O čo sa tu niekto snaží cez študenta Mareka Janigu?
29 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Kam sa uberá situácia okolo študenta práv Mareka Janigu a premiéra Roberta Fica (Smer-SSD)? Obavy plynú z toho, že niekto sa tu napriek nezáujmu verejnosti o slovnú výmenu medzi premiérom a študentom, snaží o konflikt za každú cenu. 

Pár dní pred Vianocami študent práva Marek Janiga v červených denníkoch prezentoval obavy študentov z vyjadrení dekana PF UK Eduarda Burdu. Reakcia Roberta Fica na seba nenechala dlho čakať. Niekto ju však zámerne pochopil, ako šikanu voči Janigovi, takže študentská rada sa vybrala k ministrovi školstva Tomášovi Druckerovi (Hlas-SD) s posolstvom, aby „si urobil poriadok s premiérom“. K študentom sa pridali listom aj siedmi rektori, ktorí v ňom píšu aj o možnom fyzickom násilí. Anna Belousovová sa obáva podobného scenára, aký bol v Československu v r. 1989 a na Ukrajine počas Majdanu.

Predseda vlády reagoval na mediálne výstupy

Po tom, ako sa dekan Právnickej fakulty Burda vyjadril za zrušenie ÚŠP, niekoľko študentov reagovalo listom, v ktorom sa vyjadrili, že vyjadrenia ich dekana vzbudzujú podozrenia. Za všetkých sa v médiách objavil študent Janiga, ktorý horlivo hovoril o právnom štáte. Robert Fico si myslí, že činnosť „červených denníkov“ je hrubou urážkou vzdelania a autority.

"Denník N a jemu podobné médiá ťahajú Slovensko do pekla. Do pekla neúcty k vzdelaniu a profesionálnej kariére. Ak má mať študent s pubertálnymi vyrážkami na nose prednosť pred dekanom právnickej fakulty a určovať, čo je pravda a čo nie, Boh ochraňuj túto krajinu!," uzavrel Fico.

Fico k praktikám denníka N: Ako študent práva som bol tiež múdry ako gate Šalamúna
PROTISLOVENSKÝ DENNÍK N ŤAHÁ SLOVENSKO DO PEKLA NEÚCTY K VZDELANIU A PROFESIONÁLNEJ KARIÉRE! Protislovenský denník N v utorok zverejnil rozhovor s nejakým študentom Právnickej fakulty v Bratislave s nadpisom: „Vyjadrenia dekana Burdu k špeciálnej... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Študentská rada u ministra

Ešte medzi sviatkami členovia Študentskej rady vysokých škôl kvôli premiérovmu statusu navštívili ministra školstva Tomáša Druckera. Nepáčil sa im kritický postoj premiéra voči študentovi, ktorý označili za internetovú šikanu. Minister s premiérom nekomunikoval, no vo vyhlásení pre ta3 uviedol, že študentov za bezvýznamných nepovažuje „Neťahajte ma do toho, aby som komentoval svojich kolegov,“ odpovedal Drucker na otázku Ficovho ospravedlnenia sa študentovi.

Lenže želaná odozva nikde

„Niekto“ nedovolí, aby téma ostala bez odozvy. Odpoveď na otázku, prečo je to tak, našla Anna Belousovová v liste siedmich rektorov.

„Atakujúce slová z úst ľudí, ktorí majú politickú moc, dokážu odštartovať aj fyzické násilie." Cítite v týchto slovách to, čo ja? Ja tam čítam medzi riadkami niečo veľmi zlé... Akoby sa tu niečo chystalo. Niečo veľmi nebezpečné. A tí, čo škrtnú zápalkou čakajú už len na pokyn,“ obáva sa Belousovová.Politička pripomína, že aj Nežná revolúcia bola odštartovaná falošnou správou o zabitom študentovi. Tiež pripomína, že Ficovo víťazstvo vo voľbách sa vojnovým štváčom veľmi nepáčilo a tak konštatuje, že budúci rok bude ťažký

Rovnaký scenár

Politička pripomína aj ukrajinský Majdan – ten sa spustil tiež kvôli prehre politikov, ktorých si „niekto“ želel vidieť vo vláde. 

„To, že sa za dva dni z dvoch strán  oživuje cez ministra školstva téma, ktorá už prestala väčšinu verejnosti zaujímať a že v nej začali pritvrdzovať, vo mne vzbudzuje obavy, že sa skutočne niečo chystá. Byť Ficom, tak sa začnem vážne  venovať bezpečnostnej politike a hlavne prevencii... Lebo v "tom boji divokom" s ním nikto nebude mať zľutovanie,“ varuje Belousovová na záver.

M. Šutaj Eštok: Prípadné zrušenie ÚŠP prinesie organizačné zmeny aj do polície
V prípade zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) čakajú organizačné zmeny aj Policajný zbor. Prvú reorganizáciu avizuje minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) už začiatkom februára. "Zmeny, ktoré sú dnes v parlamente, hovoria o tom, že... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik