30. decembra to budú tri roky od vraždy GENERÁLA LUČANSKÉHO. Dôkazy o vražde pribúdajú
28 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Obeť nenávisti, pomstychtivosti a boja o moc slovenských politikov. To všetko bol generál Lučanský. Tí však svoju účasť na tomto zločine doteraz popierajú. Bezprostredne po jeho smrti bola bývalou ministerkou spravodlivosti zriadená politická komisia, ktorá v priebehu niekoľkých týždňov vypracovala ledabolú a z právneho hľadiska neakceptovateľnú správu. V nej sa však popiera, že by sa na jeho smrti mohla podieľať aj iná osoba. Smrť označili za samovraždu. K nej nemal gen. Milan Lučanský žiadny dôvod.

Miroslav Radačovský na sociálnej sieti uvádza situáciu na pravú mieru, keď porovnáva a dodáva hmotné a relevantné dôkazy o tom, že sa v prípade smrti gen. Lučanského jednalo o hrdelný zločin.

Na porovnanie pridáva fotografie, na ktorých drží v rukách niekoľkostranovú záverečnú správu politickej komisie a pred sebou na stole má len časť niekoľko stoviek strán vyšetrovacieho materiálu v tejto veci. Ani trojročné vyšetrovanie, vykonanie množstva dôkazov, vypočutie stovky svedkov, vypracovanie množstva znaleckých posudkov, odborných vyjadrení však doposiaľ dostatočne nepreukázalo, čo bolo skutočnou príčinou a dôvodom smrti gen. Lučanského.

„Nie som zástancom toho, aby sa právne a skutkovo náročné veci pred skončením vyšetrovania zverejňovali,“ tvrdí Miroslav Radačovský. „Pretože to viac veci škodí ako pomáha. Avšak vzhľadom na verejné vyhlásenia bývalej ministerky Kolíkovej, niektorých politikov a médií, uvediem len stručne... K smrti gen. Lučanského došlo udusením,“ rozvádza tému Radačovský.

„Toto nie je sporné. Bývalá ministerka, niektorí politici a médiá hovoria, že k uduseniu došlo obesením, pretože to vyplýva zo znaleckého posudku o príčine smrti. Zo znaleckého posudku, vykonaného v súlade so zákonom to však nevyplýva,“ vyvracia podvratné fakty Miroslav Radačovský. „Chýbajú totiž znaky nevyhnutné pre záver, že k uduseniu došlo obesením a to predovšetkým škrtiaca ryha na krku nebohého. Až „doplnením“ znaleckého posudku o niekoľko dní sa zrazu konštatuje, že škrtiaca ryha na krku sa objavila dodatočne.“

Miroslav Radačovský toto razantne popiera a dodáva, že znalecký posudok bol vykonaný v rozbore so zákonom. Nemôže podľa neho teda slúžiť ako dôkaz, na základe ktorého by bolo možné konštatovať, že spáchal gen. Lučanský samovraždu obesením. Výpovede svedkov sú podľa neho sporné tiež. Na krku nevideli žiadne znaky, hovoriace o tom, že by sa obesil.

Miroslav Radačovský bude pracovať s dôkazmi na odbornej úrovni a dôsledne

O ostatných faktoch, súvisiacich so smrťou gen. Lučanského sa zatiaľ nevyjadril, pretože je na to potrebný odbornejší, akademický posudok. O nich bude informovať Radačovský až po úplnom skončení vyšetrovania.

„Dĺžku konania a vyšetrovania ja, ako zástupca poškodených, ovplyvniť nemôžem. Nie som vyšetrovateľ ani dozorný prokurátor. Nikdy som nevyslovil názor, ani sa nevyjadril, že poranenia a smrť gen. Lučanského mali spôsobiť príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže. Vyšetrovacie orgány a nie ja začali a pokračujú v trestnom stíhaní, ako sa v uzneseniach uvádza, proti doposiaľ nestotožneným osobám v postavení príslušníkov ZVJS. Hoci si môžem myslieť, že aj toto nie je celkom správne,“ dodáva Radačovský.

VYŠETROVANIE POKRAČUJE! Otázniky súvisiace so smrťou generála Lučanského sa budú musieť objasniť
Smrť Milana Lučanského aj po troch rokoch stále vyvoláva otázniky. V Martine sa chystá pietna spomienka pri jeho hrobe. A polícia sa bude opäť zaoberať okolnosťami smrti bývalého policajného prezidenta. Tajomné odkazy po Lučanského smrti Keď... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Odhodlanie a pevná vôľa Radačovskému rozhodne nechýba

„V konečnom dôsledku, z môjho procesného postavenia nevyplýva ani povinnosť skúmať či vyšetrovať, kto takéto poranenia prípadne smrť mohol alebo nemohol spôsobiť. Pre mňa a pre rodinu poškodených je dôležité to, že na základe mnou navrhovaných dôkazov a ďalších skutočností, podľa môjho názoru, nevyplýva, aby si poranenia a smrť gen. Lučanský spôsobil sám,“ nezabúda však pripomenúť Miroslav Radačovský. „A toto je pre mňa ako právneho zástupcu poškodených najdôležitejšie a na tom budem stále trvať, aj keby to malo trvať akokoľvek dlho.“

Miroslav Radačovský pripúšťa, že ho ešte čaká veľa práce na objasnení smrti gen. Lučanského. Práce na odbornej a právnej úrovni. Verí však, že bude mať dostatok síl na to, aby túto prácu mohol vykonávať intenzívne a s odhodlaním i naďalej. Tomuto poslaniu sa venuje už tri roky a evidentne vo svojej práci nemieni poľaviť.

Matúš Šutaj Eštok koná! Ruší súťaž!
Súťaž na automatizovaný systém porušení pravidiel cestnej premávky sa zruší, upraví a vyhlási nanovo. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to avizoval v rozhovore pre TASR. Pôvodné verejné obstarávanie je podľa neho neprehľadné. V novej... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik