Parlament navrhol príspevok na splácanie úveru na bývanie. Vláda ho už schválila
29 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Dlžníci splácajúci hypotéky môžu požiadať štát o príspevok na splatenie úveru voči finančným inštitúciám. Ako im štát pomôže a ako budú môcť pozmeniť splácanie dávok?

Národná rada Slovenskej republiky navrhla príspevok na splácanie hypotéky. Nová sociálna dávka, pomocou ktorej prispeje štát oprávnenej osobe pri splácaní úveru pozmení spôsob refixacie úveru na bývanie.

Ide o mimoriadny daňový bonus, pomáhajúci hypotekárnym dlžníkom. Tým v roku 2023 narástli splátky na rozdiel od roku minulého. Nárok na znížený úrok majú pri ročnom zúčtovaní za rok 2023 prípadne v daňovom priznaní. Hovorí sa i o ďalšej pomoci zo strany štátu súvisiacej s nárastom splátok po refixácii hypoték.

Niektorí dlžníci budú môcť žiadať o príspevok na splácanie úveru na bývanie. Koľko maximálne možno získať, aké sú podmienky a ako bude dávka vyplácaná?

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v spolupráci s ministerstvom financií schválilo nový návrh zákona o pomoci pri splácaní hypotéky na bývanie. Príspevok vo forme štátnej sociálnej dávky poskytnutý ministerstvom bol schválený 29. novembra 2023 vládou Slovenskej republiky. Nová pomoc splácajúcim dosiahne maximálne 150 eur mesačne. Pomoc je namierená pre domácnosti s nižším príjmom, u ktorých je pravdepodobnosť, že nebudú mať dostatok prostriedok na splácanie úveru. Platnosť zákona sa začne realizovať 1. januára 2024 a prvý príspevok bude poskytnutý splácajúcim vo februári pre tých, ktorý o tento bonus požiadajú.  

Výška dôchodkov bude budúci rok narastať. Upraví sa aj vzhľadom k cenám
Dôchodcovia si od nového roku prilepšia. Viac peňazí bude mať takmer pol milióna penzistov. Priemerná výška starobného dôchodku bola v októbri 648 €. Od nového roka by sa v prepočte mala zvýšiť penzia o asi 23 €. Zvýšenie dôchodku prebehne... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny uviedol, že sa toto opatrenie týka tých, čo majú príjem do výšky 1,6 násobku priemernej mzdy spred dvoch rokov. Hranica tohto príjmu sa rovná 2 086 eur. Štát prispeje  75 % z navýšenia splátky. „Príspevok budú vyplácať úrady práce, vždy nasledujúci mesiac po zaplatení splátky. Stačí, ak občan podá na príslušnom úrade práce žiadosť a ten v spolupráci s Finančnou správou SR a bankami rozhodne, či spĺňa na túto bonifikáciu nárok. Zatiaľ je pomoc nastavená do roku 2027 s možnosťou pravidelného prehodnocovania pri zákone o štátnom rozpočte a počas celého tohto obdobia by mala pokryť spolu približne 315-tisíc úverov,“ dodal minister.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik