Dánska kráľovná Margrethe II oznámila abdikáciu... Po 52 rokoch na tróne
31 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Dánska kráľovná Margrethe II. v nedeľu oznámila, že plánuje opustiť trón, aby uvoľnila miesto svojmu synovi, korunnému princovi Frederikovi, informuje Breitbart.

Kráľovná počas svojho novoročného prejavu oznámila, že abdikuje 14. januára, čo je 52. výročie jej vlastného nástupu na trón vo veku 31 rokov po smrti jej otca kráľa Frederika IX.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová potvrdila toto rozhodnutie v tlačovej správe, ktorá vzdala hold 83-ročnej panovníčke a vyjadrila „srdečné poďakovanie Jej Veličenstvu kráľovnej za jej celoživotnú oddanosť a neúnavné úsilie pre Kráľovstvo“.

BERLÍN, NEMECKO - 10. NOVEMBRA: Dánsky korunný princ Frederik a dánska kráľovná Margrethe II. navštívia Brandenburskú bránu 10. novembra 2021 v Berlíne v Nemecku. Dánska kráľovná a jej syn absolvujú od 10. do 13. novembra štátnu návštevu Nemecka vrátane hlavného mesta spolkovej krajiny Berlína a jeho najväčšieho spolkového štátu Mníchova. Dánsko a Nemecko sú susedné krajiny a blízki partneri politicky, historicky, ekonomicky a kultúrne. (Foto: Maja Hitij/Getty Images)

Dánsky korunný princ Frederik a dánska kráľovná Margrethe II. navštívili Brandenburskú bránu 10. novembra 2021 v Berlíne v Nemecku. (Foto: Maja Hitij/Getty Images)

Margrethe vysoká 1,82 metra fajčiarka bola jednou z najpopulárnejších verejných osobností v Dánsku. Po uliciach Kodane sa často prechádzala prakticky bez sprievodu a získala obdiv Dánov pre svoje vrúcne spôsoby a pre svoj talent ako lingvistka a dizajnérka.

Zapálená lyžiarka bola ako princezná členkou dánskej ženskej leteckej jednotky, zúčastňovala sa kurzov džuda a vytrvalostných testov na snehu. Margrethe zostala tvrdá, aj keď starla. V roku 2011 vo veku 70 rokov navštívila dánskych vojakov v južnom Afganistane vo vojenskej kombinéze.

Margrethe II Dánska, kráľovná Dánska, Spojené kráľovstvo, 2. máj 1965. (Foto: Mike McKeown/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Margrethe II Dánska, kráľovná Dánska, Spojené kráľovstvo, 2. máj 1965. (Foto: Mike McKeown/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Ako panovníčka prechádzala krížom cez krajinu a pravidelne navštevovala Grónsko a Faerské ostrovy, dve polonezávislé územia, ktoré sú súčasťou Dánskej ríše, a všade ju stretávali jasajúce davy.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Vladimír Putin v novoročnom prejave sľubuje: RUSKO NIKDY NEUSTÚPI!
Vladimír Putin vo svojom novoročnom prejave prisahal, že Rusko „nikdy neustúpi“, keďže invázia Moskvy na Ukrajinu sa blíži k svojmu dvojročnému výročiu a obete na oboch stranách konfliktu naďalej pribúdajú, informuje americký portál Breitbart. V... Čítať ďalej
31 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik