Jiří Kajínek tvrdo: Polícia akciu v Prahe nezvládla (VIDEO)
29 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Bez ohľadu na to, ako vnímame Jiřího Kajínka, má svojich prívržencov, aj odporcov. V posledných rokoch sa vyjadruje k rôznym aktuálnym udalostiam v Česku a urobil tak aj po nedávnej masakre na Filozofickej fakulte Karlovy univerzity. Tesne pred Vianocami tam študent vystrieľal 15 ľudí a nebola to konečná bilancia jeho obetí – vychádzajú na povrch aj ďalšie.

Kto vlastne je Jiří Kajínek? Človek, ktorý vo videu prezentuje názor, že v tomto prípade zohrali úlohu dve veci. Jedna hovorí o tom, že obetí mohlo byť menej, druhá o tom, že ich mohlo byť aj ďaleko viac. Kajínek tiež hovorí o tom, že nie je dobré trestať všetkých, ktorí majú zbrojný pas. Prečo si myslí, že strelec musel byť vyšinutý, aká bola ďalšia chyba polície a prečo si myslí, že opatrenia na zvýšenie bezpečnosti nemajú veľký význam?

Jiří Kajínek

V roku 1998 bol odsúdený za dvojnásobnú nájomnú vraždu a jeden pokus vraždy na doživotný trest odňatia slobody. Z väzenia sa mu podarilo niekoľkokrát utiecť. Jeho prípad sa stal všeobecne známym, bol podľa neho natočený film a prebiehala verejná diskusia, či bol odsúdený právom. V máji 2017 mu prezident republiky Miloš Zeman udelil milosť.

Strelec z Prahy zanechal list na rozlúčku. Priznáva ĎALŠIU vraždu
Strelec, ktorý na univerzite v Prahe zabil 14 ľudí, sa v liste na rozlúčku priznal k ďalším vraždám. Šialené besnenie 24-ročného strelca si 21. decembra v centre Prahy vyžiadalo 14 obetí. Ďalších 25 ľudí je zranených, viacerí z nich... Čítať ďalej
27 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Jeho alma mater

Kajínek hovorí, že on sám pred veľa rokmi študoval na škole, v ktorej sa 21. decembra strieľalo. V súvislosti s vraždou v Klánoviciach, na ktorú sa ho novinári pýtali upozornil, že vôbec nemusí ísť o ťažkého psychopata schopného všetkého. Dôležitý je motív, ktorých môže byť množstvo od choroby, až po pomstu.

Strelec bol chorý človek

Dnes však Kajínek usudzuje, že podľa slov samotného strelca musel mať obrovské psychické problémy. Skôr ho prekvapuje, že si to ani jeho okolie, ani spolužiaci nevšimli. Navyše keď ho polícia sledovala cez všelijaké sociálne siete, lebo veď všade sme odpočúvaní, kto potrebuje, vie zistiť, kde sme čo platili, sledované sú mobliy.

„Keď tu poviem nevhodné slovo, je problém a tam ten chlapec hovoril o úplne jasných veciach. Keby to polícia podchytila skôr, nič z toho sa nemuselo stať,“ myslí si Kajínek. Slová o tom, že policia nemala dostatok času, keby mali po Klánoviciach ešte pár dní, tak na neho prídu, vníma len ako kopec prázdnych výhovoriek. Tie môžu byť pravda, ale veci fungujú inak.

Mohli byť pripravení

Zvlášť, keď polícia mala dopredu informácie, aký má chlapec plán. Aj členka akademického senátu hovorila o tom, že dostali avízo o možnom nebezpečí streľby na fakulte a napriek tomu tam bol poslaný jeden policajt. Napriek tomu, že polícia aj s ministrom sa navzájom ubezpečovali, ako perfektne zvládli akciu, Kajínek hovorí o blamáži.

TERAZ JE RAD NA MNE! Aj také vyhrážky počuť v Prahe
Tragédia v Českej republike ešte neskončila. Má svoje pokračovanie. Tragédiou totiž je, že sa nájdu ľudia, ktorí vraždenie schvaľujú a sami sa vyhrážajú nevinným obetiam. Policajti len za včerajší deň riešili ďalších sedem prípadov nebezpečného... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Zákaz zbraní nie je dobrý nápad

„Polícia umožnila strelcovi minimálne 14 minút, možno ešte dlhšie, aby strieľal do ľudí,“ prekvapuje Kajínek vo videu. Neobstoja ani slová o policajných postupoch. Tie sú jedna vec, ale ak sa udeje takáto vec, tak musíte reagovať operatívne a adekvátne tomu, čo sa odohráva.

„Keby študenti, ktorí mali zbrojné preukazy so sebou nosili zbraň, mohli strelca zavčasu eliminovať,“ myslí si autor videa. Samozrejme, že zbraň nemusí a nemôže mať každý, len pár ľudí, ktorí prejdú prísnymi psychotestami.

Strelec bol vyšinutý

„Ja vás uisťujem, že keby ten chlapec bol psychicky v poriadku a mal by všetko pod kontrolou, tak za ten čas, čo tam strieľal, nebolo by tam pätnásť, ale sto mŕtvych. S tou zbraňou, ktorú mal, by netrafil to, na čo by namieril,“ vysvetľuje Kajínek. Navyše keby sa vraha či už polícia, alebo novinár, ktorý to tam natáčal, pokúšali eliminovať skôr, minimálne by odpútali jeho pozornosť a teda by sa nesústredil na to, čo chce urobiť.

Ďalší zlý krok polície

Kajínek vo videu hovorí, že ďalšiu chybu polícia urobila v tom, že nechala všetkých študentov vychádzať von. Keby bol strelec „pri rozume“, mohol celkom pokojne niekde odhodiť zbraň a vyjsť s ostatnými v zástupe s rukami za hlavou a nikomu by ani len nenapadlo, že je to on.

Ľudia majú veľké srdcia. Dokazuje to aj zbierka pre pozostalých obetí z Česka
15.decembra došlo v Klánovickom lese k dvojnásobnej vražde. Obeťou šialeného strelca sa stal mladý otec a jeho dvojmesačná dcérka. V takýchto chvíľach ľudia vždy ukážu súdržnosť a ochotu pomôcť. Dôkazom je aj verejná zbierka na pomoc pozostalým.... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Budú nás strážiť, zbytočne

„Opatrenia, o ktorých teraz počujete, ako bude naša sloboda naďalej obmedzovaná, sú nezmysel. Ten, kto si ciele chce nájsť, si ich nájde," obáva sa Kajínek s tým, že takto si niekto len naháňa politické body.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik