Ako bude vyzerať finálna parlamentná 150-tka?
29 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Na posty deviatich štátnych tajomníkov nastúpili deviati poslanci Národnej rady SR, takže bude potrebné doplniť poslaneckú 150-tku. Stane sa tak na najbližšom zasadnutí parlamentu. Prichádzajúce prezidentské voľby, ale zvlášť eurovoľby sľubujú, že toto nebude posledná zmena v radoch poslaneckého zboru.

Hoci ďalším v poradí za SNS by mal byť Miroslav Radačovský (SNS / Slovenský patriot), ten si svoje právo na mandát nemieni uplatniť. Ak by sa tak stalo, do EP na jeho miesto nastúpi náhradník, ktorým je Milan Mazurek (Republika). Táto personálna zmena v NR SR nemusí byť posledná. Blížia sa voľby do Európskeho parlamentu, kam má namierené aj Andrej Danko (SNS). Ak by bol zvolený, za určitých okolností by sa do hry o ministerský post podľa TV Markíza mohol vrátiť Rudolf Huliak (SNS / NK).

Radačovského vyhlásenie

Europoslanec Miroslav Radačovský do parlamentu doručil vyhlásenie, v ktorom sa vzdáva nároku na svoj poslanecký mandát. Odôvodnil to tým, že potrebuje ukončiť svoj mandát v EP. „Tým, že sa do parlamentu nedostala SNS, dostala sa tam len de jure, nie de facto, tak urobím všetko pre to, aby nastúpili do parlamentu členovia Slovenskej národnej strany, aby tam nebol pán Danko sám, ako kôl v plote,“vysvetlil ďalší dôvod pre Markízu Radačovský. Ak by sa svojho postu Radačovský vzdal, na jeho post europoslanca by nastúpil Milan Mazurek, dnes už člen hnutia Republika. Obaja totiž vo voľbách do Európskeho parlamentu kandidovali za ĽSNS. Radačovský však odmieta možnosť, že by sa o dokončení mandátu s niekým takto dohodol. „Mám dosť rokov, aj 36 rokov rozhodovacej činnosti na to, aby som s niekým diskutoval o tom, čo mám robiť,“ odmieta Radačovský.

A je po Silvestrovskej paráde! ZVIERATKÁ dostali prednosť. Plus veľký darček navyše pre našich verných kamarátov
Sloboda zvierat i milovníci zvierat dosiahli svoje, keď zabojovali o práva zvierat, trpiacich pri infantilnej koncoročnej zábavke, akou je používanie pyrotechniky. Táto maškaráda má za následky stres, úteky a zranenia mnohých najlepších priateľov... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Môže si to rozmyslieť?

„Musí čakať na vývoj v parlamente, pretože sa to týka poslaneckého mandátu a platí, že iba keby sa tento poslanecký mandát uprázdnil, alebo keby došlo k neuplatňovaniu, tak až vtedy by dostal novú príležitosť nastúpiť, ako náhradník,“vysvetlil politológ Vincent Bujňák.

Personálnym rošádam nemusí byť koniec

Situácia, o akej hovorí Bujňák pritom vôbec nie je vylúčená. Môže ju priniesť zmena na ministerskom poste, na poste štátneho tajomníka, prípadne ak by bol niekto zvolený do EP, či za prezidenta. Tu sa očakáva kandidatúra Andreja Danka.

„Potiahnem kandidátku a potom následne sa rozhodnem, čo so získaným mandátom,“avizoval Danko.

Do hry by sa mohol vrátiť Huliak

O prípadný uvoľnený post podpredsedu NR SR po Andrejovi Dankovi by sa mohol uchádzať Tomáš Taraba (SNS / Život-NS). Ten svoje ambície nedávno prezentoval v Hospodárskych novinách. Ak by teda ukončil svoje ministerské pôsobenie, mohlo by sa o Rudolfovi Huliakovi uvažovať ako o novom ministrovi životného prostredia.

Prekreslí Taraba politickú mapu?
Prvý mesiac koalície: najväčším prekvapením je Tomáš Taraba. Prekreslí politickú mapu? Tomáš Taraba sa stal ministrom životného prostredia z núdze, keď prezidentka odmietla vymenovať do funkcie Rudolfa Huliaka. O to väčším prekvapením Taraba je.... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik