Čaputovej „záložný“ premiér mal potrebu vyjadriť sa. „Zrazudemokrat“ je zúfalý z nedostatku práva na Slovensku
28 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Ľudovít Ódor, ktorý bol núdzovým riešením po rozpade Matovičovo-Hegerovskej blamáže, politik s charizmou chatbota (ako správne skonštatoval nekompromisný Blaha) a s vizážou baču (pričom na svojom poste nebačoval práve úspešne) bol sklamaním aj pre Roberta Fica. Ten dúfal, že Ódorova vláda spasí aspoň čo-to po tom všetkom, čo dokázalo zlikvidovať OĽaNO a ich podarení kolegovia. Ódor dostal príležitosť porozprávať sa s maďarskou verziou Denníka N – Napunk. Denník N ho, mimochodom, označil za osobnosť roka, čo dokazuje ich odbornosť v oblasti politiky a ekonomiky. Eventuálne neodbornosť, vyberte si.

„Vláda Roberta Fica je vládou zúčtovania, ktorá likviduje ovečky samopalom,“ vyjadril sa  ex-premiér. „Kráčame po maďarskej ceste k temnejšej demokracii a ľudia s iným názorom by mali protestovať.“ Úradníček, ktorý si kedysi nevedel vynachváliť Ficovu podporu a pochvalné vyjadrenia o jeho odborných skúsenostiach si zrazu zúfa.

Živá kalkulačka vyzýva ľudí do ulíc.

„Ľudia s iným názorom by mali protestovať, musíme do ulíc“,  povedal Ódor, jedna z posledných osôb o ktorých by ste si mohli predstaviť, že má dušu liberálneho revolucionára.

„Podľa mňa je dobrá demokracia tá, v ktorej sa uplatňujú dve veľké hodnoty: sloboda a rovnosť. Dobrá demokracia je tá, v ktorej má práva aj ovečka, hoci je v porovnaní s vlkmi v menšine,“ hovorí Ódor, nechápajúc, že práve ovečky bývajú v demokracii väčšinou, utláčanou vlkmi tam hore. „V krajine sa musia dobre cítiť aj menšiny, a to akékoľvek menšiny. Vidíme, že dnes viaceré krajiny smerujú skôr k temnejšej demokracii, kde sa ovečky necítia až tak komfortne. Časom ich však môžu nahradiť iné vlády, ktoré situáciu posunú viac k svetlu,“ objasňuje nositeľ svetla, Ľudovít Ódor. Tomuto byrokratovi asi zachutilo premiérske kreslo a podujal sa vydať politickejšími chodníčkami, plnými prázdnych fráz.

Prečo nepozvať „osobnosť roka“ Denníka N na pochybné pochody proti koalícii?

Keď sa žurnalisti z Napunk (maďarská verzia Denníka N) 7. decembra opýtali Ľudovíta Ódora, či by sa zúčastnil na proliberálnych pochodoch, nepoprel, že by tak urobil. Onedlho sa tak aj stalo a určite bol „reprezentatívnejšou“ súčasťou malej revolúcie spáchanej opozíciou a zbankrotovanými pseudopolitikmi zo strany Demokrati. Pozvanie Šimečku and the gang určite pozdvihlo jeho sebavedomie, tak si dal úradnícke rukávy dolu a hurá do revolúcie!

„Volali mi, aby som na proteste vystúpil,“ pochválil sa predseda úradníckej vlády. „Ide totiž o to, že vláda chytila samopal a rad-radom likviduje ovečky. Ani sa nepokúša vyvolať zdanie jemnosti. Zmeníme zákony retroaktívne a porátame sa s každým, kto bol proti našim priateľom. Toto je vláda zúčtovania,“ rozohnil sa Ódor. „Máme právo vyjsť do ulíc a povedať, že toto je už priveľa!“

Maďarský Napunk nemá, ako každý kamarát Denníka N, v láske priamočiareho a radikálneho Viktora Orbána, mysliaceho najprv na dobro jeho národa, až potom na prozápadné záujmy. Žurnalisti z tohto plátku sa teda opýtali na to, čo si myslí o smerovaní Ficovej vlády a jeho sympatie s Orbánovou politikou. Ódor si posťažoval a skonštatoval: „Kráčame po tej istej ceste, uvidíme, kam dôjdeme. U nás sa situácia viackrát zmenila. Fico mal štyri vlády, ale nevládol kontinuálne. Takto je ťažšie ovládnuť nezávislé organizácie a dosadiť do nich svojich priateľov a známych. Tam, kde nie je potrebná ústavná väčšina, ovládnu všetko. Aj to je jeden z typov demokracie, no je dôležité, aby tí, ktorí majú iný názor, nezostali ticho, keď sa dejú veľmi radikálne veci, aby vyšli do ulíc protestovať alebo proti dianiu vystúpili.“

Politológ: ODCHÁDZA NAJZBYTOČNEJŠIA VLÁDA V DEJINÁCH
Vláda Zuzany Čaputovej, ktorú viedol Ľudovít Ódor odchádza. "Bola to teda prezidentská vláda a rozhodujúcim kritériom nebola odbornosť, ale liberálno-progresivistická ideológia," myslís si politológ. Vláda prezidentky Zuzany Čaputovej, vláda... Čítať ďalej
25 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ódorovi narástli krídla a hoci kedysi o aktívnej činnosti vo vrcholovej slovenskej politike reálne neuvažoval, zrazu otočil. „Nevylučujem, že ešte budem zastávať nejakú politickú pozíciu, ale nie je to veľmi pravdepodobné.“

Kedysi nebolo počuť z úst Ódora nič, čo by naznačovalo čo len štipku revolucionárskych tendencií. A pozrite sa na neho dnes. „Nemusí to však byť v politickom dianí. Zatiaľ som sa nerozhodol, akým smerom pôjdem ďalej. Dostal som niekoľko ponúk, ale ešte počkám,“ hamuje Ódor. S jeho charizmou však veľa vody v politike zrejme nenamúti. A ani ako odborník s dlhoročnými skúsenosťami neoslnil. Nuž... potvrdilo sa, že človek obratný v teórii nemusí byť ešte virtuóz v praxi.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!