RUSKO DOPRAVILO NUKLEÁRNE ZBRANE DO BIELORUSKA. Ich preprava je prakticky nevystopovateľná
27 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Rusko, podľa prezidenta Putina, dokončilo svoje dodávky taktických jadrových zbraní do Bieloruska, čo vyvolalo medzinárodné obavy. Na stretnutí východného hospodárskeho bloku pod vedením Moskvy v Petrohrade Alexander Lukašenko povedal, že dodávky boli dokončené v októbri - hoci neuviedol, koľko alebo kde boli nasadené.

Taktické jadrové zbrane, ktoré sú určené na použitie na bojovom poli, majú krátky dosah a relatívne nízku nukleárnu silu v porovnaní s oveľa silnejšími jadrovými hlavicami pripevnenými na rakety dlhého doletu.

Môžu mať výťažok  okolo 1 kilotony, čo je výrazne menej ako 15 kilotonová sila americkej bomby použitej na Hirošimu počas druhej svetovej vojny. Ich silu však vzhľadom na moderne vyrábané nukleárne zbrane nemožno podceňovať a súperenie medzi štátmi by nemalo žiadne racionálne zdôvodnenie, pretože nukleárne zbrane môžu ohroziť nielen devastačne, ale aj rádioaktívnym žiarením.

Kontrolu nad nukleárnymi zbraňami bude mať predovšetkým Rusko

Prezident Lukašenko vo vzájomných rozhovoroch s Ruskom uviedol, že kontrolu nad zbraňami budú mať spolu s ruským prezidentom Putinom. Ten tieto zbrane poslal do Bieloruska. Bieloruský prezident povedal, že umiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku má byť odradenie Poľska od potenciálnych hrozieb smerom na Rusko i Bielorusko. Poľsko je členom NATO, ktoré podporuje Ukrajinu vojensky, humanitárne a smerovaním k prozápadnej forme diplomacie. Zariadenia sú kompaktné a môžu sa diskrétne prevážať v kamióne alebo lietadle.

Preprava nukleárnych zbraní je prakticky nevystopovateľná

Aliaksandr Alesin, nezávislý vojenský analytik so sídlom v Minsku povedal, že na prepravu zbraní sa používajú kontajnery, ktoré nevypúšťajú žiarenie a mohli byť presunuté do Bieloruska bez toho, aby o tom Západ vôbc niečo vedel. "Ľahko sa zmestia do bežného dopravného lietadla Il-76," povedal v júli, keď sa pripravovali správy o zásielkach.

Bieloruská jadrová päsť je silnejšia! (VIDEO)
Ďalší komplex "Iskander-M" vstúpil do služby v Bielorusku Bieloruská armáda dostala novú súpravu raketového systému Iskander-M, informovala tlačová služba bieloruského ministerstva obrany. Majú svoje rakety Ministerstvo pripomenulo, že... Čítať ďalej
31 | 08 | 2023 | Milan Laca

„Denne sa uskutočnia desiatky letov a je veľmi ťažké vystopovať tento špeciálny let. Američania by to nemuseli monitorovať,“ skonštatoval Alesin. „Bielorusko má 25 podzemných zariadení - postavených počas studenej vojny - pre rakety stredného doletu s jadrovou hlavicou, ktoré dokážu odolávať raketovým útokom“, dodal Alesin. „Iba päť alebo šesť takýchto skladov by mohlo skutočne skladovať taktické jadrové zbrane, ale armáda pôsobí na všetkých z nich, aby bola schopná zneškodniť západné spravodajské služby,“ uviedol.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik