Zapojíte sa do "tichého Silvestra"? Toto vás možno presvedčí
30 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Poznáte tie reklamy. Kto chce predať produkt povie vám, že deväť z desiatich užívateľov by volilo práve ten jeho výrobok, či zlepšovák. Desať z desiatich zvierat, zvlášť tých, čo žijú v prírode by odporúčali nepoužívať zábavnú pyrotechniku ani počas silvestrovsko-novoročnej noci. Jednu takú pripomína na Facebooku aj stránka Tatranského národného parku (TANAPu).

Možno si povieme, že rachot sa netýka zveri, ktorá žije kdesi v horách medzi tatranskými štítmi. Je to omyl, ktorý vie TANAP vyvrátiť mnohými príkladmi. Jeden z najtragickejších sa stal v Západných Tatrách 31. decembra 1971.

„Novoročná oslava v Žiarskej doline spôsobila pád celej čriedy kamzíkov do rokliny. V snahe uniknúť pred hlukom a svetlom zábavnej pyrotechniky našlo pod Barancom smrť 14 jedincov,“upozorňuje stránka národného parku.

Nostradamovo proroctvo pre rok 2024: DRŽTE SI KLOBÚKY, PÔJDEME Z KOPCA! (VIDEO)
Držte si klobúky, vážení, pôjdeme z kopca! Asi tak by sa dalo charakterizovať Nostradamovo proroctvo pre budúci rok. Európe to hrozí doslova, pretože podľa tohto astrológa práve náš kontinent čaká v roku 2024 úpadok a s ním spojené veľké ekonomické... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vyzýva preto nás všetkých, aby sme sa zapojili do „tichého Silvestra“. Môžeme tak predísť udalostiam, aká sa stala aj pred piatimi desaťročiami. Na príklade kamzičej čriedy stránka vysvetľuje, čo „radosť“ niektorých ľudí z výbuchov a svetelných efektov robí s divoko žijúcou zverou.

„U chráneného živočícha, ako je kamzík vrchovský tatranský, môže nadmerný hluk v podobe výbuchov spôsobiť jeho nekontrolované správanie sa. Celé čriedy často utekajú a dostávajú sa do kritickej situácie, napríklad do hlbokého snehu, kde ich pobyt vysiľuje, alebo do exponovaných žľabov, v ktorých im hrozí pád či odrhnutie lavíny. Námaha v zimnom období znižuje schopnosť kamzíkov, ale i ostatných druhov žijúcich v Tatranskom národnom parku čeliť nepriaznivým podmienkam,“ približuje správa TANAPu.

Pod príspevkom sa rozbehla diskusia, v ktorej jeden z argumentov bol aj o tom, že za socializmu sa predsa zábavná pyrotechnika nepredávala.

Facebook / Tatranský národný park | Mŕtve kamzíky po tragédii pod Barancom z roku 1971 (Archív TANAP-u)

„Vojenské, alebo doma robené delobuchy mali decká aj dospelé decká kedy chceli. urobili si,“ pripomína jeden z diskutujúcich a ponúka aj nejaký ten návod na „výrobu. „A ohňostroje sa vyrábajú už najmenej 500 rokov... starí Číňania, ale aj Francúzi, Taliani boli v takých oslavách majstri.“

Huliak ostro: Kam nás priviedol ten váš bezzásah!
Ministerstvo životného prostredia pod vedením Jána Budaja (nominant OĽaNO) a spriaznených mimovládnych organizácií hovorilo o bezzásahu v prírode ako o najideálnejšom riešení pre naše životné prostredie. Práve preto sa do podľa Budajových kritikov... Čítať ďalej
30 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik