Šialené sumy za nezrealizované projekty. Aj to bol Budajov rezort
30 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Ministerstve životného prostredia neprestáva prekvapovať. Najskôr Tomáš Taraba našiel dlho zanedbávané a nevybavované zmluvy, potom sa hovorilo o tom, aké peniaze cez envirorezort natiekli do mimovládnych organizácií. Aktuálne minister Taraba (SNS/Život-NS) zisťuje, že ministerstvo pod vedením Jána Budaja (nom. OĽaNO) zaplatilo desaťtisíce eur za vytvorenie webových sídel a mobilných aplikácií. Tie buď nevznikli, alebo sa takmer nevyužívajú.

Obrovské výdavky na rôzne webové projekty potvrdil aj komunikačný odbor ministerstva, na ktorom rovnako, ako na mnohých ďalších ministerstiev pod správou OĽaNO pôsobilo množstvo drahých dohodárov. O tom, čo pre ministerstvo v oblasti IT vytvorili, však nevie nik – buď sa stránky vôbec nezrealizovali, alebo sú nepoužiteľné, či nepoužívané. Jeden z podnikateľov, ktorí takúto stránku vytvorili sa necíti byť zodpovedný za to, ako so stránkou ministerstvo naložilo. Čo sa jeho týka, nemá problém okamžite spolupracovať na jej spustení.

Desaťtisíce vyhodené „do vetra“

„Vieme potvrdiť, že predchádzajúce vedenie ministerstva životného prostredia pod Jánom Budajom neefektívnym spôsobom objednalo vytvorenie rôznych webových stránok, napríklad ide o online portál Ministerstva životného prostredia SR so zmluvne dohodnutou sumou 53 520 eur, ktorý sa však nikdy nespustil. Ďalej ide o aplikáciu Slovenskej agentúry životného prostredia o odpadoch s názvom Asistent triedenia. V tomto prípade išlo o zmluvne dohodnutú sumu v hodnote 79 800 eur,“uviedol komunikačný odbor envirorezortu pre Plusku.

Rázny Tomáš Taraba sekol s plánom Jána Budaja! TENTO národný park nebude!
Národný park Podunajsko, ktorý mal vzniknúť na juhozápade Slovenska, nebude. Vyplýva to z vyjadrenia ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pre TASR. "Mám absolútne negatívny názor na to, ako to plánovali, ako to robili, s... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Tibor Malý/TASR

Áno, aj dohodári

Pluska informuje, že stránka, ktorá sa mala venovať medveďom stála rezort takmer 16-tisíc eur. Tie boli vyplatené piatim externistom – „dohodárom“. Ondrej Macko  (magazín TouchIT) si myslí, že celá stránka by sa dala zrealizovať aj za polovičnú cenu aj s tým, že by bola funkčná.

„Ale keď nefunguje, určite to nebolo efektívne,“doplnil Macko.

Asistent separovania. Viete o tejto aplikácii?

Túto zákazku ministerstvo ešte nevyplatilo, no odovzdaná bola v novembri 2023. Termín odovzdania bol naplánovaný február 2024 a cena za jej vytvorenie bola takmer 80-tisíc eur. V aplikácii za túto cenu sa dozviete, do akého kontajnera patria plasty, či sklo. Mala pomôcť so separovaním, no je otázne, koľkí užívatelia mobilov o nej vôbec tušia, nie ešte využívajú.

Na inom webe, ktorý sa týka medveďov, nájdete akurát všeobecnú mapu výskytu našej najväčšej šelmy.

A Macko len krúti hlavou, že tieto veci nerieši MIRRI, ktoré to má aj v názve.

Rekonštruovať sa bude aj v rezorte dopravy
Veľké investície sa chystajú aj do rezortu dopravy. Minister Jozef Ráž ml. (Smer-SSD) avizuje, že v budúcom roku sa rozbehnú rekonštrukcie mostov, ktoré sú v havarijnom stave a tiež je v pláne obnovenie zvrškov železničných tratí. Tu Ráž hovorí o... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Veľká zákazka pre Michala Dúžeka ml.

Firma podnikateľa v IT Michala Dúžeka mladšieho sa do verejného obstarávania portálu pre ministerstvo životného prostredia prihlásila náhodou a zákazku dostala. Hoci portál spustený nebol, ministerstvo zaň zaplatilo. Dúžek hovorí, že na projekte robili dlhé mesiace a odovzdaný bol už pred viac, ako dvoma rokmi.

Mal to byť komunikačný kanál rezortu, a to podobne, ako majú viaceré spravodajské weby - okrem aktuálnych správ z domova a zo zahraničia by tam boli články týkajúce sa rezortu. To isté chcelo mať ministerstvo, dokonca cez administráciu sa im tam pridal aj nejaký obsah, ale nikdy sa to nespustilo. Bolo to ladené zelenou tematikou,“povedal Dúžek. Za rozhodnutie portál nespustiť, jeho firma nezodpovedá.

„My sme IT firma, ktorá naprogramovala, čo bolo potrebné, keby ma ktokoľvek kontaktoval, že to chce znovu spustiť, som bezodplatne k dispozícii,“ uzavrel o portáli slovenskozajtra.sk.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik