Francúzsko mobilizuje
31 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil, že zmobilizuje takmer 100 000 policajtov, žandárov a vojakov do Paríža na Silvestra uprostred „veľmi vysokej teroristickej hrozby“, informuje portál Breitbart.

Veľmi vysoká teroristická hrozba

Uprostred zvýšených bezpečnostných obáv v celej Európe v dôsledku teroristických útokov Hamasu na Izrael zo 7. októbra a následnej vojny v Gaze proti islamistickým silám sa v Paríži na Silvestra a Nový rok stretne viac ako 90 000 policajtov a žandárov, ako aj približne 5 000 vojakov. 

Polícia tiež nasadí vrtuľníky a bezpilotné lietadlá na monitorovanie davu a polícia v porovnaní s minulým rokom zvýšila počet zabavení ohňostrojov o 45 percent.

Minister vnútra Gérald Darmanin podľa denníka Le Figaro  oznámil, že je potrebné sprísniť bezpečnosť vo francúzskej metropole vzhľadom na „veľmi vysokú teroristickú hrozbu“.

Žiadne veľké oslavy - bez alkoholu, koniec pol hodinu po polnoci

Okrem toho bude v niektorých častiach mesta počas sviatkov zakázaný predaj a konzumácia alkoholu a silvestrovské slávnosti budú ukončené o 00:30, uviedol policajný prefekt Laurent Nuñez. Policajný šéf ďalej uviedol, že pred vstupom do vyhradených oblastí budú policajti prehľadávať ľudí a v rámci osláv bude v obchodoch zakázaný predaj nožov a iných predmetov, ktoré by sa dali použiť ako zbrane.

Očakáva sa, že v Paríži, ktorý začne s prípravami na nadchádzajúce letné olympijské a paralympijské hry, sa zúčastnia väčšie davy ľudí, než je obvyklé, pričom do mesta pri príležitosti nového roka príde viac ako 1,5 milióna ľudí. Očakáva sa, že v nedeľu večer sa na triede Champs-Élysées v centre Paríža zhromaždí 700 000 až jeden milión ľudí.

Francúzskom OTRIASA ďalšia viacnásobná vražda detí!
Ani Vianoce vrahov nezastavia. Ba práve naopak, odborníci vravia, že počas Vianoc ľudia často podliehajú depresiám a potlačené problémy môžu uvoľniť práve agresiou. Dôkazom toho je aj hrôzostrašný prípad, ktorý sa odohral vo Francúzsku, informujú... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Zákaz protestov
V Paríži na Silvestra sú tiež zakázané protesty, vrátane plánovaného propalestínskeho pochodu po tom, čo vodca centristických Les Républicains Éric Ciotti naliehal na políciu, aby „zakázala toto zhromaždenie pro-Hamas..., ktoré predstavuje narušenie verejného poriadku!“.
Opatrenia po dvoch teroristických útokoch

Zvýšená prítomnosť polície v Paríži uprostred vysokej hrozby terorizmu prichádza po tom, čo Francúzsko zažilo dva veľké teroristické útoky po vypuknutí konfliktu na Blízkom východe, vrátane smrteľného pobodania učiteľa v Arase podozrivým islamistickým nelegálnym migrantom, ako aj vyčíňanie v Paríži  začiatkom tohto mesiaca, ktoré si vyžiadalo smrť nemeckého turistu a dvoch ďalších zranených mužom, ktorý počas útoku pri Eiffelovej veži údajne kričal „Alláhu Akbar“.

Francúzsko nie je jediné, kto čelí zvýšeným rizikám terorizmu počas sviatkov, pričom polícia prekazila sprisahanie podozrivých islamistov s cieľom zaútočiť na Kolínsku katedrálu v Nemecku, ako aj na Dóm svätého Štefana vo Viedni v Rakúsku na Vianoce alebo Silvestra.

Začiatkom tohto mesiaca komisárka Európskej únie pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová varovala: „Kvôli vojne medzi Izraelom a Hamasom a polarizácii, ktorú spôsobuje v našej spoločnosti, s blížiacou sa sezónou sviatkov, existuje v Európskej únii obrovské riziko teroristických útokov."

NEMECKÝ TURISTA DOBODANÝ NA SMRŤ v blízkosti Eiffelovej veže v Paríži!
26 ročný Francúzsky občan bol uväznený v súvislosti s dobodaním jednej osoby a pokusu o vraždu v prípade ďalších dvoch osôb. Nemecký turista bol zabitý a dve ďalšie osoby utrpeli ťažké bodné zranenia neďaleko ikonickej Eiffelovej veže v centre... Čítať ďalej
03 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik