Marek Para: Snahy o likvidáciu Diany Santusovej sa ma hlboko ľudsky dotkli (VIDEO)
28 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

"Správanie lipšicovcov na ÚŠP a ich ľudí na NAKA bolo šokujúcim vybočením z noriem správania, ktoré máme v Európe. Opoziční kritici vládnych krokov sa oháňajú právom EÚ, ale pri jeho brutálnom porušovaní v predchádzajúcich rokoch zostávali ticho. Keď si niekto normálny vypočuje žarty policajných vyšetrovateľov na účet zadržaných a to, ako čakali kto a kedy sa obesí, musí byť zdesený. Pošliapanie práv občanov Úradom špeciálnej prokuratúry nemôže zostať bez odpovede," hovorí advokát Marek Para.

Beztrestnosť sa podľa Mareka Paru skončila a dodáva, že: "musia byť obnovené mechanizmy kontroly a dodržiavanie zákonných noriem na európskej úrovni."

Aj tento rok bol rokom bohatým na dianie v oblasti slovenskej justície a práva. Diali sa veci okolo čurillovcov, pohol sa prípad Diany Santusovej, prebehlo množstvo akcií, kde polícia demonštrovala svoju silu pri teatrálnom zatýkaní a následnom prepúšťaní mnohých pred voľbami politicky nepohodlných osôb. Po zmene vlády to vyústilo do zmien, navrhovaných v Trestnom poriadku. O týchto zmenách sa rozprávala v relácii Teraz takto Anka Žitná s advokátom Marekom Parom.

Marek Para uviedol, že veľmi emotívnym momentom pre neho bolo prevzatie prípadu Diany Santusovej. Postup, ktorý voči nej aplikovali čurillovci a to, ako hrubo zasahovali do jej vyšetrovania, sa ho ako človeka hlboko dotkli.

FB/DS, TASR

„Samozrejme, boli tu aj ďalšie kauzy, v ktorých už konštantne ÚŠP v súčinnosti s NAKA porušuje zásady európskeho práva. Pre mňa je paradoxné, že Repa, Šúrek, či Lipšic, ktorí v minulosti vedome porušovali právo EÚ sa dnes snažia všetkých presvedčiť, že je to právo EÚ, ktoré neumožňuje zmeny Trestného zákona, Trestného poriadku a ani zrušenie ÚŠP,“dodáva Para s tým, že to nie je pravda.

Generálna prokuratúra však prijala v súvislosti s prácou ÚŠP niekoľko podaní, preto advokát verí, že v roku 2024 sa minimálne niektoré z nich pohnú ďalej. Nasledovať by malo preverenie a samozrejme vyvodenie dôsledkov.

 

Obhajca Aleny Zsuzsovej je mŕtvy!
Zomrel známy slovenský advokát Štefan Neszméry, ktorý bojoval za spravodlivosť a Slovákom priblížil, ako OČTK manipulovali v trestných konaniach Obhajca Aleny Zsuzsovej v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Tibor Malý

Marek Para vysvetlil, že prioritne sa tieto podania týkajú poskytovania nezákonných výhod rôznym spolupracujúcim obvineným.

„Konkrétne naše podania smerovali voči prokurátorom: Harkabus, Mikuláš, Repa, Šúrek a voči viacerým vyšetrovateľom NAKA,“vysvetľuje právnik a menuje niekoľko konkrétnych mien. Podali aj trestné oznámenie pre jeho odpočúvanie v poradnej miestnosti v Ústave na výkon trestu v Leopoldove, čo sa pôvodne pokúšali zamiesť pod koberec, no generálna prokuratúra vydala pokyn na opätovné prešetrenie odpočúvania Mariána Kočnera a jeho právnikov.

Nelegálne odpočúvanie prebehlo aj v kauze poľovníckej chaty, kde aj sám vyšetrovateľ Juhás priznal, že informácie z odposluchov poskytoval ÚŠP. Káuz a šetrení proti ÚŠP je podľa Paru toľko, že otázka potreby existencie tohto úradu je skutočne sporná. Dokonca aj prípad Diany Santusovej cez priznanie Sabotu - jedného z obvinených, no aj cez vyšetrovanie, podľa Parovho tvrdenia vedie na ÚŠP.

Opozícia upozorňuje, že zníženie sadzieb za niektoré trestné činy bude slúžiť v prospech ukončenia vyšetrovania niektorých súčasných koaličných politikov, prípadne ich oligarchov. Mnohí odborníci z právnickej obce však hovoria, že v tejto oblasti Slovensku „ušiel vlak“ a zvyšok Európy okrem iného ďaleko viac využíva napríklad alternatívne tresty. Marek Para nesúhlasí s tým, že výsostne odborná téma sa zvrtla na politickú úroveň.  

Je však potrebné povedať, že na Slovensku sú za násilnú kriminalitu nižšie tresty, ako za ekonomickú trestnú činnosť. Ako príklad Para uvádza, že pri legalizácii príjmov z trestnej činnosti je sadzba 12-20 rokov, čo je sadzba vyššia, ako za vraždu. Sadzby, ktoré prináša novela navrhovaná súčasnou vládou sú porovnateľné so sadzbami v okolitých, či západných štátoch.

Novela Trestného zákona ráta aj s alternatívnymi trestami, pri ktorých je podľa Mareka Paru ďaleko vyššia šanca, že odsúdený človek sa po uplynutí trestu ľahšie zaradí späť do spoločnosti. Po návrate z pobytu vo väzení je to ďaleko ťažšie a preto ani náprava konkrétneho človeka nie je taká účinná.

„Ak niekoho nezaradíte späť do spoločnosti, prepadne mu legálne nadobudnutý majetok a vyradíte ho zo slušného života a možno aj tú rodinu, kde sa vytvára potencionálna možnosť, že sa tí ľudia dostanú na šikmú plochu. Resocializácia je absolútny základ,“vysvetľuje advokát.

Sudcovia NS a NSS budú voliť nového člena Súdnej rady SR vo februári 2024
Sudcovia Najvyššieho súdu (NS) SR a Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR budú voliť nového člena Súdnej rady SR 5. februára 2024. Voľbu vyhlásil predseda Súdnej rady SR Ján Mazák po tom, ako sa vzdala Petra Príbelská svojej funkcie. Záujem prejavili... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Tibor Malý/TASR

Na jednej strane je politický zápas logický – vláda plní svoje predvolebné sľuby a opozícia to má právo kritizovať. Podľa Mareka Paru si Daniel Lipšic tento zápas „prisvojil“ a svojimi vyjadreniami doň vnáša zbytočné a nevhodné emócie.

„Vylieva si politickú žlč a keďže podozrenia smerujú proti nemu, snaží sa zneužiť tieto legitímne protesty a legitímne vyjadrovanie občianskeho postoja vo svoj prospech,“upozorňuje advokát.

„Akýkoľvek nástroj na objasnenie kriminality je vítaný. Problémom je, ak sa zneužíva, ak je možnosť ho zneužiť. Nový zákon, ako ho vnímam ja, zobjektivizuje určité prístupy prokuratúry, ktoré boli veľmi utajované,“ konkretizuje advokát zmeny v tejto oblasti. Ako príklad uvádza prípad kajúcnika Slobodníka, ktorý sa síce prezentuje ako ten, čo chce pomôcť pri objasňovaní kriminality, no podstatnú časť svojich skutkov zamlčal.

„A zamlčal tiež kriminalitu osôb, ktoré chcel chrániť,“ dopĺňa Para a dodáva, že na Slobodníka povedali nejaké skutočnosti iní spolupracujúci obvinení, čím vzniklo neželané reťazenie. ÚŠP však už nechcel tomu „prvému v reťazi“ vziať sľúbené výhody a tak vytváral rôzne pokútne zmeny. Tomuto práve chce novela zákona predísť, pri „kajúcnikoch“ bude nutné jasne vedieť, „čo a za čo“.

Brutálny NÁKLAD Z. Kollára k hnutiu Sme rodina. Informácie vás DOSTANÚ (VIDEO+GALÉRIA)
Pri videách Zoroslava Kollára, ktoré začína pozdravom „Ahoj Boris,“ sme si už zvykli na fakt, že sa z nich vysypú kilá špiny, ktorú má za nechtami Boris Kollár (Sme rodina), ale aj jeho blízki spolupracovníci. Inak tomu nie je ani video, v ktorom... Čítať ďalej
27 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik