TRI ROKY OD SMRTI GENERÁLA LUČANSKÉHO: Radačovský verzus Kolíkovej komisia
29 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Dňa 30.12.2023 uplynú tri roky od smrti generála Milana Lučanského. Upozorňuje na to na sociálnej sieti europoslanec a právny zástupca rodiny Lučanských Miroslav Radačovský. Generál Lučanský sa stal podľa neho obeťou nenávisti, pomstychtivosti a boja o moc slovenských politikov.

Kolíkovej komisia

Radačovský v stause pripomína, že bezprostredne po jeho smrti bola bývalou ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou zriadená politická komisia, ktorá v priebehu niekoľkých týždňov vypracovala neodbornú a právne neakceptovateľnú správu, ktorá konštatovala, že gen. Lučanský spáchal samovraždu.

Trojročné vyšetrovanie, vykonanie množstva dôkazov, vypočutie stovky svedkov, vypracovanie množstva znaleckých posudkov, odborných vyjadrení, však doposiaľ nepreukázalo, čo bolo skutočnou príčinou a dôvodom smrti gen. Lučanského, prízvukuje rodinný právny zástupca.

"Len pre porovnanie. Na pripojenej fotografii držím v rukách niekoľkostranovú záverečnú správu politickej komisie a pred sebou na stole mám len časť niekoľko stoviek strán vyšetrovacieho materiálu v tejto veci. Nie som zástancom toho, aby sa právne a skutkovo náročné veci pred skončením vyšetrovania zverejňovali. Pretože to viac veci škodí ako pomáha. Avšak vzhľadom na verejné vyhlásenia bývalej ministerky Kolíkovej, niektorých politikov a médií, uvediem len stručne. K smrti gen. Lučanského došlo udusením. Toto nie je sporné. Bývalá ministerka, niektorí politici a médiá tvrdia, že k uduseniu došlo obesením, pretože to vyplýva zo znaleckého posudku o príčine smrti," približuje Radačovský znenie záverov vyšetrovania Kolíkovej.

Zdroj foto: FB/Miroslav Radačovský

Podľa neho to však zo znaleckého posudku, vykonaného v súlade so zákonom, nevyplýva. Chýbajú totiž znaky nevyhnutné pre záver, že k uduseniu došlo obesením a to predovšetkým škrtiaca ryha na krku nebohého. Až „doplnením“ znaleckého posudku o niekoľko dní sa zrazu konštatuje, že škrtiaca ryha na krku sa dodatočne objavila.

Znalecký posudok bol vykonaný v rozpore so zákonom a nemôže slúžiť ako dôkaz

"Ja teda, ako právny zástupca poškodených, zastávam iný názor. Doplnený znalecký posudok bol vykonaný v rozpore so zákonom a nemôže slúžiť ako dôkaz, na základe ktorého by bolo možné konštatovať, že gen. Lučanský spáchal samovraždu obesením. Naviac, aj z výpovedí viacerých svedkov, ktoré som navrhol vypočuť, vyplýva, že na krku nebohého žiadne znaky, svedčiace pre obesenie, nevideli," dodáva bývalý sudca.

K ďalším skutočnostiam a dôkazom prebiehajúceho trojročného vyšetrovania sa vyjadrovať nebude, pretože by to vyžadovalo veľký časový priestor. O tom až po definitívnom skončení vyšetrovania.

PRAVDA NIKOHO NEZAUJÍMA! Dôležité je to, čo je na papieri!
64% právnikov má skúsenosti s, doslova, používaním donucovacích praktík. Politické procesy sú znova na dennom poriadku. Matovičovci to nazývali rozviazaním rúk, pravda je taká, že svojim konaním ruky zväzovali ešte viac. Obžalovaný pocítili... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Dušan Janek

"Dĺžku konania a vyšetrovania ja, ako zástupca poškodených, ovplyvniť nemôžem. Nie som vyšetrovateľ ani dozorujúci prokurátor. Nikdy som nevyslovil názor, ani sa nevyjadril, že poranenia a smrť gen. Lučanského mali spôsobiť príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže. Vyšetrovacie orgány a nie ja začali a pokračujú v trestnom stíhaní, ako sa v uzneseniach uvádza, proti doposiaľ nestotožneným osobám v postavení príslušníkov ZVJS. Hoci si môžem myslieť, že aj toto nie je celkom správne," hovorí Radačovský.

Mária Kolíková, foto: TASR

Z dôkazov vyplýva, že smrť si Lučanský nespôsobil sám

Z jeho procesného postavenia, v konečnom dôsledku, nevyplýva ani povinnosť skúmať či vyšetrovať, kto takéto poranenia prípadne smrť mohol alebo nemohol spôsobiť. "Pre mňa a pre rodinu poškodených je dôležité to, že na základe mnou navrhovaných dôkazov a ďalších skutočností, podľa môjho názoru, nevyplýva, že si poranenia a smrť gen. Lučanský spôsobil sám. A toto je pre mňa ako právneho zástupcu poškodených najdôležitejšie a na tom budem stále trvať, aj keby to malo trvať akokoľvek dlho," dušuje sa v závere Radačovský.

Pravdepodobne ho čaká ešte veľa práce. Práce odbornej, právnej. 

DŇA 30.12.2023 NA CINTORÍNE V MARTINE O 15,00 h SA USKUTOČNÍ PIETNA SPOMIENKA NA P. GEN. LUČANSKÉHO, KTOREJ SA  AKO PRÁVNY ZÁSTUPCA RODINY LUČANSKÝCH ZÚČASTNÍM, dodal Radačovský.

VYŠETROVANIE POKRAČUJE! Otázniky súvisiace so smrťou generála Lučanského sa budú musieť objasniť
Smrť Milana Lučanského aj po troch rokoch stále vyvoláva otázniky. V Martine sa chystá pietna spomienka pri jeho hrobe. A polícia sa bude opäť zaoberať okolnosťami smrti bývalého policajného prezidenta. Tajomné odkazy po Lučanského smrti Keď... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik