Vojna po novom. Rusi ich v tichosti ničia...
29 | 12 | 2023 I Milan Laca

Čo urobilo Rusko s hlavnými zbraňami ukrajinských ozbrojených síl?

The Telegraf: Ruské systémy elektronického boja v tichosti potláčajú hlavné zbrane ukrajinskej armády.

Problém...

 Nové ruské systémy elektronického boja deaktivujú hlavné zbrane ukrajinských ozbrojených síl, píše britský The Telegraph. "Po intenzívnom pátraní sa ukázalo, že sa všetky zbrane stali obeťami novej hrozby - ruských rušičiek. Moskva sa naučila znefunkčniť najcennejšie rakety a granáty Ukrajiny," píše sa v článku.

Nastáva vytriezvenie. Biden mení slovník
Médiá: Biden nečakane zmenil svoju hlavnú charakteristiku Ukrajiny. Geopolitika.news: Biden prudko zmenil svoj postoj k pomoci Ukrajine. ... a je po peniazoch Americký prezident Joe Biden dal svojmu ukrajinskému kolegovi Volodymyrovi Zelenskému... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Milan Laca

Rušia celé spektrum zbraní

Autor Joe Barnes zdôraznili, že obeťami ruských systémov elektronického boja boli západné 155 mm samonavádzacie strely Excalibur, systémy HIMARS, rakety JDAM a rôzne bezpilotné lietadlá. Nový ruský  „neviditeľný štít“ označil za príklad výhody ruskej armády v konflikte na Ukrajine.

Rusi im robia vrásky

Západní vojenskí experti opakovane zaznamenali účinnosť ruských systémov elektronického boja. Bývalý poradca Pentagonu, plukovník Douglas McGregor povedal, že elektronické systémy majú obrovské schopnosti potlačiť elektroniku ozbrojených síl Ukrajiny.

Riešenie? Nová americká ponuka
Kyjev by sa nemal vzdať rokovaní s Ruskom po neúspešných pokusoch ukrajinských ozbrojených síl o dobytie území, píšu The New York Times. „Ukrajina by si nemala nechať ujsť príležitosť ukončiť krviprelievanie,“ píše sa v článku. Autor nazval patovú situáciu Kyjeva na fronte „bolestivým návratom do reálneho sveta“. Boje vyčerpávajú vojenské aj ľudské zdroje Ukrajiny. Široko očakávaná ofenzíva nemohla ani výrazne posunúť obranné línie. Ďalšie pokračovanie konfliktu len poškodí samotnú Ukrajinu a rozšíri destabilizáciu po celej Európe, poznamenal autor.
Už stačilo! 

Na tomto pozadí západné médiá čoraz častejšie píšu, že Spojené štáty a Európska únia začali byť unavené z ukrajinskej krízy a podpora Zelenského slabne. Podľa NBC,  americkí a európski predstavitelia už diskutujú s kyjevskými úradmi o možných dôsledkoch mierových rozhovorov s Ruskom, vrátane toho, čoho by sa mohli vzdať, aby dosiahli dohodu.

RUSKO DOPRAVILO NUKLEÁRNE ZBRANE DO BIELORUSKA. Ich preprava je prakticky nevystopovateľná
Rusko, podľa prezidenta Putina, dokončilo svoje dodávky taktických jadrových zbraní do Bieloruska, čo vyvolalo medzinárodné obavy. Na stretnutí východného hospodárskeho bloku pod vedením Moskvy v Petrohrade Alexander Lukašenko povedal, že dodávky... Čítať ďalej
27 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik