Počet žiadateľov o azyl v štátoch Európskej únie prekročil za tento rok JEDEN MILIÓN! Ich prílev však má aj hrozivé dôsledky
28 | 12 | 2023 I Dušan Janek

V Európskej únii je za tento rok už viac ako 1 000 000 žiadateľov o azyl. V rozhovore s nemeckou mediálnou skupinou Funke to uviedla šéfka Agentúry Európskej únie pre otázky azylu (EUAA) Nina Gregoriová.

Behom prvých desiatich mesiacov tohto roka vzrástol proti rovnakému obdobiu roka minulého počet žiadostí o 22 percent. Za október vzrástol počet žiadateľov najviac za posledných sedem rokov. Informovala o tom tlačová agentúra ASB Zeitung.

Celkový počet bude „výrazne vyšší než milión,“ uviedla riaditeľka úradu so sídlom na Malte Gregoriová. Do konca októbra tohto roku pribudlo 937 000 nových žiadostí, čo je o 22 % viac než za rovnaké obdobie v minulom roku. Práve október bol s 123 000 novými žiadosťami rekordným mesiacom za posledných sedem rokov. Európska únia má približne 450 miliónov obyvateľov.

Výrazné zníženie počtu azylantov Gregoriová nepredpokladá. „Svet okolo nás je stále menej a menej stabilný,“ povedala Gregoriová s tým, že v potrebe poskytovať ochranu utečencom v roku 2024, aj v nasledujúcich rokoch poľavovať nebude. Konečný počet žiadateľov za rok 2023 agentúra EÚ ešte nezverejnila.

Hlavným cieľom utečencov je stále Nemecko

Nemecko zostáva najčastejšou krajinou v EÚ, kam utečenci podávajú svoje žiadosti o azyl. Spolkový úrad pre migráciu a utečencov do konca novembra registroval takmer 326 000 žiadostí, čo je o 52% viac než za prvých jedenásť mesiacov minulého roka.

24. decembra zomrel vynikajúci tanečník a erudovaný pedagóg
Vo veku 91 rokov zomrel 24. decembra v Bratislave dlhoročný sólista baletného súboru Slovenského národného divadla (SND) a pedagóg Peter Rapoš. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Pripomenula, že bol vynikajúci... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Tibor Malý/TASR

Správanie migrantov sa často vymyká spod kontroly

Zástupkyňa starostu vo Francúzsku označila vládou navrhovaný imigračný zákon stanovujúci jasne pravidlá o zabezpečení kontroly pred možnými zločinmi zo strany migrantov za „hanebný“ a „nechutný.“

V stredu večer bola hospitalizovaná po tom, čo ju brutálne napadol gang severoafrických mužov len pár metrov od jej vlastných vchodových dverí. Oriane Filhol, zástupkyňa starostu Mathieu Hanotin zo Socialistickej strany (PS) v Saint-Denis sa vracala domov z pracovného stretnutia, keď ju okolo 21:30 na ceste k jej domu napadli niekoľkí muži. Zvolená predstaviteľka, ktorá má na starosti solidaritu, práva žien a bojujúca proti diskriminácii vo svojom volebnom obvode bola „násilne napadnutá päsťami do tváre a tela“, uviedol policajný zdroj denníku Le Parisien.

Političke, naivne obhajujúcej práva ľudí s inými kultúrnymi zvykmi sa podarilo pred útokom uniknúť a utekala pešo do domu svojho priateľa, ktorý sa nachádzal o niekoľko ulíc ďalej, no útočníci ju údajne prenasledovali a uštedrili jej ďalšie rany, než utiekli v motorovom vozidle.

Obeť bola po útoku prevezená do nemocnice Saint-Denis na ošetrenie, ale predpokladá sa, že medzitým bola prepustená a podala sťažnosť za útok. Vyšetrovanie vedie prokuratúra v Bobigny, ktorá potvrdila, že zvažuje obvinenia za „násilie, ktoré viedlo k celkovému práceneschopnosti dlhšej ako osem dní u osoby, ktorá si zakrývala tvár, u osoby poverenej výkonom verejnej služby.“ Ktovie, dokedy jej vydrží jej entuziazmus pri podporovaní migrantov, alebo ju táto trauma konečne privedie k rozumu.

Počet brutálnych útokov na aktivistov rastie

Vo Švédsku sa stal ešte horší incident, keď istú dvadsaťdeväťročnú aktivistku bojujúcu proti rasizmu a xenofóbii, hrdo vyhlasujúcu, že by mala byť vláda zhovievavá proti migrantom, ktorých označila i za „najlepších milencov akých mala“, šesť z nich znásilnilo a zaškrtilo.

Od Bidena k Macronovi: Západní lídri v panike z migrácie
Západní lídri zápasia s tým, ako zvládnuť dve vojny definujúce éru na Blízkom východe a na Ukrajine. Ale je tu ďalší problém, jeden oveľa bližšie k domovu, ktorý vykoľajuje vlády v Európe a Amerike: migrácia. Rastúce obavy voličov z migrácie sú... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik