NAHRADÍ UMELÁ INTELIGENCIA aj... PRAVDU? (VIDEO)
30 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Startup Channel 1 v utorok predstavil prvú spravodajskú reláciu úplne zabezpečenú pomocou umelej inteligencie. Moderátor, znelky aj odkazy na originálne správy sú výtvorom umelej inteligencie. Firma plánuje predstaviť rozsiahle vysielanie od februára budúceho roka a sľubuje, že každému užívateľovi ponúkne obsah ušitý na mieru.

Moderátorka stojí v štúdiu a hovorí priamo do kamery. Po jej úvodnom komentári sa na obrazovke objaví reportáž, ktorá je automaticky preložená z francúzštiny do angličtiny. Má to však aj háčik. Situácia, ktorú poznajú milióny televíznych divákov, je vytvorená umelou inteligenciou – moderátorka v realite ako človek neexistuje a preklad prebieha bez prítomnosti prekladateľa.

Novinku podľa servera Deadline v utorok predstavil startup Channel 1 podnikateľa Adama Mosama a producenta Scotta Zabielskiho. Podľa nich je tento projekt iba začiatkom. Vo februári alebo marci sa chce totiž firma pochváliť s kanálom FAST, ku ktorému si budú môcť užívatelia stiahnuť tiež mobilnú aplikáciu. Umelá inteligencia sa následne postará o to, aby mohli diváci sledovať také správy, aké ich zaujímajú.

„Konečne sme sa dostali do bodu, keď je pohodlné tieto správy sledovať. Nejde iba o vizualizáciu, v budúcnosti budú môcť diváci s moderátormi hovoriť. A existuje mnoho ďalších technológií, ktoré môžeme využiť k vylepšeniu zážitkov počas sledovania správ,“ uviedol Mosam, ktorý o pilotnom projekte hovorí ako o predvádzacej epizóde.

„Chceli sme dokázať, že sme schopní tento nápad zrealizovať,“ dodal Mosam s tým, že projekt, na ktorom sa podieľa jedenásť ľudí, je zatiaľ financovaný iba z vlastných zdrojov. Vďaka tejto ukážke však verí, že zoženie dostatok kapitálu na pokračovanie inovácií.

Z objektívnosti správ sa stáva lotéria. A pravdepodobne aj história.

S obsahom generovaným umelou inteligenciou vyvstáva otázka, do akej miery budú správy dôverychodné. Mnoho spoločností sa totiž zameriava na problematiku deepfake (falošné tváre reálnych postáv umiestnené na nereálnych postavách) a šírení ďalších dezinformácií v online prostredí, ktoré v posledných rokoch značne narastajú. „Musíme si byť tohto problému vedomí. Ako spoločnos sa s týmto problémom budeme musieť vysporiadať, pretože ako sa technológia zdokonaľuje, bude stále  jednoduchšie generovať falošný obsah,“ vyjadril sa Mosam, vedomý si rizík, ktoré táto technológia prináša.

Pri vytváraní spravodajského obsahu preto bude Channel 1 spolupracovať s dosiaľ neoznámenou tlačovou agentúrou, čerpať bude tiež z obsahu nezávislých novinárov či vládnych dokumentov, pričom bude vždy poskytovať odkazy na tieto primárne zdroje. „Chceme, aby sa diváci cítili dobre a vedeli, že správy prichádzajú z dôveryhodných zdrojov. To je pre nás najdôležitejšie, pretože je nám jasné, že bez toho prídeme o sledovanosť,“ dodal Zabielski.

Keď sa bude jednať o výtvor umelej inteligencie, objaví sa na obrazovke špeciálna ikona, aby diváci vedeli, aká časť spravodajstva je generovaná. Táto ikona sa objaví aj v momente, keď bude potrebné preložiť výpovede ľudí do iného jazyka.

Chcete poznať dátum vašej smrti? Umelá inteligencia vám to umožní
Umelá inteligencia opäť pokročila. Tentoraz až tak, že vám to možno nebude príjemné. Dokáže totiž predpovedať dátum vášho úmrtia. Chcete ho ale skutočne poznať? Vedci vytvorili nástroj, ktorý presne predpovie dátum vašej smrti Dánski výskumníci... Čítať ďalej
25 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Výmena živých komentátorov za... neživých.

Použitie umelej inteligencie vyvolalo obavy v celom spravodajskom biznise, keď Mosam potvrdil, že výrobné náklady Channel 1 sú omnoho lacnejšie než platiť niekoľko spravodajcov, kameramanov, fotogravo či moderátorov. Cieľom firmy však nie je nahradiť novinárov, ktorí tvoria skutočné spravodajstvo, povedal Zabielski. A navrhol, že licencie obsahu by mohlo poskytnúť zdroj príjmu miestnym spravodajským kanálom, čím určite polichotil uchu mediálnym držgrošom.

K čomu však dôjde, je pravdepodobne úplné nahradenie moderátorov. Tvorcovia sa radujú z toho, že ich moderátori vyzerajú skutočne a sú schopní gestikulovať. „Naši moderátori majú už teraz omnoho väčšiu hĺbku než osobnosti generované umelou inteligenciou, ktoré sa objavujú v Kórey, Indii alebo Číne,“ raduje sa Mosam.

Cieľom firmy následne je, aby si všetci diváci po celom svete mohli moderátora uspôsobiť k svojmu obrazu. Môžu si zmeniť jeho výzor, vzhľad aj farbu hlasu. Aplikácia potom umožní používateľom sledovať správy na podobnom princípe, ako funguje napríklad TikTok. „Vďaka tomu sa o vás pomerne rýchlo dozvieme, aký typ správ chcete konzumovať,“ predostiera Mosam.

Kam až tento extrém dôjde, si môžeme (alebo nemôžeme?) ani domyslieť. Zneužiť sa totiž dá aj v iných oboroch ako sú médiá. Napr. v práve, školstve, armáde. Je toto skutočne to, čo chceme? Chceme sa nechať oklamať? Nebolo by to prvýkrát. Ale toto by už nebola milosrdná forma lži. Toto je už monštrózny produkt technológie, pričom argumentom je finančná úspora. A na cinkot peňazí počuje mnoho inštitúcii ako poslušný psík na povel.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik