Slovenskí mlynári vstupujú do roku 2024 s takmer ideálnymi zásobami pšenice na výrobu múky
29 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová

Slovenskí mlynári už majú nakúpené takmer ideálne zásoby potravinárskej pšenice i ďalších obilnín. Slovenskí spotrebitelia tak budú mať k dispozícii dostatok múky vyrobenej z obilia vypestovaného na slovenských poliach až do budúcoročnej žatvy. Tlak dovozu múky z Ukrajiny do EÚ však narastá.

 „Dovoz múk na Slovensko zo zahraničia rastie vždy najmä v predvianočnom období. Európska komisia očakáva, že v hospodárskom roku 2023/2024 sa Ukrajina stane najväčším importérom pšeničnej múky na spoločný európsky trh s podielom presahujúcim 35 % a predbehne Veľkú Britániu. Na Slovensku aktuálne platí zákaz dovozu pšeničnej múky a pšenice z Ukrajiny až do odvolania. Obchodníci však každoročne dovezú na Slovensko približne 81 000 ton múky, ktorej hodnota presahuje 30 miliónov eur. Ide pritom o produkt, v ktorom je Slovensko sebestačné. Slovenskí mlynári sú však primerane zásobení  obilím zo slovenských polí. Až do žatvy tak bude dostatok slovenskej múky,“ povedal Milan Lapšanský, generálny sekretár Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM).

Spotreba múk na Slovensku tradične rastie práve v období vianočných sviatkov

Celoročne sa pohybuje na úrovni okolo 64 kg pšeničnej múky, 2,5 kg ražnej múky a 1,5 kg krúpov, krúpkov a ovsených vločiek i 1,2 kg kukuričnej krupice na obyvateľa. V Európskej únii sa ročne spotrebuje celkovo cez 40 miliárd ton múky ročne. Najväčšími spotrebiteľmi sú Nemecko, Taliansko a Francúzsko.

„Slovenské mlyny vyrobia ročne viac než 300 000 ton pšeničnej a 13 000 ton ražnej múky, ktoré sú najvýznamnejšími produktami mlynského priemyslu na Slovensku. Aktuálne už naše mlyny majú takmer ideálne zásoby obilnín. Slovenskí spotrebitelia tak budú môcť siahnuť po slovenskej múke vo všetkých obchodných sieťach, ktoré zásobujeme. Pri múkach označených Značkou kvality SK garantuje výrobca pôvod pšenice zo Slovenska a jej proces výroby podlieha vyššej frekvencii kontrol priamo vo výrobných závodoch. Tie vykonáva Štátna veterinárna a potravinová správa. Značku kvality SK udeľuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR,“ uviedol Milan Lapšanský, generálny sekretár SSM.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik