Rodina zavraždených v Klánovickom lese neoslavovala vianočné sviatky. Je to najhoršia udalosť v ich živote
03 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Brutálna vražda otca a jeho dvojmesačnej dcéry v Klánovickom lese otriasla pred Vianocami celým Českom. Neskôr sa ukázalo, že strelcom bol útočník z fakulty. Hlboko táto udalosť zasiahla i sestru zosnulého muža, ktorá v rozhovore pre server Pluska.sk popísala zážitky z detstva, ktoré spolu strávili na Slovensku. Brat bol podľa nej vždy veselý a usmievavý. Aj zmienená babička zavzpomínala na svojho zavraždeného vnuka.

Prechádzka lesom sa pre rodinu z Klánoviec stala osudnou. Strelec taktiež zodpovedný za vraždu 14 osôb na FF UK v Prahe na tomto mieste zabil otca a jeho dvojmesačnú dcérku. Pátranie po páchateľovi vtedy zamestnalo policajné zložky, ktoré prečesávali okolie lesa. Podozrenie, že tu existuje spojitosť medzi strelcom a klánovickou vraždou sa nedávno potvrdilo pomocou balistickej analýzy. Strelná zbraň, ktorú vrah použil pri streľbe na FF UK, sa zhodovala s tou v Klánovickom lese.

Tohtoročné vianočné sviatky boli pre rodinu zosnulých zvlášť náročné. Na muža pochádzajúceho zo Slovenska spomínala jeho sestra. „Na Slovensku u babičky sme prežili veľkú časť detstva. Prevažne prázdniny. Z detstva máme mnoho krásnych zážitkov a spomienok. A to vďaka bratrancovi a sesternici a deťom z uličky. Rada na to spomínam,“ povedala žena.

Nikto z blízkych si nedokáže vysvetliť, prečo museli zomrieť práve oni. So svojou manželkou mal mať Slovák veľmi pekný a idylický vzťah. Vychovávali spolu okrem zavraždenej dcérky ešte syna. Martina opísala jeho sestra ako nekonfliktného veselého človeka, ktorý mal rád ľudí. „Braček bol môj vzor. Bola s ním veľká zábava, bol plný energie, života. Bol naozaj vtipný a jeho najobľúbenejšie vtipy boli práve so slovenskou tematikou o bačovi. Bol to miláčik všetkých. Prežil toľko zážitkov z ciest a dobrodružstiev, že si to človek ani nevie predstaviť. Taký bol...“ Ďalej je podľa nej dôležité nezaoberať sa hlúposťami a uvedomiť si, čo je v živote naozaj dôležité.

BESNENIE ŠIALENCA? POMSTA? Prekliaty KLÁNOVICKÝ LES si vyžiadal ďalšie obete
Pražské Klánovce sa z brutálnej vraždy, akú si rada vyšetrovateľov, vrátane skúsených, nepamätá spamätávajú. O otrasnej piatkovej udalosti, pri ktorej bol na okraj rozľahlého Klánovického lesa počas bieleho dňa zastrelený otec s niekoľkomesačným... Čítať ďalej
19 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Babička trúchli tiež

O smrti svojho vnuka prehovorila i samotná babička. „Nehnevajte sa, nevládzem hovoriť. Prežívame obrovský žiaľ. Nemali sme ani sviatky, je to strašné. Dosť často sem jazdil. Hneď, ako sa im narodila dcéra, mi ešte zavolal, že ju prinesie ukázať. Už to nestihol...“ precedila skrz slzy pani Zdenka. Prežíva tie najsmutnejšie chvíle svojho života.

I jeho otec vyjadril svoj zármutok. „Syn bol najpohodovejší chlap, akého som poznal. So všetkými vychádzal, úplne so všetkými, bol úplne všestranný, čo chytil, to sa mu podarilo. To by ste ho museli poznať...“ rozžialil sa.

Zbierka pre pozostalých

V súčasnosti stále prebieha zbierka, ktorá má rodine z Klánoviec pomôcť. Vďaka veľkej ľudskej solidarite sa vybralo už viac ako 10 miliónov českých korún. „Ako komunita a priatelia rodiny z Klánoviec chceme vyjadriť solidaritu s rodinou, ktorá prišla o otca i malú dcérku. Táto tragická udalosť zasiahla celú spoločnosť a ešte dlho v nej bude rezonovať. Myslíme na vás a nikdy na vás nezabudneme...“  Vybrané prostriedky budú využité na terapie, ale i bežné potreby rodiny.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik