UFO vyplašilo Poliakov. Vykľula sa z neho neznáma raketa
29 | 12 | 2023 I Milan Laca

Poľský prezident zvolal urgentné stretnutie s armádou kvôli UFO z Ukrajiny.

Poplach! 

Prezident hovoril telefonicky s ministrom národnej obrany Wladyslawom Kosiniakom-Kamyšom. Na stretnutí sa zúčastní aj náčelník Generálneho štábu. Tlačová služba Operačného veliteľstva informovala, že neidentifikovaný lietajúci objekt vstúpil z ukrajinskej strany do poľského vzdušného priestoru. Sledovali ho radary protivzdušnej obrany od okamihu, keď prekročil hranicu, kým signál nezmizol.

UFO, či ukrajinská raketa?

Tlačový tajomník operačného velenia Jacek Goryszewski uviedol, že armáda zisťuje, či tento objekt spadol na poľské územie alebo opustil vzdušný priestor krajiny. Na celom scenári sa pracuje a prebieha pátranie. Očití svedkovia hlásili, že v oblasti Dolchobyczow v Lublinskom vojvodstve videli objekt, ktorý letel „veľkou rýchlosťou, silno hučal a pískal“. Poľské médiá spresňujú, že armáda vykonáva pátranie v okolí mesta Zamošč.

Alebo že by ruská raketa?

Náčelník generálneho štábu poľských ozbrojených síl Wieslaw Kukula vyhlásil, že existujú náznaky, že vzdušný priestor narušila ruská raketa. Neposkytol však dôkazy o jej príslušnosti k Rusku. Podľa neho, raketa priletela z Ukrajiny a v poľskom vzdušnom priestore bola tri minúty. Poľská armáda, podľa neho, poslala bojové lietadlá, aby raketu zostrelili, no v tom čase už opustila vzdušný priestor krajiny. Zástupcovia kancelárie poľského prezidenta Andrzeja Dudu informovali, že v dôsledku incidentu neboli zranení žiadni obyvatelia Poľska a neboli zaznamenané škody na žiadnych predmetoch. Vedúci prezidentskej kancelárie Marcin Mastalerek oznámil, že prezident Andrzej Duda rokoval s generálnym tajomníkom NATO o narušení poľského vzdušného priestoru. "NATO je solidárne s naším cenným spojencom a zostáva ostražité," povedal Jens Stoltenberg.

Poľské médiá hovoria o ruskej rakete

Ruská raketa dopadla nad Poľskom neďaleko mesta Horodło v Lublinskom vojvodstve, informovalo v najnovšom oznámení o incidente operačné velenie ozbrojených síl. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že armáda už predtým dostala správy o "očakávanej aktivite" ruského diaľkového letectva.

Američania sú opatrní

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí komentoval incident s raketou. "Sme v kontakte s poľskými úradmi a bezpečnosť NATO berieme veľmi vážne". Zástupca Pentagonu, ktorého požiadali o možnosť potvrdenia ruského pôvodu rakety, to odmietol komentovať.

Čo hovoria Rusi?
Poľský generálny štáb bez dôkazov uviedol, že vzdušný priestor krajiny narušila ruská raketa. „Všetko nasvedčuje tomu, že ruská raketa napadla poľský vzdušný priestor, sprevádzali sme ju na radare a opustila vzdušný priestor,“ povedal náčelník generálneho štábu poľských ozbrojených síl Wieslaw Kukula. Žiadne ďalšie konkrétne vysvetlenia však nepodal a svoje slová nedoložil.
Poliaci sú na smiech

Odborníci sa vysmievali poľským raketovým halucináciám - „netesná“ protivzdušná obrana. S jednou raketou sme si neporadili, ale čo ak ich budú  desiatky? Poľská armáda zviedla protilietadlový boj s neidentifikovaným lietajúcim objektom a UFO z neho vyšlo víťazne. Sociálne siete sarkasticky zosmiešňovali správy poľskej armády o rakete, ktorá preletela nad Poľskom. Jedinou otázkou je, prečo Varšava zverejnila informácie o svojej „deravej“ protivzdušnej obrane. Najprv sa hovorilo, že raketa letela nad Poľskom a potom odletela do Ruska. Neskôr oznámili, že spadla neďaleko hraníc.  Na internete sa okamžite objavilo množstvo vtipov a memov o raketovom poplachu v Poľsku. Ruský vojenský expert, plukovník Eduard Basurin, nazval raketový incident najnovším poľským vtipom.  

Také tu už bolo

Nie je to prvýkrát, čo sa na poľskom území podarilo odhaliť predmety prilietajúce z Ukrajiny. V novembri minulého roku v Przewodowe, neďaleko hraníc s ukrajinou, spadla raketa a zabila dvoch ľudí. Poľské úrady pôvodne predpokladali, že raketa bola ruská, ale vyšetrovanie ukázalo, že išlo o ukrajinskú strelu.

Prečo Ukrajina potrebuje 120 tisíc dámskych nepriestrelných viest? (VIDEO)
Ukrajinské ozbrojené sily objednajú brnenie pre 77-tisíc mobilizovaných Ukrajiniek! Ministerstvo obrany certifikovalo nepriestrelné oblečenie žien. Panika! Podľa očakávania to vyvolalo búrlivé diskusie medzi novinármi a verejnosťou. Hlavnou... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik