RUSKO A USA vyjadrili ochotu pokračovať v spolupráci na MEDZINÁRODNEJ VESMÍRNEJ STANICI
29 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Ruské a americké vesmírne agentúry sa dohodli, že budú spolupracovať na presune posádok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) najmenej do roku 2025. Uviedla to vo štvrtok ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

Vesmírny sektor – vrátane takzvaných krížových letov, ktoré zahŕňajú vyslanie posádok rôznych národností na jednu kozmickú loď je zriedkavou oblasťou spolupráce medzi Moskvou a Washingtonom, odkedy Rusko vyslalo vojakov na Ukrajinu.

„Dosiahla sa dohoda o pokračovaní vzájomných letov do roku 2025,“ uviedol Roskosmos v tlačovej správe. Rozhodnutie bolo prijaté „na zachovanie spoľahlivosti ISS ako celku,“ dodáva Roskosmos. Cieľom je tiež „zaručiť prítomnosť aspoň jedného zástupcu Roskosmosu v ruskom segmente a prítomnosť aspoň jedného zástupcu NASA v americkom segmente.“

Kooperácia Ruska a USA na vesmírnom programe pretrváva. 

ISS bola spustená v roku 1998 v čase zvýšenej americko-ruskej spolupráce po ukľudnení „vesmírnych pretekov,“ počas studenej vojny. „Partneri ISS – Spojené štáty, Rusko, Európa, Kanada a Japonsko sa v súčasnosti zaviazali prevádzkovať obežné laboratórium len do roku 2024, hoci predstavitelia USA pripustili, že chcú pokračovať do roku 2030.

ISS bola spustená v roku 1998 v čase zvýšenej americko-ruskej spolupráce po „vesmírnych pretekoch“ studenej vojny. „Partneri ISS - Spojené štáty, Rusko, Európa, Kanada a Japonsko - sa v súčasnosti zaviazali prevádzkovať obežné laboratórium len do roku 2024, hoci predstavitelia USA uviedli, že chcú pokračovať do roku 2030.

Rusko sa chystá natočiť film na obežnej dráhe
Medzinárodná vesmírna stanica by sa mohla premeniť na prvé filmové štúdio na obežnej dráhe, ak sa dokáže zabezpečiť financovanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik