Rusi opäť tvrdo udreli!
29 | 12 | 2023 I Milan Laca

Ruské jednotky zaútočili na letiská a arzenály ukrajinských ozbrojených síl.

Ministerstvo obrany: ozbrojené sily vykonali za týždeň 51 úderov na ukrajinské vojenské ciele.

Kam udreli

Ruskí vojaci v priebehu týždňa vykonali viac ako 50 úderov na vojenské objekty ukrajinských ozbrojených síl, vrátane letísk a arzenálov, vyplýva zo  súhrnu o priebehu špeciálnej operácie. Od 23. do 29. decembra absolvovali 50 skupinových a jeden masívny úder vysoko presnými zbraňami a bezpilotnými prostriedkami na objekty vojensko-priemyselného komplexu, infraštruktúru vojenských letísk, arzenály, ako aj sklady: delostreleckú muníciu, bezpilotné člny, zbrane a palivo pre vojenské vybavenie“. Okrem toho zaútočili na miesta sústredenia jednotiek ukrajinských ozbrojených síl, nacionalistických formácií a zahraničných žoldnierov. "Všetky určené ciele boli zasiahnuté," zdôraznilo ministerstvo.

Vojna po novom. Rusi ich v tichosti ničia...
Čo urobilo Rusko s hlavnými zbraňami ukrajinských ozbrojených síl? The Telegraf: Ruské systémy elektronického boja v tichosti potláčajú hlavné zbrane ukrajinskej armády. Problém... Nové ruské systémy elektronického boja deaktivujú hlavné... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | Milan Laca
Čo hlási Kyjev

Ukrajinské médiá informovali o výbuchoch v mnohých mestách, vrátane Kyjeva, Dnepropetrovska, Charkova a Ľvova. Okrem toho sa výbuchy ozývali v Chmeľnickom regióne, Odese, Konotopách, Sumách. Neskôr hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj ohlásil útok na vojenské, priemyselné a infraštruktúrne objekty. Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj v telegramovom kanáli informoval  o útoku na kritickú infraštruktúru, priemyselné a vojenské zariadenia Ukrajiny.

... a zas sa bránili úspešne

Počas masívneho útoku na Ukrajinu použili Rusi 158 prostriedkov vzdušného útoku – rakety rôznych typov a útočné bezpilotné prostriedky; Zničených bolo 27 Šahedov a 87 riadených striel. Sily a prostriedky vzdušných síl, v spolupráci s jednotkami Obranných síl Ukrajiny, zničili: 27 útočných dronov „Šahed-136/131“ a 87 riadených striel X-101/Kh-555/Kh-55. Veliteľ vzdušných síl, generál Mykola Oleščuk oznámil, že išlo o najmasívnejší útok zo vzduchu.

Zelenskyj pohrozil

Počas ranného útoku na Ukrajinu Rusko odpálilo asi 110 rakiet, z ktorých väčšina bola zostrelená, no zároveň došlo k zásahom, úmrtiam a ničeniu, vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho, Rusi zaútočili na Kyjev, Ľvov, Odesu, Dnepro, Charkov, Záporožie a ďalšie mestá. Tvrdí, že poškodená bola pôrodnica, vzdelávacie inštitúcie, obchodné centrum, výškové budovy, súkromné ​​domy, obchodný sklad a parkovisko.

Zelenského tvrdenie 

"Rusko dnes udrelo takmer všetkým, čo má vo svojom arzenáli: Kinžaly, S-300, riadené strely, drony. Strategické bombardéry odpálili X-101/X-505. Bolo vypálených asi 110 rakiet, väčšina z nich bola zostrelená... "Bohužiaľ, následkom ostreľovania sú mŕtvi a ranení."

Nálety na celej krajine

Na celej Ukrajine vyhlásili výstrahu pred náletom, ktorý trval takmer tri hodiny. Ukrajinské médiá a úrady informovali o výbuchoch v Kyjeve, Odese, Ľvove, Charkove, Chmeľnickom, Sumskom a Ternopiľskom regóne. "Zasiahnuté boli kritické infraštruktúry, priemyselné a vojenské zariadenia," potvdil Zalužnyj.

Odveta!  

Ruské ozbrojené sily začali útočiť na ukrajinskú infraštruktúru 10. októbra 2022, dva dni po teroristickom útoku na Krymský most, za ktorým, podľa ruských úradov  boli ukrajinské špeciálne služby. V celej krajine útočia na energetiku, obranný  priemysel, vojenské veliteľské a komunikačné zariadeniam. Odvtedy v ukrajinských regiónoch, niekedy aj v celej krajine, každý deň vyhlasujú výstrahy pred náletmi.  

Charkov a Ľvov boli zasiahnuté ruskými útokmi: Starostovia hlásia masívne výbuchy
Ruské útoky zasiahli v piatok (29. 12.) ráno severovýchodné ukrajinské mesto Charkov, ako aj Ľvov na západe krajiny. Informovali o tom starostovia oboch miest, píše tlačová agentúra AFP. „V meste bolo počuť najmenej šesť výbuchov,“ uviedol... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | Ivan Mihale
Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik