Ukrajinský najvyšší diplomat OD PROSIEB K POSMECHU: Európa absolútne nevie, ako viesť vojnu!
30 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinský minister zahraničia Dmitrij Kuleba sa riadne pustil do európskej reakcie na ruskú operáciu. Západná obrana je príliš roztrieštená, príliš pomalá na to, aby reagovala, a bude napadnutá Putinovým Ruskom, ak neurobí viac pre pomoc Ukrajine!

Príliš málo a príliš neskoro

Zdá sa, že ukrajinský minister Kuleba obvinil západné štáty, že robia príliš málo a príliš neskoro, v krokoch, ktoré podnikli po takmer dva roky trvajúcej reinvázii do jeho krajiny. Keď už hovoríme o reakcii Západu, Kuleba pre Kyiv Independent povedal, že Európa zjavne zabudla, ako funguje vojna, a neurobila kroky, ktoré by chcel vidieť pri aktivácii vojnovej ekonomiky na výrobu zbraní, informuje americký portál Breitbart.

Pre noviny uviedol: „Európa nevie, ako bojovať vo vojnách. Výroba zbraní nie je najobľúbenejšou oblasťou podnikania... Žiaľ, naši priatelia strávili príliš veľa času úvahami o tom, ako a kedy zvýšiť výrobu zbraní a streliva.“

Hoci európske zbrane majú prevahu v technologickej vyspelosti, Kuleba povedal, že ich jednoducho nemožno vyrobiť v dostatočnom množstve. Minister to prirovnal k Rusku, kde je zbrojársky priemysel štátny a napriek západným sankciám sa rýchlo rozšíril, aby živil vojnovú mašinériu.

Delenie Ukrajiny? Orbán to navrhol už dávno!
Bývalý americký spravodajský dôstojník Ritter pomenoval región, ktorý sa plánuje odtrhnúť od Ukrajiny. Scott Ritter: Zakarpatský región sa plánuje odtrhnúť od Ukrajiny. Odtrhnú sa? Zakarpatská oblasť sa plánuje odtrhnúť od Ukrajiny pre... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Milan Laca

Rusko má navrch

Kuleba povedal, že má odpoveď na prekonanie týchto ťažkostí: zjednotiť všetky západné zbrojárske spoločnosti a zabudnúť na jemnosti týkajúce sa duševného vlastníctva a autorských práv. Povedal: „Európa má jednoznačne výhodu vo svojej technológii. Problémom a výzvou, ktorej čelia, je rozšírenie výroby tejto technológie.

„Ľutujem, že to musím povedať, ale nebude to stačiť, ak sa situácia nezmení. A Rusko bude pred nami... Riešením je vytvorenie určitej úrovne zosúladenia všetkých obranných odvetví EÚ, USA a podobne zmýšľajúcich krajín. Aby fungovali ako jeden celý systém.“

Európa, ktorá nevie, „ako bojovať vo vojnách“, má vážne dôsledky nielen pre Ukrajinu, ale aj pre Európu samotnú, varoval Kuleba. „Bezpečnosť európskych krajín“ je ohrozená, povedal a poznamenal: „Pretože ak niekto verí, že Putin sa neodváži zaútočiť na krajinu NATO, ak vyhrá na Ukrajine, je buď naivný, alebo v tomto diskurze sleduje ruské záujmy.“

Tie všetky miliardy, čo ste nám dali, NESTAČIA!
Kuleba zároveň poukázal na dôležitú úlohu Západu pri vybavovaní ukrajinských ozbrojených síl modernými zbraňami vrátane rakiet dlhého doletu a dodal, že stíhacie bombardéry F-16 „sú na ceste“. Minister zahraničných vecí však poznamenal, že ho „viac znepokojuje tempo rozvoja obrannej výroby než dodávky nových typov zbraní“.

Najvyšší ukrajinský diplomat v tejto súvislosti zopakoval tézu o potrebe koordinovaného postupu vojensko-priemyselných komplexov EÚ, USA a ich spojencov, píše ruská tlačová agentúra TASS.

Kyjev dostal v priebehu roka od Washingtonu vojenskú pomoc vo výške viac ako 24 miliárd dolárov. EÚ poskytla od februára 2022 vojenskú pomoc takmer 90 miliárd dolárov, no Ukrajina naďalej požaduje nové dodávky munície a vojenského vybavenia vrátane lietadiel.

Charkov a Ľvov boli zasiahnuté ruskými útokmi: Starostovia hlásia masívne výbuchy
Ruské útoky zasiahli v piatok (29. 12.) ráno severovýchodné ukrajinské mesto Charkov, ako aj Ľvov na západe krajiny. Informovali o tom starostovia oboch miest, píše tlačová agentúra AFP. „V meste bolo počuť najmenej šesť výbuchov,“ uviedol... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

"Po získaní obrovského množstva vybavenia a podpory NATO v období pred vychvaľovanou „jarnou ofenzívou“ sa útok neuskutočnil a hoci by som chcel priznať, že zlyhanie zrejme spôsobilo, že darcovia sa zdráhali dať viac. Nasledoval teroristický útok Hamasu na Izrael, ktorý odvrátil naliehavú pozornosť sveta od Kyjeva," uviedol Kuleba.

Napriek tomu hovorí, že je optimista, a verí, že príde viac ako 100 miliárd dolárov potenciálnej pomoci od USA a EÚ, a aj keby to tak nebolo, hovorí, že to nie je koniec Ukrajiny, ale bude to znamenať, že vojna bude dlhšia a smrteľnejšia. Minister pre  Independent povedal, že Západ má na výber, zaplatí teraz a zachráni životy, alebo zaplatí viac neskôr.

Matovič, Naď, Sulík, Mikulec, Heger... Vojnoví štváči, zdroj obrázku: FB/Eduard Chmelár

Západ už naozaj nerozumie vojnám

To, že Západ už naozaj nerozumie vojnám, opakovali ukrajinskí vodcovia, od veliteľa ich armády, ktorý kritizoval doktrínu NATO, ktorú jeho muži označili pred jarnou ofenzívou ako zbytočnú, až po samotného prezidenta Zelenského, ktorý vyčítal americkým pozorovateľom, že očakávali, že vojna bude viac ako hollywoodsky film: rýchly a so šťastným koncom.

Takúto kritiku začal aj Kuleba a v septembri povedal cudzincom kritizujúcim pomalý postup protiofenzívy, aby „držali hubu“ a prišli na Ukrajinu a skúsili bojovať sami za seba.

Odhliadnuc od kritiky Ukrajiny, Európska únia nemá nedostatok vnútorných obáv, že príliš pomaly reagovala na ruskú agresiu a jednoducho nie je schopná sa ani len brániť, bez ohľadu na pomoc pri obrane Ukrajiny. Profesorka Katarzyna Pisarska z Varšavského bezpečnostného fóra tento mesiac varovala, že Európa smeruje k „ére vojen“, ale doteraz si to neuvedomila, a povedala, že kontinent by sa mal pripraviť na rozlúčku s pohodlnou érou „sociálneho štátu“, ochranného amerického dáždnika a prechod na vojnovú ekonomiku.

Vojna po novom. Rusi ich v tichosti ničia...
Čo urobilo Rusko s hlavnými zbraňami ukrajinských ozbrojených síl? The Telegraf: Ruské systémy elektronického boja v tichosti potláčajú hlavné zbrane ukrajinskej armády. Problém... Nové ruské systémy elektronického boja deaktivujú hlavné... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik