JE VÁM SMUTNO ZA ZIMOU? Ešte nepovedala posledné slovo
31 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Meteorológovia nás pred Vianocami chlácholili a vraveli, zabudnite na zasnežené Vianoce. Nestalo sa tak. Kúsok z bielej prikrývky pre nás zvýšil aj pod stromček. Nie síce všade a bohato, ale predsa. Náhle však prišlo zo Západu šokujúce oteplenie a vyzeralo to skôr na chladnejšiu jar. Zima však nepovedala posledné slovo a meteorológovia dúfajú, že príroda sa dostane aspoň čiastočne do zavedených koľají. Koncom roka to však už nebude.

Zima v tomto roku lámala rekordy. Teploty na celom Slovensku výrazne prekročili desaťstupňovú hranicu. „V súboji studeného a teplého vzduchu nakoniec tento rok zvíťazí teplý vzduch a počasie na prelome rokov bude mať podobný charakter, ako sme tu mali v celom závere decembra. K ochladzovaniu by malo prísť po 5. januári, no malo by byť pozvoľné,“ vyjadril sa klimatológ Pavel Matejovič.

„V atmosfére je stále veľa vodnej pary. Teda aj napriek tomu, že by zima mala skončiť ako teplotne nadnormálna, čo sa stáva takmer pravidlom, treba rátať so situáciami, keď môže v krátkom čase spadnúť veľa zrážok, ktoré môžu byť aj vo forme sneženia,“ dodáva Matejovič.

Druhá dekáda januára vyčaruje milovníkom zimy na tvárach úsmev.

Neschovávajte teda teplé oblečenie a možno vyjdete na hory aj s lyžami. A nebude to iba v Tatrách. K zmene počasia dôjde s najväčšou  pravdepodobnosťou  najskôr na začiatku januára, po Troch kráľoch. V nasledujúcich dňoch je návrat tradičného zimného počasia ešte pravdepodobnejší. Viac sa môžete dozvedieť viac na stránkach  iMeteo.sk.

Nový rok môže Slovensko vítať oblečené do ľadu
Počasie, ako na hojdačke. Kým dva dni pred Vianocami sa na Slovensku vyskytli aj búrky s krúpami, deň na to napadol sneh aj v nížinách, aby sa vzápätí roztopil a hrozia povodne. To, čo nás čaká v najbližších dňoch nepoteší hlavne tých, ktorí sa... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik