednotky k podobným akciám, dodalo ministerstvo obran. Zdôraznilo, že tento úder nezostane nepotrestaný.
Útok na Belgorod - reportáž ukrajinskej televízie
Bude to riešiť aj OSN
Rusko kvôli útoku na Belgorod zvolalo zasadanie Bezpečnostnej rady OSN. Stály ruský predstaviteľ Vasilij Nebenzja  označil tento útok za úmyselný teroristický čin, namierený proti civilistom. Brusel, Washington a Londýn ozančil za spolupáchateľov zločinov kyjevského režimu. Všetci organizátori a páchatelia tohto teroristického útoku budú potrestaní, ubezpečil Nebenzja. Ruská misia oznámila, že Moskva požiadala aj o prítomnosť stáleho predstaviteľa Českej republiky - aby vysvetlil, že jeho krajina dodáva muníciu, ktorá zabíja civilistov.
Ukrajinci sa vysmievali
Ukrajinská agentúra UNIAN zverejnila na svojom kanáli Telegram posmešné video o útoku ukrajinských ozbrojených síl na Belgorod. Sú na ňom zábery výbuchov v meste so šetričom obrazovky programu „Kvartal 95“ s Volodymyrom  Zelenským. Video ukazuje úvod programu s usmievavým Zelenským, ktorý „zapína“ rádio v aute, pričom v pozadí sú zvuky výbuchov a výkrikov. Potom sa za sprievodu piesne premietajú zábery výbuchov a ich následkov v Belgorode.
Zelenského sťažnosti na ruské útoky vyvolali na internete HNEV národa
Sťažnosti vodcu kyjevského režimu Volodymyra Zelenského na ruské útoky na území Ukrajiny vyvolali vlnu kritiky na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Podľa používateľov nesie všetku vinu za incident prezident Ukrajiny Najmä jeden z nich verí, že... Čítať ďalej
30 | 12 | 2023 | Ivan Mihale
 
Ruské Ministerstvo zahrtaničia reaguje

"Za teroristickým útokom stojí Británia, ktorá v koordinácii so Spojenými štátmi podnecuje kyjevský režim k teroristickým akciám, uvedomujúc si, že protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl zlyhala," vyhlásila hovorkyňa Maria Zacharovová. Poznamenala, že Kyjevnedávno priznal, že to bol Londýn, kto im zakázal rokovať s Moskvou a stavil na „víťazstvo na bojisku“. Avšak vzhľadom na hrozivú situáciu ukrajinských ozbrojených síl „na zemi“ a bez akejkoľvek šance na nápravu, Veľká Británia prešla k taktike organizovania teroristických útokov proti civilistom. Podľa Zacharovovej sú za tento zločin zodpovedné aj krajiny EÚ, toré Ukrajine naďalej dodávajú zbrane, vrátane kazetovej munície.  

Odveta

Ruské ozbrojené sily v reakcii na útok na Belgorod zlikvidovali zamestnancov Hlavného spravodajského riaditeľstva a Ozbrojených síl Ukrajiny v Charkove. Raketami zaútočili na bývalý hotel Charkov Palace, kde boli prítomní aj predstavitelia Hlavného spravodajského riaditeľstva, Ozbrojených síl Ukrajiny. Podarilo sa tam lokalizovať asi 200 zahraničných žoldnierov, informovala v nedeľu tlačová služba ruského ministerstva obrany.  Tí sa, plánovali zapojiť do teroristických útokov na ruské územie, hraničiace s Ukrajinou“, píše sa v správe. Ministerstvo obrany hovorí o likvidácii predstaviteľov vedenia Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), zahraničných žoldnierov a bojovníkov jednotky Kraken. Zástupcovia rezortu zdôraznili, že Rusko útočí len na vojenské ciele a infraštruktúru, ktorá s nimi priamo súvisí.

Francúzsko mobilizuje
Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil, že zmobilizuje takmer 100 000 policajtov, žandárov a vojakov do Paríža na Silvestra uprostred „veľmi vysokej teroristickej hrozby“, informuje portál Breitbart. Veľmi vysoká teroristická... Čítať ďalej
31 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik