F-16 prileteli potajomky? Kde ich schováva Kyjev? Moskva varuje aj nás!
27 | 12 | 2023 I Milan Laca

Médiá informujú o možnej prítomnosti amerických stíhačiek na Ukrajine.

Newsweek: Stíhačky F-16 už môžu byť na Ukrajine.

Áno, či nie?

Avizované stíhačky štvrtej generácie F-16, ktoré niektoré západné krajiny hodlajú dodávať do Kyjeva, už môžu byť na území Ukrajiny. Tento názor vyjadrila novinárka Ellie Cooková vo svojom článku pre Newsweek. 

Veľmi ich pýtali

Kyjev sa dožadoval prúdových lietadiel, ktoré by zvýšili schopnosť Ukrajiny bojovať proti ruskej dominancii na oblohe a spustiť ďalšie útoky na kľúčové ruské ciele. Lietadlá F-16 sú vybavené modernejšou avionikou a radarmi a sú určené na odpálenie zbraní štandardu NATO, ktoré Ukrajina používa so svojimi staršími lietadlami zo sovietskej éry.

UKRAJINSKÉ LETECTVO ZASIAHLO RUSKÚ LOĎ NOVOČERKASSK
Podľa ruského ministerstva obrany poničilo ukrajinské letectvo v noci na dnes veľkú výsadkovú loď Novočerkassk kotviacu v krymskom meste Feodosija. Ukrajinskí predstavitelia už predtým tvrdili, že loď bola ukrajinskými silami zničená. „Pri... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Klebety, alebo pravda?

Závery o dodaní stíhačiek vyvodila autorka z toho, že ukrajinské ozbrojené sily, podľa ukrajinskej strany, údajne zostrelili niekoľko ruských stíhačiek. Ruská strana však nepotvrdzuje stratu lietadiel.  "Toto lietadlo je integrované do systému velenia a riadenia NATO a to je nebezpečenstvo," vyhlásil jeden prominentný ruský vojenský blogger.

Dohady

"Hoci to oficiálne neoznámili, nie je vylúčené, že Ukrajina dostala aspoň počiatočnú dodávku F-16. V polovici októbra Kyjev debutoval svojimi raketami ATACMS pri útokoch na ruské letecké základne, ktoré zničili množstvo ruských helikoptér. Predpokladá sa, že útoky zaskočili Moskvu, Ukrajina prvýkrát odpálila rakety", píše sa v článku. "To isté by mohlo platiť o dlho očakávaných lietadlách a Ukrajine by to mohlo poskytnúť veľmi potrebnú výhodu, keďže frontové línie v zimných mesiacoch stagnujú".

Zatiaľ mlčia

Stojí za zmienku, že predstavitelia Kyjeva nepotvrdili prílet F-16 na Ukrajinu. Holandsko oznámilo svoju pripravenosť dodať tieto lietadlá, ale zatiaľ nie sú žiadne informácie o ich presune. Začiatkom novembra dorazilo niekoľko F-16 do rumunského zariadenia, určeného na výcvik ukrajinských pilotov, pričom ďalších cvičili na leteckej základni v Arizone v USA. "Všetko ide podľa plánu," povedal nedávno, podľa ukrajinských médií, hovorca tamojších vzdušných síl, plukovník Jurij Ihnat.

Moskva varovala, spolu s inými, aj nás! 

Štart stíhačiek F-16 ukrajinských ozbrojených síl z leteckých základní v krajinnách NATO, sa bude rovnať účasti v konflikte! Rusko zváži prípadné využitie leteckých základní pre ukrajinské stíhačky F-16 v Poľsku, Rumunsku a na Slovensku! Bude to považovať za plnohodnotnú účasť v ozbrojenom konflikte na Ukrajine. Vyhlásil to Konstantin Gavrilov, vedúci ruskej delegácie na fóre OBSE o spolupráci v oblasti vojenskej bezpečnosti vo Viedni. Prinúti to Rusko prijať vhodné odvetné opatrenia. .

Rusi majú signály!

Ruský diplomat tiež povedal, že v dôsledku výrazného ničenia letísk na území Ukrajiny, sa začali objavovať úvahy, že ukrajinské ozbrojené sily plánujú využiť letecké základne v susedných krajinách NATO - v Poľsku, Rumunsku a na Slovensku.

Ďalšie ruské varovanie! Pozor na stíhačky. Adresované aj SLOVENSKU!
Štart stíhačiek F-16 ukrajinských ozbrojených síl z leteckých základní v krajinnách NATO, sa bude rovnať účasti v konflikte! Rusko zváži prípadné využitie leteckých základní pre ukrajinské stíhačky F-16 v Poľsku, Rumunsku a na Slovensku! Pozor,... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!