Viete o tom, že horčík, kráľ minerálov, môže byť aj nebezpečný?
30 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Horčík je esenciálny minerál, potrebný pri mnohých dôležitých telesných procesoch. Pomáha našim svalom a nervovej sústave. Niektorí o ňom hovoria ako o kráľovi minerálov. Je však skutočne takým malým zázrakom?   

Ak máte problémy so spánkom, dokáže pomôcť

Horčík vám uľahčí zaspávanie, zlepší spánok, uvoľní svaly. Hovorí sa o ňom ako o zázraku, ale je to skutočne pravda? Livestrong.com informuje o žene, ktorá sa rozhodla si účinky horčíka vyskúšať a preveriť. Kvôli pocitom úzkosti mala problém so zaspávaním, tak jej užívanie odporúčal psychiater. Žena si bola vedomá toho, že výsledky výskumu o účinnosti horčíka na spánok sú rôzne.

Čo hovoria štúdie

Štúdia z decembra 2012 v časopise ‌Journal of Research in Medical Sciences‌ prišla na to, že v porovnaní s placebom horčík spôsobil len mierne zlepšenie schopnosti zaspatia a kvality spánku. Recenzia publikovaná v máji 2017 zase naznačuje, že horčík pôsobí na receptory GABA v mozgu. GABA je neurotransmiter, ktorý spomaľuje centrálny nervový systém a má upokojujúci účinok. To uvádza Clevelandská klinika.

"Horčík môže uvoľniť telo a podporiť spánok u ľudí, ktorí trpia nespavosťou," hovorí James J. McGuirk, neurológ z Vanderbilt University Medical Center a uvádza, že horčík môže byť užitočný aj pri nočných svalových kŕčoch a syndróme nepokojných nôh. 

Niektoré formy horčíka môžu mať nežiaduce účinky

Štúdie poukazujú aj na to, že existuje viacero  foriem, z ktorých si môžete vybrať, ide napríklad o pilulky, gumové či práškové formy. Žena sa rozhodla užívať citrát horečnatý v práškovej forme.

Clevelandská klinika odporúča užívať citrát alebo glycinát horečnatý vtedy, ak si chcete zlepšiť spánok. Treba sa však vyhýbať oxidu horečnatému, pretože môže pôsobiť ako zmäkčovač stolice. Podľa Clevelandskej kliniky je odporúčaná dávka glycinátu horečnatého alebo citrátu na spánok 200 miligramov. Lekár by vás mal usmerniť , či je toto  množstvo vhodné práve pre vás.

Odporúčaný denný príjem horčíka za deň je všeobecne od 310 do 420 miligramov pre priemerného dospelého podľa Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Horčík spôsobil žene desivé sny

Žena z nášho príbehu horčík užila asi 30 minút pred spaním. Najprv zistila, že skutočne zaspáva ľahko , začala sa cítiť lepšie. Lenže malo to aj nepríjemný háčik. Háčik v podobe živých, niekedy až desivých snov. Bol však na vine horčík? Neexistujú žiadne dôkazy o vplyve horčíka na sny, hovorí Sogol Javaheri, MPH, špecialista na spánkovú medicínu a inštruktor na Harvard Medical School.

Ďalšie možné vedľajšie účinky

Okrem živých snov existujú podľa UC San Diego Health  aj ďalšie nepríjemné  možné vedľajšie účinky , sú síce zriedkavé, ale nie nemožné. Patria k nim napríklad denná ospalosť alebo únava, svalová slabosť, nevoľnosť, zvracanie, červená koža alebo hnačka. Ak sa horčíkom predávkujete, môže sa stať, že to povedie k abnormalitám srdcového rytmu. 

Koľko je teda odporúčaná dávka pre lepší spánok?

Clevelandská klinika odporúča začať s 200 miligramami doplnku. Je to bezpečný spôsob, ako sa dopracovať k dobrému spánku. V každom prípade o tom informujte svojho lekára.      

Desivá nočná mora dievčat (a chlapcov) z mainstreamu
Vždy som žasol nad tým, čo dokážu zo seba vysúkať. A často aj o sebe. Najnovšie však verejne oznámili, že ich duševné zdravie je nielenže vážne podlomené, ale vyžaduje si naozaj akútnu opateru zo strany odborníkov. Ľudia, trpiaci nejakými... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | LIH

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate