Blanár víta čiastočný vstup Bulharska a Rumunska do schengenu
31 | 12 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) víta zaradenie Bulharska a Rumunska do schengenského priestoru od marca 2024. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR s tým, že rokovania o otvorení pozemných hraníc budú na európskej úrovni pokračovať.

Šéf slovenskej diplomacie ocenil, že súčasťou dohody o čiastočnom začlenení oboch krajín do schengenského priestoru je aj spolupráca pri ochrane vonkajšej hranice EÚ s cieľom zintenzívnenia boja proti nelegálnej migrácii. "Schengen umožňuje občanom voľný pohyb v európskom priestore, no vplyvom migračnej krízy dnes nie je plne funkčný. Potrebujeme preto vyvinúť maximálnu snahu na jeho obnovu," uviedol.

Z rezortu priblížili, že SR dlhodobo podporuje plnohodnotné členstvo Bulharska a Rumunska v schengenskej zóne. Technické predpoklady pre úplné začlenenie podľa MZVEZ splnili štáty už v roku 2011. "Rozhodnutie je pozitívnym krokom, ktorý rozšíri náš európsky schengenský priestor. Verím, že počas budúceho roka sa podarí proces vstupu Bulharska a Rumunska plne dokončiť," doplnil Blanár.

Členské štáty EÚ schválili v sobotu (30. 12.) dohodu o čiastočnom začlenení Bulharska a Rumunska do schengenského priestoru. V súčasnosti môže v ňom voľne cestovať viac ako 423 miliónov obyvateľov bez kontrol na vnútorných hraniciach.

Schengenský priestor momentálne zahŕňa 23 z 27 členských štátov EÚ (okrem Bulharska, Cypru, Írska, Rumunska) a všetkých členov Európskeho združenia voľného obchodu (Island, Lichtenštajnsko, Nórsko, Švajčiarsko). Slovensko sa stalo súčasťou 21. decembra 2007.

PÔJDE AJ CEZ MŔTVOLY? Šimečka urobí VŠETKO pre zvolenie Korčoka za prezidenta!
Korčok má príjemný hlas a vyzerá dobre. Korčok verí hodnotám demokratickej spoločnosti a chce, aby Slovensko bolo súčasťou Západu. Toto sú podľa denníka N na čele so Šimečkom starším dokonalé atribúty na budúceho prezidenta. A, samozrejme, synátor... Čítať ďalej
31 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik