AKTUALIZOVANÉ! Rusi tvrdo udreli. Najsilnejší raketový útok!
29 | 12 | 2023 I Milan Laca

Najsilnejší raketový útok na Ukrajinu: zničené vojenské zariadenia v hodnote 1 miliardy dolárov.

Šok - systémy protivzdušnej obrany Patriot nedokážu zachytiť rakety X-22!

FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
Oficiálne oznámenie

Správa ruského ministerstva obrany o priebehu špeciálnej vojenskej operácie uvádza : „V období od 23. decembra do 29. decembra tohto roku. Ozbrojené sily Ruskej federácie vykonali 50 skupinových a jeden masívny úder presnými zbraňami a bezpilotnými lietadlami proti zariadeniam vojensko-priemyselného komplexu, infraštruktúre vojenských letísk, arzenálom, ako aj miestam na skladovanie delostreleckej munície, bezpilotných člnov, zbraní a paliva. pre vojenskú techniku“.

Rusi opäť tvrdo udreli!
Ruské jednotky zaútočili na letiská a arzenály ukrajinských ozbrojených síl. Ministerstvo obrany: ozbrojené sily vykonali za týždeň 51 úderov na ukrajinské vojenské ciele. Kam udreli Ruskí vojaci v priebehu týždňa vykonali viac ako 50 úderov na... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | Milan Laca

Historický nálet!

Ruský raketový a dronový nálet sa zrejme zapíše do dejín konfliktu ako najsilnejší. Podľa ukrajinských expertov „to bola odveta za útok britského Storm Shadow na Feodosiu. Hovoria, že protilietadloví strelci sa pripravovali „držať oblohu“, ale to, čo sa stalo 29. decembra, prekonalo ich najtemnejšie očakávania.

Ukrajinci vraj ničili, ale čo?

Tlačová služba ukrajinských obranných síl uviedla, že údajne zničili 114 zo 158 vzdušných cieľov. Webová stránka PSU uvádza, že „bola napadnutá kritická infraštruktúra, priemyselné a vojenské zariadenia“.

Čo sa dialo

Najprv drony tradične prileteli zo severného a juhovýchodného smeru. Celkovo to  bolo 36 dronov. Nad ránom odštartovali strategické lietadlá - bombardéry Tu-95MS. Celkovo 18 lietadiel odpálilo najmenej 90 riadených striel X-101/X-555/X-55. Z Kursk ej oblasti bombardéry Tu-22M3 vypálili osem riadených striel X-22/X-32. Potom päť stíhačiek MiG-31K odpálilo päť aerobalistických rakiet X-47M2 Kinžal z oblasti Astrachane. Na Charkov tiež udrelo najmenej 14 protilietadlových riadených striel S-300, ktoré leteli po balistickej dráhe. Z taktických lietadiel Su-35 odpálili 4 protiradarové rakety X-31P a jednu X-59.

Klamali o škodách?

Ukrajinská verejnosť je presvedčená, že oficiálni rečníci tamojšieho ministerstva obrany klamali o zachytení značného počtu vzdušných cieľov, ale aj to, čo je oficiálne potvrdené, je šokujúce. Zničených alebo vážne poškodených bolo 44 objektov. „Bola napadnutá kritická infraštruktúra, priemyselné a vojenské objekty,“ potvrdil generál Zalužnyj, ktorý tak  vyvrátil tvrdenia propagandistov, ktorí „informovali“ o ničení materských škôl, výškových budov a škôl. Je pozoruhodné, že aj podľa  Zalužného neboli protilietadloví strelci schopní zachytiť významný počet dronov.  Zostreliť ich z protilietadlových zbraní je takmer nemožné. 

Kde je obrana? 

Na otázku, kde sú systémy protivzdušnej obrany Patriot, nainštalované Američanmi, sa hovorca ukrajinských obranných síl plukovník Jurij Ignat, rozhodol neodpovedať. Odmietol tiež komentovať, ktoré energetické zariadenia boli zasiahnuté. Ministerstvo energetiky Ukrajiny informovalo, že po raketových útokoch v Kyjevskej, Dnepropetrovskej, Odeskej a Charkovskej oblasti došlo k výpadkom elektriny.

Rusi sa činia 

Ukrajinský expert na elektronický boj a drony Beskrestnov v Ze-TV povedal: „Rusko aktívne sleduje naše obranné podniky“ a medzi ich zamestnancami je veľa ruských informátorov. Žiaľ, máme veľa zradcov, dôchodcov...  

Vojna po novom. Rusi ich v tichosti ničia...
Čo urobilo Rusko s hlavnými zbraňami ukrajinských ozbrojených síl? The Telegraf: Ruské systémy elektronického boja v tichosti potláčajú hlavné zbrane ukrajinskej armády. Problém... Nové ruské systémy elektronického boja deaktivujú hlavné... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik