Gyimesi: NP Podunajsko chceli len nacucnutí mimovládkari
02 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Na juhozápade Slovenska mal podľa plánov Ministerstva životného prostredia (MŽP) pod vedením Jána Budaja (nom. OĽaNO) nový národný park (NP) s názvom Podunajsko. Mal zasahovať do siedmich okresov a rozprestieral by sa na veľkej ploche najúrodnejšej pôdy Slovenska. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) jeho vzniku dal stopku a Győrgy Gyimesi (Aliancia) je s jeho krokom spokojný.

Prvý NP nížinného typu sa podľa Budajových predstáv mal stať desiatym NP na Slovensku. Tomáš Taraba sa s jeho realizáciou nestotožnil hneď z niekoľkých dôvodov, realizovať sa preto nebude. Podpredseda Aliancie pripomenul, že Ján Budaj chcel tento NP presadiť cez utajené rokovanie a bez súhlasu všetkých dotknutých strán. Súhlasili jedine ochranári, ktorí boli „pricucnutí“ na finančné zdroje z MŽP, preto ministrovo rozhodnutie víta.

Národných parkov máme dosť

NP Podunajsko mal vzniknúť okresov Bratislava II, Bratislava IV, Bratislava V, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky. Išlo by o prvý národný park nížinného typu a stal by sa tak desiatym národným parkom na Slovensku. Mal nadviazať na existujúce národné parky v Rakúsku a Maďarsku. Navrhol ho začiatkom roku 2022 Ján Budaj a Tomáš Taraba jeho vzniku dal červenú.

Zdroj Mapky: ŠOP SR | Od Bratislavy (vrátane) až po Štúrovo

„Mám absolútne negatívny názor na to, ako to plánovali, ako to robili, s nikým nekomunikovali a išli zaberať aj najúrodnejšie poľnohospodárske plochy. Takže v tejto veci sa teraz nerobí nič," povedal k vzniku NP Podunajsko Tomáš Taraba. Národných parkov má Slovensko viac ako Rakúsko, no nespĺňajú medzinárodné základné normy. Navyše negenerujú žiaden príjem, len miliónové ročné straty.

Rázny Tomáš Taraba sekol s plánom Jána Budaja! TENTO národný park nebude!
Národný park Podunajsko, ktorý mal vzniknúť na juhozápade Slovenska, nebude. Vyplýva to z vyjadrenia ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pre TASR. "Mám absolútne negatívny názor na to, ako to plánovali, ako to robili, s... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Tibor Malý/TASR

Pokútny spôsob schválenia

Podpredseda Aliancie Győrgy Gyimesi si myslí, že informácii o tom, že NP Podunajsko nevznikne sa venuje relatívne málo pozornosti.

„Budaj svojho času chcel cez absolútne nesúvisiacu novelu zákona presadiť vznik Národného parku Podunajsko. Dokonca chcel tajne, bez vedomia zúčastnených (poľnohospodárov, lesníkov, poľovníkov, rybárov, dotknutých obcí, majiteľov pozemkov atď.) prerokovať vznik tohto NP. Na tento jeho podvod sme mu prišli a nakoniec z utajeného prerokovania sa stalo prerokovanie verejné,“pripomína bývalý poslanec NR SR. Plán vyhlásenia NP na 18-tisíc hektároch najúrodnejšej pôdy mal podľa neho podporu len ochranárov.

Čo by NP priniesol

„Vyhlásiť natajnáša desiaty národný park v krajine s 50 percentným bezzásahom by znamenalo koniec turizmu, poľovníctva, poľnohospodárstva a obmedzenie vlastníckych práv majiteľov pozemkov. Mimochodom ďalší nevkusný biznis pre ochranárske mimovládky nacucnuté na štátny rozpočet,“ vysvetľuje Gyimesi, ktorý Tarabovo rozhodnutie víta.

„Všetky racionálne argumenty totižto hovoria proti jeho vzniku. …až na ochranárov, ktorí sa tešili na ďalšiu tučnú apanáž,“ uzatvára podpredseda Aliancie.

NOVÉ MINISTERSTVO MUSÍ POČKAŤ: Prezidentka rozhodne budúci týždeň
Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaujme rozhodnutie ku kompetenčnému zákonu budúci týždeň. Pre TASR to potvrdil riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej s tým, že hlava štátu chce využiť zákonnú lehotu, ktorú má na posúdenie... Čítať ďalej
31 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik