A je po Silvestrovskej paráde! ZVIERATKÁ dostali prednosť. Plus veľký darček navyše pre našich verných kamarátov
29 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Sloboda zvierat i milovníci zvierat dosiahli svoje, keď zabojovali o práva zvierat, trpiacich pri infantilnej koncoročnej zábavke, akou je používanie pyrotechniky. Táto maškaráda má za následky stres, úteky a zranenia mnohých najlepších priateľov človeka. Konečne niekto prejavil súcit voči zvieratám.

„Tento rok je posledným, kedy budeme môcť uvidieť v predaji zábavnú pyrotechniku. Od 2. januára budúceho roka vstúpil na Slovensko do platnosti zákon o zákaze jej predaja. Do ďalšieho roka ideme s nádejou na zlepšenie. Máme však obavu, že sa podpaľači najbližšie dni chytia svojej poslednej šance. Ako inak, vedia o nej dobre aj predajcovia,“ vyjadrila sa organizácia na ochranu zvierat Sloboda zvierat.

Klepnutie po prstoch predajcom týchto nevkusných produktov nebude chutiť všetkým. Je ešte mnoho ľudí, ktorí si na tento každoročný zvyk potrpia a nájdu sa aj domáci kutilovia, vyrábajúci si vlastnú pyrotechniku. Tým však často klepnúť po prstoch nemusia ani ochrancovia zákona, pretože pri jej výrobe a používaní zvyknú neraz prísť nielen o prsty, ale aj o celú ruku.

Sloboda zvierat apeluje na pozornosť majiteľov domácich miláčokov.

„Zabezpečte svoje psy pred útekom poskytnutím pokojného miesta vo vašej blízkosti. Overte si správnosť údajov na čipe, aby sme vám ich mohli vrátiť v prípade, že sa zabehnú. Údaje skontrolujete v centrálnom registri spoločenských zvierat na internetovej adrese www.crsz.sk", dodáva na svojej stránke na sociálnej sieti Sloboda zvierat. Táto organizácia vopred ďakuje tým, ktorí sa nemienia podieľať na hlúpom prejave radosti z prichádzajúceho Nového roku.

Zábavná pyrotechnika vyvoláva u zvierat silný strach
Zábavná pyrotechnika vyvoláva u zvierat silný strach. Preto je nutné v čo najväčšej miere odstrániť ich dosah na štvornohých miláčikov. Pre TASR to uviedol prezident Komory veterinárnych lekárov (KVL) SR Ľubomír Kráľ. Jednou z možností je vytvoriť... Čítať ďalej
28 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Konečne aj ďalšia dobrá správa.

Sloboda zvierat prišla aj s ďalším prejavom dobrej vôle zo strany zákonodarcov. Od nového roku bude zakázané aj držanie psa uviazaného prostriedkom na uväzovanie, okrem krátkodobého uviazania psa pod dohľadom počas čistenia chovného priestoru, kŕmenia a ošetrovania, chovu nebezpečného psa (pes, ktorý v minulosti napadol, resp. pohrýzol človeka podľa zákona 282/2002), nie však gravidnej či dojčiacej suky, chorého psa a šteňaťa do 6 mesiacov.

Dočasne môže byť uviazaný i pes slúžiaci  v službách polície, vojakov, colníkov či justičnej stráže a psa na osobitný účel, t.j. pastierskeho, poľovného psa alebo psa v horskej službe či SBS počas stráženia či pracovnej činnosti, na ktorú je pes určený a počas výcviku.

Tento zákaz platí od 1. januára 2022 pre psy narodené po tomto dátume a od 1. januára 2024 pre všetky skôr narodené psy. Prechodné obdobie slúži na to, aby všetci držitelia zvierat stihli postaviť plot a pustiť domáceho kamaráta a strážcu z reťaze.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik