Silvestrovské popíjanie na RUSKÝ SPÔSOB
31 | 12 | 2023 I Milan Laca

Dávka alkoholu, ktorá je pre telo neškodná...

Narkológ Ivanov povolil na Silvestra vypiť 150 gramov silného alkoholu.
Vypijeme si?

Pitie 150 gramov silného alkoholu na Silvestra nespôsobí významné poškodenie tela. Informoval psychiater a narkológ Ministerstva zdravotníctva Altajskej oblasti, Andrej Ivanov pre denník Rossijskaja Gazeta.

Zapojíte sa do "tichého Silvestra"? Toto vás možno presvedčí
Poznáte tie reklamy. Kto chce predať produkt povie vám, že deväť z desiatich užívateľov by volilo práve ten jeho výrobok, či zlepšovák. Desať z desiatich zvierat, zvlášť tých, čo žijú v prírode by odporúčali nepoužívať zábavnú pyrotechniku ani... Čítať ďalej
30 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Koľko?

Žiaľ, v našej krajine nemáme dostatočnú kultúru pitia a každý rok robia naši občania rovnaké chyby, ktoré niekedy vedú k strašným následkom. Existujú minimálne dávky alkoholu, schválené WHO, ktoré nespôsobia významné poškodenie tela. To je 150 gramov silných alkoholických nápojov na celý večer, alebo 200 - 250 gramov suchého vína, alebo šampanského, alebo slabého piva - do jedného litra. 

Mnohí však tieto normy nedodržiavajú. Výsledkom je, že počas novoročných sviatkov takmer polovica dospelej populácie, predovšetkým muži v produktívnom veku, pociťuje fyzickú a psychickú nepohodu v dôsledku intoxikácie alkoholom. A to všetko preto, že prekračujú dávku dvakrát až trikrát, alebo aj  viackrát.

... a čo robiť s "opicou"? 

Čo robiť, ak ste to prehnali a necítite sa dobre? Narkológovia radia, aby ste si ľahli, pili viac tekutín, napríklad vodu s citrónom, ovocné nápoje a radšej sa vyhýbajte silnému čaju a káve. Jediná odporúčaná fyzická aktivita je pokojná prechádzka na čerstvom vzduchu po dobu 30-40 minút a kontrastná sprcha. Žiadne parné kúpele ani sauny, pretože ide o dvojnásobnú záťaž na kardiovaskulárny systém.

"Ak to nepomôže, potom môžete užívať lieky na bolesti hlavy, na zmiernenie záťaže srdca, ciev a nervového systému. A ak je to naozaj zlé, musíte vyhľadať pohotovostnú lekársku pomoc narkologickej služby, ktorá funguje nepretržite,“ zdôrazňuje Andrej Ivanov.

screenshot videa yutube | Silvestrovská hostina

Čo na stôl?

Najzdravšie občerstvenie na novoročnom stole sú mäsové jedlá, chlebíčky červeným kaviárom a huspenia. Informovala odborníčka na výživu Anastasia Kondaurovová. Na sviatočný stôl sa najlepšie hodia mastné a bielkovinové jedlá. Ako príklad uviedla pečenú morku. V takomto produkte tuky zabraňujú účinkom alkoholu na organizmus a znižujú vstrebávanie sa alkoholu do krvi.

Seniorka zomrela po tom, ako ju šokoval účet za vodu!
Staršia občianka v Taliansku zomrela na Štedrý deň po tom, ako dostala šokujúci účet za vodu. Spotreba bola nesprávne vypočítaná. O prípade informoval portál Novinky.cz. 88-ročná dôchodkyňa zo severotalianskej obce Camporosso zomrela po... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Tibor Malý

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik